De ce a blocat justiția încercarea unui grup de asociații ale francmasonilor de a se constitui într-o federație, ce conținea denumirea MLNR

Exclusivitate

Marea Lojă Națională din România a fost fondată în anul 1880 de Constantin Moroiu, primul Mare Maestru MLNR. Odată cu căderea comunismului, Marea Lojă Națională din România și-a reaprins Luminile la Conventul din 24 ianuarie 1993, ținut în sala Oglinzilor din Casa Vernescu, cel dintâi Mare Maestru fiind ales Nicolae Filip. Adrian Dohotaru, Sever Frențiu, Vladimir Boantă, Gheorghe Comănescu, Marcel Schapira și Eugen Ovidiu Chirovici sunt nume care au intrat în istoria Marii Loji Naționale din România. În esență, Francmasoneria este o mare căutare a cunoașterii interioare, iar membrii ei sunt cavaleri și protectori ai acestei Cunoașteri Universale, acționând după deviza „Nosce Te Ipsum – Cunoaște-te pe tine însuți”.

În toamna anului trecut, patru asociații, între care se numărau Colosseum Semper și Sangraal, au cerut Tribunalului București înscrierea în Registrul Tribunalului Bucureşti a Federaţiei „NOSCE TE IPSUM MLNR”. Analizând cererea, instanța a remarcat că, potrivit art. 7 OG nr. 26/2000, „este interzis ca denumirea asociaţiei să fie identică sau asemănătoare până la confuzie cu denumirea altei persoane juridice fără scop patrimonial, constituite potrivit prevederilor prezentei ordonanţe”. Astfel, o denumire este susceptibilă de a fi apropriată dacă nu aparţine unei alte persoane juridice fără scop patrimonial de acelaşi fel – asociaţie, fundaţie sau federaţie – prin înscrierea ei anterioară în Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial. Art. 7 alin. 35 OG nr. 26/2000 prevede că interdicţiile cu privire la denumire prevăzute pentru asociaţii şi fundaţii sunt aplicabile în mod corespunzător şi pentru federaţii.

În motivarea consemnată de rejust.ro, judecătorul a constatat că, din prezentarea denumirii federaţiei care se doreşte a fi înfiinţată, aşa cum e înscrisă în Statut – NOSCE TE IPSUM MLNR –, se observă că aceasta se confundă în partea principală care identifică, prima facie, scopul federaţiei şi activitatea sa, cu denumirea MLNR. Or, denumirea MLNR e rezervată deja unei organizații funcţionale – Marea Lojă Naţională din România. În concluzie, instanța a notat că este incidentă situaţia reglementată de art. 7 alin. 3 OG nr. 26/2000 cu aplicarea alin. 35, astfel că se reţine acest impediment în privinţa înscrierii Federaţiei NOSCE TE IPSUM MLNR și prin urmare cererea va fi respinsă ca neîntemeiată.

După ce sentința a fost atacată cu apel, dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel București. În cauză s-au formulat note de şedinţă prin care Asociaţia Marea Lojă Naţională a României MLNR şi-a expus punctul de vedere cu privire la respectarea ori nerespectarea cerințelor legale de către petenta care a inițiat procedura. Astfel, asociația Marea Lojă Națională din România (MLNR) – o persoană juridică de drept privat care activează într-un domeniu similar cu cel în care petenta urmărește să obțină statut de federaţie –  este o asociație non-profit, de utilitate publică, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 561 din 15 aprilie 2004 privind recunoaşterea Asociaţiei „Marea Lojă Naţională din România” ca fiind de utilitate publică, înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, potrivit hotărârii judecătorești nr. 54/1993 pronunţată în dosarul 57/PJ/1993.

Similar instanței de fond, și instanța de apel consideră că denumirea federaţiei care se doreşte a fi înfiinţată, aşa cum e înscrisă în Statut – NOSCE TE IPSUM MLNR – se confundă în partea principală care identifică, prima facie, scopul federaţiei şi activitatea sa, cu denumirea MLNR. Potrivit legii, este interzis ca denumirea asociaţiei să fie identică sau asemănătoare până la confuzie cu denumirea altei persoane juridice fără scop patrimonial, constituite potrivit prevederilor ordonanţei OG 26/2000. Inserarea MLNR, identică cu denumirea prescurtată a altei persoane juridice fără scop patrimonial, utilizată de aceasta din urmă inclusiv pentru denumirea site-ului propriu mlnr.ro, este de natură a produce confuzie între cele două entităţi, astfel că şi opinia Curţii este în sensul existenţei unui impediment în ceea ce priveşte înscrierea federaţiei NOSCE TE IPSUM MLNR. În plus, instanţa de control judiciar a constatat că apelanta nu a arătat ce reprezintă MLNR în cadrul denumirii propuse, aceasta fiind, aşa cum s-a arătat deja, chiar sigla Asociaţiei „Marea Lojă Naţională din România”. În aceste condiții, la data de 19 februarie 2025, Curtea de Apel București a tranșat definitiv disputa:

  • Solutia pe scurt: Respinge apelul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 19.02.2025.
spot_img

Articole recente

Autoritățile vor să adopte și să implementeze Strategia națională pentru prevenirea recidivei 2025-2029

Ministerul Justiției a lansat zilele trecute în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Strategiei naționale pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie