Despre JustNews.ro. Cine suntem și ce vrem

Exclusivitate

 Justiția a fost din domeniul terfelit în ultimii ani de o guvernare de stânga, ce se voia veșnică și care credea că valorile fundamentale din această țară ar trebui să fie corupția, nepotismul și lipsa respectului față de Lege.

În urmă cu trei ani, mulți credeam că România va ajunge un stat mafiot, captiv al unui regim dement, supus dorinței unui singur om. Proiectul JustNews s-a născut în acele vremuri tulburi, din ianuarie-februarie 2017, când aproape că dispăruse speranța și când acei români, care urau corupția, minciuna, incompetența și tupeul, au ieșit curajoși în stradă, oprind mascarada pe care voia să o livreze lumii o guvernare debilă. Din fericire, spiritul civic al românilor a zdrobit apoi, în alegerile care au urmat, conducerea politică ce deraiase grav și risca să pună România pe o cale fără întoarcere. Proiectul nostru capătă viață și se materializează acum, în zilele în care se împlinesc trei ani de la acele evenimente dramatice. În prezent, lucrurile par să fi intrat pe un făgaș normal, iar în țară se întrezărește și altceva, se întrezărește lumina.

S-ar putea să fie mult mai greu decât credem, s-ar putea să urmeze vremuri economice dificile pentru o inițiativă de acest tip în presă, dar noi credem că atâta timp cât există speranță de mai bine, trebuie să începem de undeva și apoi să continuăm. De aceea, vrem să oferim celor ce vor citi articolele noastre o imagine corectă, nefabricată, despre ce se întâmplă în Justiție, să-i ajutăm să discearnă între adevăr și minciună, între news și fake-news, să le arătăm unde apare manipularea și cum poate fi aceasta identificată.

De ce facem asta? Fiindcă suntem o mână de jurnaliști convinși că expresii, precum stat de drept, independența justiției, supremația legii, nu sunt vorbe deșarte, și că acestea au făcut și fac, în trecut, dar și în prezent, diferența dintre o democrație și o dictatură.

Facem și promisiuni: că nu vom accepta niciodată abuzurile unor reprezentanți ai Justiției ce se pot crede infailibili și că vom demasca acele abuzuri cu orice preț; în același timp însă, promitem că nu-i vom ierta sub nicio formă pe acei politicieni aflați la guvernare, de dreapta, de stânga sau de altă orientare, care vor mai încerca vreodată să subjuge Justiția. Vom scrie despre ei, vom lupta cu mijloacele de care dispunem contra lor, le vom atrage atenția că nu fac bine și vom face tot ce putem să le arătăm că acest drum, al încălecării Justiției, nu va avea, mai devreme sau mai târziu, decât un singur final: la pușcărie.

Dragoș Bone & Marian Păvălașc

spot_img

Articole recente

Tribunalul Dolj, așteptat să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului unei judecătoare de la Gorj, care, băut fiind, a omorât cu mașina...

Tribunalul Dolj este așteptat vineri, 29 septembrie 2023, să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului judecătoarei Elena...

Mai multe articole din aceeași categorie