Justnews.ro

Curtea de Apel București a dat curs solicitării formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti și a constatat că sunt întrunite condiţiile extrădării cetățeanului israelian A.A. ( fost A.Itzhak). În consecință, instanța a dispus extrădarea şi predarea, către autorităţile judiciare din Israel, a persoanei extrădabile A.A. (fost A.Itzhak), faţă de care a fost emis mandatul de arestare din data de 10.08.2021, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, prevăzută de art. 220 din Legea privind impozitele pe venit din Israel.  Instanța a luat act că persoana extrădabilă a fost de acord cu extrădarea sa către autorităţile judiciare din Israel.

Decizia de extrădare a fost luată de judecători în temeiul art. 52 alin. 3 din Legea nr. 302/2004 republicată şi al Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris în data de 13.12.1957, ratificată de România prin Legea nr. 80/1997, admite cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Israel. Soluția luată de instanța Curții de Apel București este definitivă. 

Surse judiciare ne-au precizat că persoana în cauză este bănuită că, în timp ce desfășura pe teritoriul Israelului activități de prestări servicii în cadrul unei rețele formate din mai multe școli de șoferi, a ținut evidențe contabile paralele cu scopul sustragerii de la plata taxelor fiscale datorate Statului Israel, prejudiciul estimat în dosar fiind de peste 6.000.000 de dolari. Procesul se va desfășura la Tribunalul din Haifa.

Solicitarea autorităților judiciare din Statul Israel, transmisă prin intermediul Ministerului român al Justiției, a ajuns la data de 02.02.2022 la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. Sesizarea Parchetului a fost înregistrată apoi la data de 18.02.2022 pe rolul Curții de Apel București, zi în care  instanța a admis propunerea de luare a măsurii arestării provizorii în vederea extrădării a persoanei extrădabile A.A. (fost A. Itzhak). Persoana în cauză a primit mandat de arestare provizorie pe o durată de 30 de zile, de la data de 18.02.2022 până la data de 19.03.2022, inclusiv.

Curtea a constatat că în această cauză a fost necesară arestarea provizorie în vederea preîntâmpinării sustragerii persoanei extrădabile, luând în considerare durata maximă a pedepselor prevăzute de lege pentru infracţiunile pentru care aceasta a fost trimisă în judecată (respectiv 7 ani închisoare), natura şi gravitatea faptelor pentru care este cercetată (infracţiuni de evaziune fiscală), dar şi datele personale (persoana extrădabilă fiind cetăţean israelian). Instanța de judecată nu a fost înduplecată de faptul că persoana în cauză are un domiciliu stabil în România, un trai licit, este căsătorit şi are 3 copii, iar faptele pentru care este trimis în judecată nu sunt de natură violentă.

 

 

foto: pixabay.com

Alte articole