De ce italienii de la Humanitas nu i-au convins pe judecătorii români că Centrul Medical Humanitas din București le încalcă drepturile lor de proprietate industrială

Exclusivitate

Protagoniștii disputei

Humanitas este un cunoscut spital universitar din Milano-Italia și un centru de cercetare extrem de specializat. Acreditat de către Serviciul Național de Sănătate, Humanitas combină centre specializate pentru tratamentul cancerului, bolilor cardiovasculare, tulburărilor neurologice și ortopedice, precum şi un Centru de Oftalmologie şi un Centru de fertilitate. Spitalul este, de asemenea, echipat cu zone de urgenţă şi radioterapie. Ministerul italian al Sănătății a acordat Humanitas statutul de „Spital de Cercetare“ (IRCCS), cu un accent principal pe bolile sistemului imunitar. Din punct de vedere tehnologic, Humanitas este considerat unul dintre cele mai avansate spitale din Europa. Spitalul de Cercetare Humanitas este nava amiral a unui grup de unități spitalicești prezente în Milano, Bergamo, Torino, Catania și Castellanza (Varese).

Centrul Medical Humanitas a fost înființat în 2001 din necesitatea de a satisface publicului larg nevoia de servicii medicale de calitate și a apărut ca o alternativă a serviciilor medicale de stat. În pagina sa de prezentare, se afirmă că, prin dotările cu aparatură de ultimă generație, Centrul Medical Humanitas se înscrie în lista centrelor medicale de elită, iar prin întreaga activitate este dedicat excelenței în serviciile medicale complete și în promovarea standardelor de înaltă practică medicală. Societatea Centrul Medical Humanitas SRL are sediul în București, pe Bulevardul Uverturii 163E, sector 6, avea 20 de angajați în 2023 și a raportat o cifră de afaceri de 6,5 milioane lei și un profit de 500 mii lei.

Pretențiile și replica

În primăvara anului 2022, Humanitas S.p.A şi Humanitas Mirasole S.p.A, societățile care gestionează rețeaua spitalicească Humanitas din Italia, în contradictoriu cu pârâta Centrul Medical Humanitas SRL, au susținut, într-o cerere de chemare în judecată înaintată Tribunalului București, că pârâta, prin folosirea denumirii HUMANITAS (parte din denumirea comercială folosită de pârâtă – Centrul Medical Humanitas), încalcă drepturile sale de proprietate industrială. În consecință, reclamantele au solicitat instanței să oblige pârâta să elimine din întreaga sa activitate denumirea HUMANITAS inclusiv, dar nu numai, respectiv să procedeze la schimbarea numelui comercial, schimbarea domeniului de Internet, schimbarea paginilor de social media etc. În întâmpinare, pârâta s-a apărat împotriva solicitărilor reclamantelor, arătând că este ea însăși titularul unor drepturi de proprietate industrială asupra numelui, denumirii comerciale, emblemei și asupra firmei sale, arătând că nu poate fi obligată să schimbe aceste semne care sunt intim legate de activitatea sa comercială de peste 20 de ani.

Decizia și argumentele instanței de fond

În octombrie anul trecut, Tribunalul București a respins pretențiile reclamantelor:

  • Solutia pe scurt: Respinge cererea formulată împotriva pârâtei INCDI ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge cererea ca fiind neîntemeiată. Obligă reclamantele, în solidar, să plătească pârâtei CENTRUL MEDICAL HUMANITAS SRL suma de 5.236 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 24.10.2023.

În opinia judecătorului, nu are importanță momentul înregistrării mărcii (anterior sau ulterior denumirii/numelui comercial folosit), conflictul nedevenind activ decât în situația în care numele/denumirea sunt folosite dincolo de o practică loială de comerț, dincolo de o utilizare cu titlu de fond de comerț, cu bună-credință, mai exact atunci când denumirea/numele comercial este folosit cu aceeași funcțiune precum marca, prin acest lucru născându-se o concurență neloială. În situația în care denumirea/numele comercial este folosit în chip loial, pentru a pune în valoarea fondul de comerț în raport de clientelă, atunci conflictul nu devine activ, căci rolul drepturilor părților – numele/denumirea comercial respectiv marca – în conflict în circuitul economic este diferit și prin urmare ele pot coexista. Tribunalul a apreciat că pârâta a folosit încă de la înregistrare denumirea comercială de ”Centrul Medical Humanitas” în mod loial, cu bună credință, scopul fiind acela de identificare a calității de comerciant, în conformitate cu bunele practici în domeniu. Din chiar înscrisurile depuse de reclamante, consemnate de rejust.ro, rezultă că pârâta nu folosește denumirea și emblema sa cu funcția de marcă, ci în valorificarea fondului său de comerț, urmărește identificarea calității de comerciant, neabuzând de poziția sa. Judecătorul a considerat că în realitate nu există un conflict între marca reclamantei și denumirea/firma/numele/emblema pârâtei, ele putând coexista pe piață. Trebuie, deci, să i se recunoască pârâtei dreptul de a folosi numele său comercial, de a-și menține denumirea și, implicit, aceea de a folosi această denumire în activitatea comercială, inclusiv prin oferirea de servicii. Având în vedere că pârâta și-a înregistrat societatea comercială sub numele comercial ”Centrul Medical Humanitas”, că folosește site-ul web sub aceeași denumire și mai ales că pârâta își folosește numele/denumirea/emblema comercială strict ca fond de comerț și nu cu funcție de marcă, tribunalul consideră că acțiunea reclamantelor este neîntemeiată.

Hotărârea din apel

Reclamantele au atacat soluția la instanța superioară. La sfârșitul lunii mai, Curtea de Apel București a pronunțat hotărârea sa în acest litigiu, care mai poate fi atacată cu recurs la instanța supremă:

  • Solutia pe scurt: Respinge apelul principal formulat de apelantele reclamante Humanitas S.p.A şi Humanitas Mirasole S.p.A ca nefondat. Respinge apelul incident formulat de apelanta pârâtă Centrul Medical Humanitas SRL ca nefondat. Reduce onorariul de avocat pentru apelul incident, conform art. 451 al. 2 Cod pr. Civ şi compensează în tot cheltuielile de judecată în apel. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29.05.2024
spot_img

Articole recente

Au început înscrierile la examenul de definitivare în funcție a consilierilor de probațiune debutanți, sesiunea iunie – august 2025

Direcția Națională de Probațiune organizează examenul de definitivare în funcție a consilierilor de probațiune debutanți, sesiunea iunie – august...

Mai multe articole din aceeași categorie