DIICOT afirmă, în raportul său de activitate pe 2019, ( vezi https://www.diicot.ro/images/documents/rapoarte_activitate/raport2019.pdf ) că, la sfârșitul anului 2019 se mai aflau în instrumentarea procurorilor Direcţiei 486 cauze mai vechi de 5 ani de la data sesizării, reprezentând 3,22% din numărul total al cauzelor rămase în lucru. Numărul cauzelor, mai vechi de 5 ani de la data sesizării, soluționate în cursul anului 2019 a fost de 555, ceea ce reprezintă 4,33% din numărul total al cauzelor soluționate.
Potrivit conducerii DIICOT, activitățile de control întreprinse pe parcursul anului 2019 au relevat drept principale cauze în nesoluționarea dosarelor mai vechi de 5 ani de la sesizare următoarele:
- repartizarea succesivă ca urmare a încetării activității în cadrul Direcţiei a unor procurori;
- numărul mare de cauze complexe în domeniul criminalității economice repartizate unui procuror în unele servicii/birouri teritoriale și la structura centrală;
- complexitatea activității de urmărire penală, mai cu seamă în cauzele având ca obiect infracțiuni economice și de contrabandă în zona frontierei de Nord-Est a României;
- procedura dificilă relativă la efectuarea urmăririi penale atunci când suspectul sau inculpatul este dispărut sau este plecat din țară fără a se putea identifica locația acestuia (cazul este frecvent în materia traficului de persoane sau a traficului de droguri)
- fluctuația de personal sau lipsa acestuia în cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate (a brigăzilor și serviciilor teritoriale).
În total, numărul de cauze rămase nesoluționate la finele anului 2019 era de 15.116. În ceea ce privește cauzele soluționate, DIICOT precizează că din totalul acestora (10.207):
- 340 au fost soluționate până în șase luni de la sesizare (creștere cu 12,93%);
- 875 între șase luni și un an de la sesizare (creștere cu 0,03%);
- 961 peste un an de la sesizare (creștere cu 19,40%);
- 31 cauze după împlinirea termenului de prescripție (scădere cu 27,91% având în vedere că în 20 dosare soluția a fost dispusă față de autori neidentificați)
Raportul privind activitatea desfăşurată în anul 2019 de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) va fi analizat și dezbătut în cadrul Secției pentru procurori a CSM cu prilejul ședinței progranate pe 10 martie. Obligația prezentării unui raport de activitate de către DIICOT a fost introdusă, în legea 304/2004 privind organizarea judiciară, de către Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei, în decembrie 2017. Raportul de activitate trebuie să fie prezentat ministrului Justiţiei şi CSM. În același fel trebuie să procedeze și DNA.