Mircea Florin Marian figurează pe site-ul Poliției Române, la Persoane urmărite, întrucât se sustrage executării unei pedepse de 1 an si 8 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere. El a fost condamnat, la o pedeapsă privativă de libertate, de Judecătoria Cornetu în decembrie 2022, sentință ce a rămas definitivă după ce Curtea de Apel București i-a respins apelul, în 23 martie 2023.
Mircea Florin Marian nu are însă doar această problemă. Tot în decembrie 2022, o altă instanță de această dată – Judecătoria Sectorului 3 – l-a condamnat pe individ la pedeapsa de 3 (trei) ani şi 6 (șase) luni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere – faptă din 11.08.2022, de săvârşirea infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevare de mostre biologice – faptă din 11.08.2022, de săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere – faptă din 29.03.2022, de săvârşirea infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevare de mostre biologice – faptă din 30.03.2022. Instanța a contopit cele patru pedepse concurente de 1 an şi 9 luni de închisoare, aplicând inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 9 luni de închisoare și adăugând un spor de 1 an şi 9 luni de închisoare. În final, instanța a ajuns la o pedeapsă rezultantă de 3 ani şi 6 luni de închisoare. Procesul a ajuns în faza de apel la Curtea de Apel București, pronunțarea fiind așteptată pentru 20 iunie 2023.
În motivarea sentinței, consemnată de rejust.ro, judecătorul de la fond a apreciat că inculpatul nu se află la primul contact cu legea penală, fiind condamnat în trecut pentru comiterea unei pleiade diversificate de infracţiuni, iar cele patru noi infracțiuni au fost comise în stare de recidivă postexecutorie. Chiar dacă inculpatul a recunoscut faptele de care este acuzat, instanța a remarcat că infracțiunile comise prezintă un grad de pericol social extrem de ridicat având în vedere şi împrejurările concrete în care au fost săvârşite, dar şi urmările potenţiale ale acestora; în acest sens, lipsa deţinerii unui permis de conducere valabil denotă un risc ridicat de producere a unui accident de circulaţie, iar suspiciunea aflării inculpatului sub influenţa alcoolului la data consumării faptelor amplifică acest risc, în acest sens unul dintre martori susținând că, în data de 29.03.2022, inculpatul ar fi consumat trei beri înainte de a se urca la volan; inculpatul s-a manifestat sfidător și la momentul refuzului de la prelevarea de mostre biologice, iar cu prilejul constatării faptelor din data de 29.03.2022 inculpatul nu a respectat indicaţiile agenţilor de Poliţie, a condus încă 10 minute chiar și după ce a fost somat de forţele de ordine, iar riscul de producere a unui accident de circulaţie a fost foarte ridicat; în plus inculpatul a încercat să își ascundă faptele, solicitând unei persoane care îl însoțea în mașină să declare că ea s-ar fi aflat la volanul autovehiculului.