Magistraţii Curţii Constituționale au respins, marți, sesizarea Executivului condus de Ludovic Orban pe tema conflictului dintre Guvern și Parlament, după depunerea de către PSD a moțiunii de cenzură, în timpul sesiunii extraordinare. Potrivit unor surse citate de Justnews, judecătorii au constatat că nu a existat un conflict juridic între Guvern şi Parlament în ceea ce priveşte depunerea moţiunii de cenzură şi au respins, pe fond, sesizarea liberalilor.
Executivul solicitase Curţii Constituţionale să constate dacă există o situaţie conflictuală între Guvern, pe de o parte, şi Parlament, pe de altă parte, „generată de depunerea unei moţiuni de cenzură în perioada dintre cele două sesiuni parlamentare ordinare, cu consecinţa convocării unei sesiuni extraordinare exclusiv numai pentru prezentarea moţiunii, fără dezbaterea şi votarea acesteia”.
Conform textului sesizării, „Conflictul juridic de natură constituţională există între Guvernul României şi Parlament şi derivă direct din Constituţie (art. 113 alin. (4) coroborat cu art. 66 alin. (1)), în sensul în care blocarea procedurii moţiunii de cenzură la etapa prezentării acesteia, fără parcurgerea celorlalte etape procedurale în aceeaşi sesiune parlamentară, menţine Guvernul României, parte a puterii executive, într-o situaţie incertă, fapt contrar Constituţiei, deoarece afectează principiul stabilităţii activităţii executivului, În text se mai arată că „existenţa conflictului juridic de natură constituţională este generată de depunerea moţiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât şi de convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moţiunii de cenzură”.