Deputatul de Călărași, Dumitru Coarnă, fost PSD, în prezent afiliat grupului parlamentar al Alianţei pentru Unirea Românilor, a contestat în instanță decizia Biroului Permanent de a-l sancționa cu diminuarea indemnizației cu 50% pe 6 luni. Astfel, în data de 7 iunie 2023, el a înaintat Curții de Apel București o cerere de chemare în judecată a Camerei Deputaților, solicitând instanței să suspende executarea Deciziei nr.7DBP 17.05.2023 a Biroului Permanent al Camerei Deputaților. La primul termen de judecată, cel din 22 iunie, s-a decis amânarea cauzei pentru data de 9 august, în baza Hotărârii Adunării Generale a Judecătorilor nr.2/20.06.2023 privind măsurile de protest luate de magistrați în contextul protestelor față de noile modificări ce vizau pensiile de serviciu ale magistraților.
Dumitru Coarnă a fost sancţionat cu diminuarea indemnizaţiei cu 50% pe o perioada de 6 luni, pentru nerespectarea prevederilor art. 129 lin. (2) sau ale art. 245 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, precum și sancțiunea reducerii duratei luării de cuvânt la 10 secunde/intervenție pe o perioadă de 3 luni în cadrul ședinţelor Camerei Deputaţilor, începând cu data de 17 mai 2023 pentru săvârşirea abaterii prevăzute la art. 158 alin. (6) teza a ll-a, ambele sancţiuni fiind prevăzute de art. 246 alin. (I) lit. g) h) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat. Decizia de sancţionare a fost emisă în baza Raportului Comisiei juridice de disciplină si imunităţi nr. 4c-13/526 din 16 mai 2023.
Dmitru Coarnă a susținut, într-o contestație formulată față de decizia conducerii Camerei Deputaților, că, în cadrul şedinţei Biroului Permanent, nu au fost prezentate si nici analizate probele care ar fi stat la baza celor două sesizări, şedinţa constând în exprimarea unei declamaţii din partea preşedintei Comisiei juridice, după care s-a procedat la vot, aspect ce denotă un abuz fără precedent la adresa sistemului de drept din România şi, cu atât mai grav, că acest abuz a fost comis în cadrul Comisiei Juridice.