Decizie definitivă a BEC: sloganul „O românie fără hoție” reprezintă, în esență, „un îndemn la respectarea legii”

Exclusivitate

Biroului Electoral Central (BEC) a admis contestația USR-PLUS împotriva hotărârii Biroului Electoral de Circumscripție Dâmbovița care a interzis sloganul de campanie „O Românie fără hoție”. Decizia Biroului Electoral Central este semnată de judecătoarea Maricela Cobzariu de la instanța supremă, reprezentantul judecătorilor în BEC pentru alegerile generale din decembrie 2020.

Este fundamanetal, într-o societate democratică, să fie protejată desfășurarea liberă a dezbaterilor publice. CEDO acordă acordă cea mai mare importanță libertății de exprimare în contextul dezbaterii politice și consideră că nu s-ar putea aduce restricții unui discurs politic fără motive imperioase (…) BEC constată că, în speță, ne aflăm în prezența unei exercitări cu bună credință a dreptului la libera exprimare sloganul folosit neputându-se circumscrie noțiunii de material denigrator sau defăimător, astfel cum a reținut în motivarea sa Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr.16 Dâmbovița. Acest slogan reprezintă, în esență, un îndemn la respectarea legii care nu produce o vătămare a drepturilor și intereselor unei persoane, sau un prejudiciu de natură morală sau materială”, se arată în decizia definitivă a BEC.

Dâmbovița nu recunoaște hoția

Pe 12 noiembrie, membrii Biroului Electoral de Circumscripție Dâmbovița au aprobat o decizie prin care mesajul „O Românie fără hoție” este interzis spre difuzare pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Hotărârea a fost motivată de judecătorul Dragoș Popoiag, președintele Tribunalului Dâmbovița.

Justnews.ro a arătat că acesta este susținător al paginilor de internet ale politicienilor Victor Ponta, Robert Cazanciuc și Daniel Fenechiu, foști colegi de promoție în 1995 la Facultatea de Drept din București. Doctorand al Universității Valahia, judecătorul Popoiag a admis o cerere a PSD și a interzis sloganul „O Românie fără hoție” cu argumentul că este un mesaj defăimător. Magistratul face parte dintre judecătorii care au protestat față de decizia fostului ministru Tudorel Toader, care a amânat, prin OUG, posibilitatea pensionarii la 20 de ani vechime.

Reprezentanții PSD au depus o plângere la Biroul Electoral de Circumscripție 16 Dâmbovița împotriva USR-PLUS pe motiv ca sloganul „O Românie fără hoție” incită la ură și la xenofobie. „În mod concret, această aliantă electorală a folosit mesaje care dezavantajeaza toți competitorii electorali, prin afișele cu sloganul „O Românie fără hoție” mesaje tipărite pe materiale de propagandă electorală care nu sunt prevazute de Lege”, se arăta în plângerea formulată de PSD Dâmbovița.

Judecătorul Popoiag, care este președintele Tribunalului Dâmbovița, a admis plângerea pe mai multe considerente, printre care și acela că „mesajul induce în eroare și are un pronunțat caracter defăimător, întrucât este de natură de a induce în eroare electoratul, transmițând în mod indirect ideea că restul competitorilor electorali ar agrea o situație contrară mesajului din slogan, în sensul că aceștia ar favoriza încălcarea legii penale”.

foto: facebook.com

spot_img

Articole recente

Tribunalul Dolj, așteptat să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului unei judecătoare de la Gorj, care, băut fiind, a omorât cu mașina...

Tribunalul Dolj este așteptat vineri, 29 septembrie 2023, să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului judecătoarei Elena...

Mai multe articole din aceeași categorie