De reținut / Cum poți scăpa cu un simplu avertisment de un dosar penal pentru băutură la volan

Exclusivitate

Notarul public bucureștean Șulea Alexandru a fost trimis în judecată în data de 15.09.2020 pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, prev. de art. 336 alin. 1 Cp.

Faptele

În noaptea de 12 spre 13 octombrie 2019, Șulea Alexandru a fost oprit în trafic în București de o mașină de poliție. El a fost testat cu un aparat alcooltest, fiind depistat cu o alcoolemie în valoare de 0,57 mg/l. Polițiștii l-au condus la l.N.M.L,  unde i s-au recoltat probe biologice de sânge. Conform buletinului de analiză toxicologică, el a prezentat la ora recoltării primei probe ( 01:10) o alcoolemie de 1.21 g o/oo alcool în sânge, iar la a doua probă, recoltată la ora 02:10,  o alcoolemie de 1.07 o/oo alcool în sânge.

Fiind audiat în cauză, inculpatul a declarat că recunoaște și regretă săvârșirea faptei. El a explicat că în după-amiaza zilei de 12 octombrie 2019 a consumat băuturi alcoolice, respectiv trei sticle de bere, între orele 14:00-17:00, la o terasă din București, după care, în cursul serii, acasă, a mai băut un pahar de whisky, pe la orele 21:00-22:00. Apoi, în jurul orei 23:00, a fost nevoit să părăsească locuința pentru a cumpăra un medicament de la farmacie pentru unul dintre copiii săi, care era bolnav. Dat fiind faptul că nu a găsit o farmacie deschisă în apropiere s-a deplasat cu mașina într-o altă zonă a Bucureștiului, relativ apropiată de locuința sa, pentru a găsi o farmacie deschisă, moment în care a fost oprit în trafic de un echipaj de poliție.

La data de 16.09.2020 a fost înregistrată la dosarul cauzei cererea formulată de inculpatul Șulea Alexandru, prin avocat ales, privind inițierea unui acord de recunoaștere a vinovăției având ca obiect recunoașterea comiterii faptei și acceptarea încadrării juridice, a felului și cuantumului pedepsei. Șulea Alexandru solicita renunțarea la aplicarea pedepsei, întrucât în cazul în care prin hotărârea judecătorească se va dispune condamnarea sau amânarea executării pedepsei pentru săvârșirea unei infracțiuni intenționate, îi încetează calitatea de notar, conform art. 41 alin 1 lit. f din Legea nr. 36/1995. În declarația de inculpat, el a menționat în mod expres că recunoaște fapta pentru care este cercetat și nu contestă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală.

Argumentele judecătorului

Conform legislației, atunci când şoferii sunt prinşi cu o îmbibaţie de alcool egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minimum 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. Conform art. 480 al. 3 Cp.p., în cazul încheierii unui acord de recunoaștere a vinovăției, limitele de pedeapsă prevăzute de lege se micșorează cu o treime. Astfel, pedeapsa pentru infracțiunea prev. de 336 alin. 1 Cp. va fi închisoarea de la 8 luni la 3 ani și 4 luni sau amendă penală.

Judecătorul a notat că inculpatul Șulea Alexandru nu are antecedente penale, are o bună reputație profesională (a depus o caracterizare de la Camera Notarilor Publici București) este singurul întreținător al familiei ( are copii minori, iar soția este casnică). Judecătorul a menționat în motivare că aspectele de mai sus, coroborate, converg spre concluzia că sunt aplicabile prevederile art. 478 și următoarele din Cp.p., pentru obținerea un act de justiție eficient (realizat și finalizat prin analizarea acordului de către instanța competentă ).

Judecătorul a apreciat că scopul procesului penal poate fi atins prin renunțarea la aplicarea pedepsei, fiind îndeplinite condițiile prev, de art. 39 Cp. respectiv pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 5 ani, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior, infracțiunea săvârșită prezintă o gravitate redusă, având în vedere modul și împrejurările în care a fost comisă, gradul de alcoolemie ce se apropie de limita minimă stabilită de lege pentru care fapta să constituie infracțiune, lipsa unor urmări grave și atitudinea sinceră de recunoaștere și regret a inculpatului, care nu are antecedente penale.

Soluția instanței: avertisment

Pe data de 6 noiembrie 2020, un complet de judecată de la Curtea de Apel București – Secția I Penală a pronunțat hotărârea în acest caz:

  • Soluția pe scurt: Sentinţa penală nr. 211/F – În baza art. 485 alin. 1 lit. a C.proc.pen., raportat la art. 480 – 482 C.proc.pen., admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat în data de 25.09.2020, între MINISTERUL PUBLIC – PARCHETUL DE PE LÂNGĂ CURTEA DE APEL BUCUREŞTI şi inculpatul ȘULEA ALEXANDRU, în dosarul nr. 713/P/2019 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București Bucureşti. În baza art. 396 alin. 3 C.pr.pen. renunță la aplicarea pedepsei față de inculpatul ȘULEA ALEXANDRU sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului prev. de art. 336 alin. 1 C.pr.pen. În temeiul art. 81 C.pen. aplică inculpatului un avertisment. În baza art. 398 C.proc.pen. rap. la art. 274 alin. 1 C.proc.pen. obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 1200 lei. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 6.11.2020.
    Document: Hotărâre 211/2020  06.11.2020

Soluția Curții de Apel București nu a fost atacată, în termenul prevăzut de 10 zile, de niciuna dintre părți.

foto: agerpres.ro

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie