Curtea Militară de Apel cere instanței supreme să dea o rezolvare de principiu unei chestiuni de drept

Exclusivitate

Curtea Militară de Apel (CMA) a hotărât miercuri, 24 mai 2023, să adreseze Înaltei Curți de Casație și Justiție solicitarea de a pronunța o hotărâre prin care să dea o rezolvare de principiu următoarei chestiuni de drept, respectiv „dacă, în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art.85 alin.2 lit.g) C.pen., instanţa poate impune persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei să execute obligaţia de a nu conduce anumite vehicule stabilite de instanţă, pe o perioadă mai mică decât durata termenului de supraveghere, prevăzut la art.84 Cod penal”.

Decizia CMA a fost luată după ce a constatat că o problemă de drept de care depinde soluţionarea cauzei supuse judecății a fost dezlegată diferit în practica instanţelor. Cauza vizează un dosar penal privind conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art.336 NCP), judecat la fond de Tribunalul Militar Timișoara.

Astfel, prin Hotărârea 19/2023, Tribunalul Militar Timișoara l-a condamnat pe inculpatul plt. adj. XXX la o pedeapsă de 10 (zece) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal. În baza art. 83 Cod penal instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei stabilite în sarcina inculpatului pe un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 84 alin. 1 Cod penal. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul este obligat să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

  • a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Dolj, la datele fixate de acesta;
  • b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  • c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
  • d) să comunice schimbarea locului de muncă;
  • e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

De asemenea, în baza art. 85 alin. 2 lit. g Cod penal, pe durata unui termen de 1 (un) an, instanța a impus inculpatului obligația de a nu conduce vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere. Conform art. 86 alin. 2 teza a II-a Cod penal supravegherea executării obligaţiei prevăzute la art. 85 alin.2 lit. g Cod penal – să nu conducă anumite vehicule stabilite de instanţă – se va face de către IPJ Dolj.

spot_img

Articole recente

NE REVEDEM MARȚI, 6 IUNIE 2023!

Suntem în mini-vacanță. Ne revedem marți, 6 iunie 2023!

Mai multe articole din aceeași categorie