Deținuții vor putea frecventa cursuri de formare profesională în penitenciare; absolvenții vor beneficia de zile considerate a fi executate din pedeapsă

Exclusivitate

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a pus vineri, 22 ianuarie, în dezbatere publică un proiect de Decizie al directorului general al ANP pentru aprobarea Metodologiei de organizare și derulare a activităților de informare şi consiliere profesională, medierea muncii şi formare profesională a deținuților, în sistemul administrației penitenciare.

Și viețașii au dreptul la formare profesională

Potrivit articolul 15 din proiect, programele de formare profesională se adresează persoanelor condamnate definitiv la executarea pedepsei cu închisoarea, celor condamnate la detenţiune pe viaţă, precum şi persoanelor sancționate cu o măsură educativă privativă de libertate. Minorii care au împlinit vârsta de 16 ani, aflați în custodia locurilor de deținere și care sunt înscriși la cursurile școlii de arte și meserii sau la cele ale unui liceu tehnologic, pot beneficia de cursuri de calificare, la cerere, cu aprobarea directorului centrului, în condițiile stabilite de lege privind durata normală a zilei de lucru și intervalul de timp alocat activităților.

Cursurile se desfășoară și în afara pușcăriilor

Articolul 18 prevede că Programele de formare profesională a persoanelor condamnate se desfăşoară în spaţii special amenajate, din cadrul penitenciarelor sau ale furnizorilor acreditați de formare profesională, după cum urmează:

  1. în cluburi sau săli de clasă;
  2. în atelierele de reparaţii, întreţinere, agricole ale unităţilor penitenciare;
  3.  în gospodăriile agrozootehnice ale aşezămintelor de detenţie;
  4.  în ateliere de producţie bugetară, în funcţie de capacitate şi dotările existente;
  5. în întreprinderile de economie socială;
  6.  în cadrul atelierelor şi halelor de producţie, reparaţie, aparţinând centrelor de formare profesională din subordinea agenţiilor teritoriale, centrelor regionale de formare profesională a adulţilor din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, precum şi furnizorilor de formare profesională autorizaţi în condiţiile legii.

Înscrierea deținuților la programe de formare profesională se poate realiza pe bază de cerere scrisă, aprobată de directorul locului de deținere.

Absolvenții vor beneficia de zile considerate a fi executate din pedeapsă

Articolul Art. 32 arată că:

(1) Absolvenții unui curs de formare profesională, finalizat cu certificat de calificare, beneficiază de zile considerate a fi executate din pedeapsa privativă de libertate.

(2) Situația elaborată de furnizorul de formare profesională, cu privire la absolvenții cursului de calificare profesională, se înaintează structurii de organizare a muncii, în vederea acordării zilelor considerate a fi executate din pedeapsa privativă de libertate.

Programul de formare profesională este organizat de agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, cheltuielile necesare formării fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Cursuri de vânzători, operatori calculator, agenți de pază, instalatori, contabili

Iată de pildă ce ofertă de formare profesională are în această lună Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM):

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza în luna ianuarie 2021, 49 programe de formare profesională pentru un număr de 744 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de Agenţiile Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi a Municipiului Bucureşti.

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: lucrător în comerț – 110 persoane, operator introducere validare și prelucrare date – 99 persoane, agent de securitate – 84 persoane, contabil – 66 persoane, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze – 48 persoane, inspector (referent) resurse umane – 42 persoane, frizer, coafor, manichiură, pedichiură – 34 persoane.

 

spot_img

Articole recente

Au început înscrierile la examenul de definitivare în funcție a consilierilor de probațiune debutanți, sesiunea iunie – august 2025

Direcția Națională de Probațiune organizează examenul de definitivare în funcție a consilierilor de probațiune debutanți, sesiunea iunie – august...

Mai multe articole din aceeași categorie