De ce se luptă gigantul Google în instanțele românești cu Autoritatea pentru protecția datelor personale (ANSPDCP)

Exclusivitate

Celebra companie Google (Google LLC) se luptă în tribunalele românești cu Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Motivul îl constituie două amenzi primite de compania americană, cu venituri raportate anul trecut de 135 miliarde de dolari, una de 1.000 de lei (250 de dolari) și o alta de 20.000 de lei ( 5.000 de dolari).

De ce a fost amendată compania Google

Prin procesul verbal de constatare din 13.04.2018, Google LLC a fost sancționată contravențional pentru că nu a desemnat un reprezentant pe teritoriul României, pentru prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal și  pentru nesocotirea dreptului de intervenție și a dreptului de opoziție întrucât nu ar fi transmis dovezi privind ștergerea adreselor URL care figurează pe internet în urma căutării cu motorul Google a site-ului www.autostopmagellan.ro. Compania Google a fost reclamată de o persoană fizică, R.P., care a cerut companiei să înlăture din rezultatele căutărilor interogările legate de numele acestuia,  pretinzând că pagina respectivă conține date personale, respectiv că pagina este de fapt un articol de pe un blog care ar duce o campanie de discreditare la adresa sa.

Google a răspuns solicitării primite și a explicat petentului R.P. că nu se impune delistarea respectivului URL, cu argumentul că acele informații sunt informații cu caracter public, actuale și relevante pentru interesul public.  În data de 15.02.2017, ANSPDCP a transmis companiei Google  o adresă în care i s-a pus în vedere să dea curs solicitării primite din partea petiționarului  R.P. și să înlăture URL-ul din rezultatele căutărilor pentru interogările legate de numele acestuia, cu mențiunea că în cazul în care nu se va conforma, în cel mai scurt timp posibil, vor fi dispuse măsuri administrative și sancțiuni contravenționale.  Google LLC a reacționat și a transmis către ANSPDCP o scrisoare prin care a arătat în detaliu care sunt motivele pentru care consideră că în situația de față nu sunt îndeplinite condițiile pentru înlăturarea URL-ului din rezultatele căutării.

Google a primit apoi Procesul-verbal de constatare/sancționare emis de către ANSPDCP, prin care a fost sancționată cu amenda în cuantum de 1.000 lei pentru săvârșirea contravenției prevăzute de art. 31 din Legea nr. 677/2001 ș și cu amendă în cuantum de 20.000 lei pentru săvârșirea contravenției prevăzute de art. 32 din Legea nr. 677/2001. Google a considerat că procesul-verbal de sancționare era neîntemeiat și ca urmare a acestui fapt, s-a adresat instanței, respectiv Tribunalului București.

 Ce au constatat judecătorii

Tribunalul a constatat că informațiile, vizate de articolul de blog a cărui delistare a fost solicitată, erau informații făcute public în mod manifest de către persoana vizată R.P., respectiv informații postate pe pagina sa de Facebook, fără vreo restricție cu privire la categoriile de utilizatori/non-utilizatori care pot accesa postările sale. Rețeaua de socializare Facebook îndeplinește caracterul de spațiu public, întrucât prin natura  sa este destinată accesului public oricărui utilizator, iar informațiile sunt postate cu intenția parvenirii la cunoștința utilizatorilor publici a paginii respective. Prin modalitatea de a aduce la cunoștința publicului informațiile  privind expedițiile sale, numitul R.P. dobândește astfel calitatea de persoană publică. Totodată, tribunalul apreciază că nemulțumirile numitului R. P. față de  criticile aduse activității  sale nu ar putea constitui un motiv  întemeiat și legitim care să justifice dreptul numitului R.P. de a se opune prelucrării de date. Prin urmare, în acord cu petenta Google LLC, tribunalul apreciază că suprimarea criticii publice cu privire la datele publicate de numitul R.P. excede scopului Legii pentru protecția datelor cu caracter personal.

Hotărârea instanței

Soluția pe scurt: Admite plângerea contravenţională formulată de reclamanta GOOGLE LLC în contradictoriu cu pârâta AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE SUPRAVEGHERE A PRELUCRĂRII DATELOR CU CARACTER PERSONAL. Anulează procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. 12469/13.04.2018. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II – a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată, azi 09.11.2018, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre  7376/2018  09.11.2018

Următoarea bătălie în această dispută se desfășoară zilele acestea la Curtea de Apel București. Compania Google LLC este apărată de societatea de avocați Grigorescu, Ștefănică și asociații, iar pronunțarea în această cauză este așteptată joi, 22 octombrie.

spot_img

Articole recente

Instanța a suspendat procesul legat de rezilierea contractului încheiat cu firma siriană a lui Omar Hayssam pentru IPRS Băneasa

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să suspende procesul legat de rezilierea contractului încheiat de Autoritatea pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie