În mai 2023, petenta Ingrid Luciana Mocanu a înaintat o plângere prealabilă în care a solicitat revocarea Hotărârii nr. 2218 din data de 20.10.2022 a Secţiei pentru judecători a CSM, prin care s-a dispus prelungirea detaşării doamnei judecător Popescu Andreea-Florina de la Judecătoria Craiova la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, pe o perioadă de 1 an, începând cu data de 16.11.2022.
Analizând plângerea prealabilă formulată în ședința din 13 iulie 2023, Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că obiectul acesteia este reprezentat de cererea de revocare a unui act administrativ cu caracter individual, formulată de o altă persoană decât destinatarul actului, astfel încât, sub aspectul termenului de formulare a acesteia devin incidente prevederile art. 7 alin. (3) din Legea nr. 554/2004. Potrivit acestora, „este îndreptăţită să introducă plângere prealabilă şi persoana vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individualadresat altui subiect de drept. Plângerea prealabilă, în cazul actelor administrative unilaterale, se va introduce în termen de 30 de zile din momentul în care persoana vătămată a luat cunoştinţă, pe orice cale, de conţinutul actului. Pentru motive temeinice, plângerea prealabilă se poate formula şi peste termenul de 30 de zile, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a luat cunoştinţă, pe orice cale, de conţinutul acestuia. Termenul de 6 luni prevăzut în prezentul alineat, precum şi cel prevăzut la alin. (1) sunt termene de prescripţie.”
Prin urmare, având în vedere că Hotărârea Secţiei pentru judecători nr. 2218 din data de 20.10.2022, a cărei revocare se solicită, a fost publicată pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii la data de 09.11.2022, acesta reprezintă momentul la care orice terţ (inclusiv petenta) putea lua la cunoştinţă de conţinutul actului atacat. Secţia pentru judecători a constatat că, de la data publicării hotărârii contestate (09.11.2022) şi până la data introducerii plângerii prealabile (12.05.2023), au trecut mai mult de 30 de zile, petenta fiind astfel decăzută din dreptul de a mai solicita revocarea actului administrativ pe calea prezentei proceduri. În plus, judecătorii CSM au observat că plângerea a fost formulată şi cu încălcarea termenului de prescripţie de 6 luni, reglementat de teza finală a art. 7 alin. (3) din Legea nr. 554/2004 care s-a împlinit la data de 09.05.2023, aşadar anterior introducerii prezentei plângeri prealabile. În consecinţă, apreciind că a fost depăşit termenul până la care putea fi formulată plângerea, Secţia pentru judecători, în unanimitate, a respins-o ca tardivă.
Ingrid Luciana Mocanu, de profesie avocat, angajată pe o funcție de consilier (personal asimilat magistraților) în Ministerul Justiției, a devenit cunoscută după ce a fost reținută și arestată preventiv câteva luni într-un dosar privind restituirile de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Ulterior, statul român, prin decizia instanțelor, a achitat-o și i-a acordat despăgubiri, a precizat Libertatea, care a adăugat că Ingrid Mocanu a depus mărturie la Sofia în favoarea Elenei Udrea, în procesul de extrădare al acesteia în România.
Popescu Andreea-Florina, care a fost vizată de plângerea prealabilă a consilierei din Ministerul Justiției, activează în magistratură din octombrie 2020, primul ei post fiind de judecător al secției civile a Judecătoriei Craiova. Ea a obținut, după numai 1 an de activitate, detașarea la Judecătoria Sectorului 5, prin Hotărârea 1253/28.10.2021 a Secției pentru judecători a CSM. Motivul invocat a fost deficitul de personal cu care se confruntă Judecătoria Sectorului 5.