De ce nu i s-a dat dreptate procurorului militar George Nica, nemulțumit că i s-au luat cele două dosare legate de accidentul în care a fost implicată mașina SPP ce îl transporta pe Lucian Bode

Exclusivitate

Maior versus General

Procurorul militar maior George Nica este șeful secției judiciare din Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucuresti, purtător de cuvânt al instituției și cel care a avut în instrumentare o zi dosarul accidentului rutier din 30 august 2020, în care a fost implicată mașina SPP ce îl transporta pe ministrul Lucian Bode de la Zalău la București.

În data de 24 septembrie 2020, George Nica a solicitat apărarea independenţei profesionale în raport de conduita generalului de brigadă Adrian Cornel Nicolau, prim-procuror al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, din data de 15.09.2020, legată de instrumentarea dosarului penal privind accidentul rutier în care a fost implicată mașina ministrului transporturilor, prin solicitarea explicită de preluare a acestui dosar, ca urmare a aprecierii proprii, eronate, a existenţei unei legături între cele două cauze, demers prin care s-a pus presiune şi i-ar fi fost afectată independenţa sa ca procuror de caz. În opinia lui George Nica, magistratul Adrian Cornel Nicolau ar fi efectuat un act de urmărire penală într-o cauză care nu i-a fost repartizată şi fără a se consulta sau a-l informa pe procurorul de caz.

Cum a ajuns dosarul la SPM din PG

Dosarul penal, ce vizează infracțiunea de vătămare corporală din culpă, deschis în cazul accidentului în care a fost implicată mașina SPP în care se afla ministrul de atunci al Transporturilor, Lucian Bode, a fost înregistrat duminică (30 august 2020) inițial de Parchetul pe pe lângă Judecătoria Pitești.

În data de 3 septembrie 2020, dosarul a fost declinat către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. Prin ordinul rezolutiv al prim-procurorului militar adjunct al unităţii, locotenent-colonel Bogdan Ciprian Pîrlog, dosarul în cauză a fost înregistrat în evidenţele penale ale acestui parchet militar și repartizat procurorului militar șef al Secţiei Judiciare, maiorul magistrat Nica George.

În data de 4 septembrie 2020, având în vedere împrejurările producerii evenimentului rutier, particularităţile cauzei şi aspectele de cooperare judiciară internaţională pe care le presupunea soluţionarea acesteia, pentru mai buna desfăşurare a urmăririi penale în cauză, precum şi în considerarea referatului întocmit la nivelul Secţiei Parchetelor Militare, prin ordonanţa emisă de procurorul general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea, s-a dispus, în conformitate cu prevederile art. 325 C.p.p., preluarea dosarului de către Secţia Parchetelor Militare (SPM) din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PG).

La data de 9 septembrie 2020 în calitate de înlocuitor al purtătorului de cuvânt desemnat la nivelul unităţii, maiorul magistrat George Nica a prezentat public, într-o emisiune televizată, date referitoare la anumite acte de urmărire penală efectuate în dosarul care îi fusese repartizat anterior spre instrumentare, indicând inclusiv identitatea făptuitorului, cadru militar angajat al SPP.

Al doilea dosar

În paralel cu aceste evenimente, maiorul magistrat Nica George a întocmit un proces-verbal de sesizare din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de omisiune a sesizării organelor judiciare, prev. de art. 267 C.p, în ceea ce priveşte factorul de comandă din cadrul SPP, care ar fi avut „obligaţia sesizării, de îndată, a Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti cu privire la producerea evenimentului rutier în care a fost implicat cadrul militar angajat al SPP”.

Prim-procurorul militar al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, generalul de brigadă magistrat, Adrian Cornel Nicolau, revenind la unitate, a luat act de noile circumstanțe, iar, în urma analizării situaţiei în ansamblu, a solicitat conducerii Secţiei Parchetelor Militare (SPM) din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PG), să aprecieze, în conformitate cu dispoziţiile art. 325 C.p.p., asupra oportunităţii preluării şi a dosarului aflat pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru o înfăptuire mai bună a justiţiei, precum şi pentru lămurirea în mod obiectiv a situaţiei de fapt în ansamblu, între dosarul preluat iniţial și noul dosar existând o legătură.

SPM din PG  a apreciat legalitatea si legitimitatea (cel puţin din raţionamente procedurale) a propunerii de preluare şi a dispus, în aceeaşi zi, reunirea cauzei penale a Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti cu dosarul penal aflat deja pe rolul Secţiei Parchetelor Militare.

Ce a constatat Secția pentru procurori a CSM

Cererea de apărare a independenţei profesionale a procurorului George Nica a ajuns la Secția pentru procurori a CSM în 24 septembrie și a fost analizată în ședința din 17 decembrie. Procurorii au observat că, din interpretarea textului prevăzut de art. 325 alin. 1 din Codul de procedură penală, rezultă că preluarea unei cauze, de către parchetul ierarhic superior celui la care se află înregistrată această cauză, nu este condiţionată de încunoştinţarea sau acordul prealabil al procurorului de caz sau ale conducătorului unităţii din care acesta face parte, această măsură procesuală dispunându-se de conducătorul parchetului ierarhic superior, prin dispoziţie motivată din oficiu sau la cererea parchetului pe rolul căruia se află înregistrat dosarul ori la cererea părţilor/subiecţilor procesuali principali, înainte de terminarea urmăririi penale în cauză. De asemenea, reunirea cauzelor nu poate fi realizată prin preluarea cauzei, aceasta fiind o prorogare de competenţă, ci doar ulterior pot fi dispuse măsuri procesuale privind conexarea unor cauze, în cadrul parchetului unde acestea se regăsesc.

Aşadar, Secţia pentru procurori a constatat că, raportat la aspectele sesizate de către maiorul magistrat George Nica, coroborate cu rezultatul verificărilor, conduita generalului de brigadă magistrat  Adrian Cornel Nicolau nu poate fi asimilată unei ingerinţe în activitatea de urmărire penală desfăşurată de autorul cererii, în calitate de procuror de caz, aceasta fiind rezultatul unui demers procedural justificat de situaţia de fapt privind efectuarea eficientă a urmării penale în respectiva cauză şi care s-a realizat în concordanţă cu prevederile legale şi regulamentare în materie.

Printr-un vot direct şi secret, cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi, Secția pentru Procurori a CSM a decis, prin Hotărârea 1229/17.12.2020,  să respingă cererea de apărare a independenţei profesionale formulată de procurorul militar maior George Nica.

Remember: slalom pe Valea Oltului

Accidentul a avut loc duminică, 30 august 2020, în localitatea Drăganu din județul Argeș.  În imaginile video surprinse de un motociclist, se vedea cum șoferul unui Touareg pătrunde de mai multe ori pe contrasens, pentru a depăși alte autoturisme, aflate în coloană. La un moment dat, mașina în care se afla ministrul  transporturilor s-a ciocnit cu un alt autoturism care circula regulamentar din sens opus și s-a oprit în gardul unei locuințe. „Din verificările făcute de polițiștii Serviciului Rutier Argeș s-a stabilit că un autoturism Volkswagen Touareg care circula dinspre Vâlcea spre Pitești, pe contrasens, a intrat în coliziune cu un autoturism care se deplasa regulamentar din sens opus, în condițiile efectuării unei depășiri neregulamentare. În urma evenimentului rutier au fost răniți șoferul primei mașini și o pasageră din al doilea autovehicul – o femeie de cetățenie poloneză. Și șoferul acestei mașini este tot de cetățenie poloneză. Ambele persoane care au suferit leziuni au primit îngrijiri medicale la fața locului, fără a fi necesară transportarea acestora la spital”, a explicat, după ce filmul accidentului a fost făcut public, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Argeș.

 

foto: youtube.com

 

 

spot_img

Articole recente

Tribunalul Dolj, așteptat să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului unei judecătoare de la Gorj, care, băut fiind, a omorât cu mașina...

Tribunalul Dolj este așteptat vineri, 29 septembrie 2023, să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului judecătoarei Elena...

Mai multe articole din aceeași categorie