Ministerul Justiției a postat miercuri, 3 iunie, un proiect de Hotărâre de Guvern privind suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Articol unic – Numărul maxim de posturi prevăzut la art. 18 alin. (1) lit. a) și c) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu modificările și completările ulterioare, se suplimentează cu 11 posturi de procuror, cu 40 de posturi de personal auxiliar de specialitate, economic și administrativ şi cu 45 de posturi de specialist, numărul maxim de posturi prevăzut pentru Ministerul Public suplimentându-se de la 6996 de posturi la 7092 de posturi.
În prezent, DIICOT funcţionează cu următorul număr maxim de posturi:
- a) 295 de posturi de procuror;
- b) 40 de posturi de specialişti;
- c) 270 personal auxiliar de specialitate, economic şi administrativ;
- d) 290 de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, ce urmează a fi desemnaţi în următorii 5 ani, câte 50 pe an”.
În Nota de fundamentare a proiectului de HG, se arată că, în cursul anului 2018, procurorii din cadrul Direcției au avut de soluționat 27.280 de cauze, în creștere cu 10,4% față de anul 2017, iar media dosarelor de soluționat de un procuror a crescut cu 34,39%, respectiv de la 102,52 cauze/procuror în 2017, la 137,78 cauze/procuror în 2018. Potrivit Ministerului Justiției, se constată că deși volumul de activitate a crescut constant, numărul de posturi de procuror a crescut cu numai 4 posturi în anul 2015 (prin hotărârea Guvernului nr. 541/2015 și cu 11 posturi alocate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 78/2016), astfel că în prezent Direcția funcționează cu un total de 295 de posturi de procuror.
Majorarea cu 11 posturi de procuror ar fi necesară pentru consolidarea activității judiciare din cadrul Structurii centrale a DIICOT, în considerarea faptului că, potrivit art. 2 lit. d) din OUG nr. 78/2016, DIICOT are ca atribuție și participarea la ședințele de judecată în cauzele pentru care procurorii direcției au sesizat instanțele de judecată ori au exercitat căile de atac ori în care, potrivit legii, participarea procurorului este obligatorie în raport cu infracțiunile date de prezenta ordonanță de urgență în competența direcției.
Posturile de specialiști sunt pentru foștii inspectori anti-fraudă detașați de la ANAF
În ce privește posturile de specialist, prin Legea nr. 199/2019 privind unele măsuri referitoare la inspectorii antifraudă din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia de combatere a fraudelor, posturile de inspectori antifraudă care funcţionau exclusiv detaşati la parchete se desfiinţează“. Persoanele încadrate pe funcţia de inspector antifraudă în cadrul Direcţiei de combatere a fraudelor la data intrării în vigoare a prezentei legi se transferă şi se reîncadrează în cadrul parchetelor pe posturi de specialişti prevăzuţi la art. 116 alin. (5) şi art. 1201 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Practic, prin această dispoziţie, foştii inspectori antifraudă sunt reîncadraţi la parchete pe aceleaşi posturi de specialişti pe care, până la data intrării în vigoare a legii, funcţionau ca detaşaţi. Aceste posturi au fost prevăzute, până la această dată, ca posturi de specialist antifraudă, distinct de posturile de specialist stabilite prin Legea nr. 508/2004, respectiv prin OUG nr. 78/2016. Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 199/2019, această diferenţiere între posturile de specialist antifraudă şi celelalte posturi de specialist nu mai există, fiind necesară, prin urmare, includerea posturilor pe care erau încadraţi foştii specialişti antifraudă în numărul total de posturi de specialist prevăzute pentru DIICOT.
Impactul financiar anual al acestor suplimentări de personal va fi de circa 8,8 milioane de lei.