Din Italia, baronul Ionel Arsene așteaptă din partea instanței supreme anularea hotărârii judecătoreşti definitive prin care a fost condamnat la închisoare

Exclusivitate

La Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a judecat zilele trecute dosarul în care DNA și fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, pesedistul Ionel Arsene, au formulat recurs în casație împotriva deciziei penale nr. 190/Ap din data de 10 martie 2023, pronunțată de Curtea de Apel Braşov – Secţia penală. Completul de 3 judecători numărul 10 al ÎCCJ, format din judecătorii Oana Burnel, Rodica Aida Popa și Simona Elena Cîrnaru, a decis următoarele:

  • Detalii soluţie: I. Respinge cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Brașov. II. Respinge cererea de suspendare a judecării cauzei până la soluţionarea cauzelor C-74/23 şi C-131/23 înregistrate pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Brașov. III. Stabilește termen la data de 26 octombrie 2023, cu citarea recurentului inculpat Arsene Ionel şi asigurarea apărării acestuia (apărători aleşi şi/sau din oficiu). Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 14 septembrie 2023.

Recursul în casaţie este o cale extraordinară de atac ce urmăreşte legalitatea hotărârilor atacate, fiind o cale de anulare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în ultimă instanţă. Cazurile în care se poate face recurs în casaţie sunt numeroase și pot fi vizualizate aici.

Ionel Arsene a fost condamnat în 10 martie 2023, la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție, fiind găsit vinovat de trafic de influență, dar el ar fi părăsit țara înainte de pronunțarea sentinței definitive cu destinația Italia. În aprilie, o instanță italiană a respins cererea de extrădare formulată de autoritățile de la București, predarea fiind refuzată având în vedere condițiile de detenție din România.

Publicația Atacul.ro a scris că Arsene avea la Brescia, în Italia, o firmă cu cumătrul său Gheorhe Vlasie, zis Ginel, cel care controlează firma Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi (fosta Aqua Parc SRL), abonată la contracte cu statul. Atacul.ro amintește că lui Ionel Arsene, un fost afacerist modest din Grumăzești și cunoscut valutist care a acționat în Târgu Neamț, politica i-a adus numai beneficii, veniturile sale crescând spectaculos. În mediul privat, acolo unde activa înainte să devină parlamentar, câștiga modest. Mai mult decât atât, firma, pe care a coordonat-o, a falimentat. Pesedistul Arsene a intrat în Parlamentul României în anul 2012, după ce a pierdut alegerile din 2008. Sprijinul și mentorul său, fără de care Arsene nu ar fi ajuns să numească miniștri (cum a fost cazul cu Dănuț Andrușcă, pus ministru al Economiei) sau să influențeze numirea Vioricăi Dăncilă în funcția de premier al României, a fost liderul de atunci al PSD, Liviu Dragnea.

spot_img

Articole recente

Cum a eșuat Asociația Presei Sportive din România în încercarea de a obține “pensii speciale” pentru membrii săi

Contextul În 2016, un proiect de lege, propus de fostul senator UNPR Haralambie Vochițoiu, adoptat de Parlament iar ulterior promulgat...

Mai multe articole din aceeași categorie