În 2016, șase indivizi – un olandez, un columbian și 4 lituanieni, între care se număra Laurincikas Audrius – au introdus în România, prin Portul Constanţa, cantitatea de aproximativ 2.500 kilograme de cocaină, disimulată în spaţii special amenajate ale unor containere, ce erau utilizate ca paravan ale unor operaţiuni de import – export de banane din Columbia în România. Uriașa cantitate de droguri, ce avea o valoare de piaţă de peste 600.000.000 de euro, urma a fi direcţionată către țări din Europa de Vest. Cei 6 indivizi au fost prinși la un depozit pe raza localităţii Eforie Sud, în data de 29.06.2016. Traficanții au fost arestați și condamnați ulterior, prin sentinţa penală nr.27 din 17.01.2018 pronunţată de Tribunalul Constanța, definitivă prin hotărârea 859 din 05.10.2018, pronunțată de Curtea de Apel Constanța. Găsit vinovat de mai multe infracțiuni grave, Laurincikas Audrius a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 18 ani și 5 luni de închisoare.
În iulie 2022, Laurincikas Audrius, în calitate de reclamant, a chemat în judecată Statul Român, prin Ministerul Finanțelor, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Administrația Națională a Penitenciarelor, penitenciarele Poarta Albă, Tulcea și Iași. Reclamantul solicita acordarea sumei de 80.000 euro daune morale pentru prejudiciul cauzat prin abuzul de putere, grava neglijență în serviciu și reaua-credință în nerespectarea prevederilor din Legea nr. 254/2013, HG nr. 157/2016, etc, neluarea măsurilor legale în vederea asigurării condițiilor detenție cu respectarea demnității umane în penitenciarele unde a fost cazat. În motivare, reclamantul afirma că a fost deținut în condiții degradante, inumane, improprii, vătămătoare cu încălcarea prevederilor legale, lucru care a contribuit la declanșarea problemelor de natură psihică și fizică, supunerea la umilințe provocându-i grave suferințe emoționale și fizice.
Dacă în decembrie 2022, Tribunalul București a respins acțiunea reclamantului ca neîntemeiată, 10 luni mai târziu, în octombrie 2023, Curtea de Apel București i-a dat în parte satisfacție traficantului de droguri lituanian, dar soluția nu era definitivă:
- Solutia pe scurt: Admite apelurile. Anulează în parte sentinţa apelată şi, în rejudecare, Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Administraţia Naţională a Penitenciarelor, ca neîntemeiată. Admite în parte cererea. Obligă pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor la plata către reclamant a sumei de 10.000 de lei, reprezentând despăgubiri morale. Respinge în rest cererea. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare; cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 04.10.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
După ce s-a formulat recurs, litigiul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Săptămâna trecută, chiar la primul termen de judecată, magistrații instanței supreme au tranșat definitiv litigiul:
- Detalii soluţie: Decizia nr. 745: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurentul-pârât Statul Român Ministerul Finanţelor împotriva deciziei civile nr. 1140A din 4 octombrie 2023 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie. Definitivă.