Justnews.ro

Eugen Teodorovici, fost ministru PSD de finanţe și al fondurilor europene în două cabinete ( Victor Ponta și Viorica Dăncilă), și Florin Cîţu, fost prim-ministru PNL și ministru al finanțelor în două cabinete ( Ludovic Orban I și II) vor afla săptămâna viitoare soluția judecătorilor în procesul în care social-democratul a fost acuzat de liberal că ar fi spion rus. Curtea de Apel București a stabilit, încă de la primul termen de judecată al procesului, derulat vinerea trecută și având ca obiect “acțiune în răspundere delictuală”, că va pronunța soluția în dosar la termenul de marți, 29 noiembrie.

La Tribunal a câștigat Cîțu

Anterior, la instanța de fond, Tribunalul București, a avut câștig de cauză Florin Cîțu. Judecătorul a decis să respingă cererea formulată de Eugen Teodorovici, în calitate de reclamant, ca neîntemeiată. Fostul ministru social-democrat solicitase instanței următoarele:

  1. constatarea existenţei acuzaţiilor calomnioase şi defăimătoare, formulate în mod public de către pârât la adresa reclamantului şi, pe cale de consecinţă, constatarea existenţei prejudiciului moral şi al celui de imagine suferit;
  2. obligarea pârâtului la plata sumei de 500.000 lei cu titlu de daune morale pentru prejudiciul moral şi cel de imagine suferit;
  3. obligarea pârâtului la publicarea de pagina personală a contului deschis pe platforma de socializare Facebook a hotărârii ce va fi pronunţată în prezenta cauză pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile calendaristice începând cu data comunicării acesteia;
  4. obligarea pârâtului la publicarea într-un cotidian cu acoperire naţională a hotărârii ce va fi pronunţată în termen de cel mult 14 zile de la momentul comunicării hotărârii ce va fi pronunţată;
  5. obligarea pârâtului la plata tuturor cheltuielilor de judecată ocazionate cu soluţionarea litigiului.

Argumentele reclamantului

În motivarea cererii de chemare în judecată, Eugen Teodorovici a afirmat că, începând cu anul 2018, odată cu numirea sa în funcția de ministru al finanţelor publice, Florin Cîțu (membru al Partidului Naţional Liberal, partid aflat în opoziţie la acel moment) a demarat o campanie publică de denigrare şi calomniere a sa, constând într-o serie de texte publicate pe pagina personală Facebook si apoi printr-o declaraţie în cadrul unei vizitei în Tulcea. Astfel, la data de 21.03.2019 pârâtul a postat un text pe pagina personală Facebook, în care a fost inserată întrebarea retorică „Este Eugen Teodorovici spion rus?”. Ulterior, ideea rolului său de spion rus a fost întărită în data de 24.06.2019 când pârâtul, tot prin intermediul unui text postat pe pagina personală de Facebook, a reiterat întrebarea „Este Eugen Teodorovici (scris cu litere chirilice, profitând de numele reclamantului de influenţă slavonă) spion rus?”, continuând cu afirmaţia „Dacă nici asta nu este trădare de ţară…”. Și în data de 1.11.2020 Florin Cîțu a reiterat acuzaţiile de spionaj, iar mai tîrziu, la Conferinţa pentru alegerile interne ale PNL – Tulcea, liberalul, referindu-se la un „senator de Tulcea”, a făcut următoarele afirmații: „aţi salvat România de un spion rus şi vă felicit pentru asta”.

Argumentele instanței

Completul de judecată de la Tribunalul București a subliniat că afirmaţiile pârâtului referitoare la reclamant, în sensul că acesta ar fi spion rus, reprezintă judecăţi de valoare, respectiv declaraţii politice, care intră sub protecţia art. 10 CEDO, nefiind încălcat dreptul la imagine al reclamantului. Astfel, tribunalul reţine că în primele 4 postări, pârâtul a pus doar o întrebare retorică, respectiv dacă reclamantul este spion rus, aceasta nefiind prezentată ca o certitudine. Astfel, pârâtul a prezentat doar nişte bănuieli, suspiciuni, bazate însă pe o serie de indicii, așa că acele bănuieli au avut o bază factuală suficientă. În acest sens, tribunalul constată că pârâtul a făcut anumite legături plecând de la întâlnirea reclamantului din 14.11.2018 cu șeful Băncii Internaționale de Investiții de la Moscova, la o zi după întâlnire fiind adoptată HG nr. 921/2018 (prin care s-a stabilit că Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii este ministrul finanţelor publice). De asemenea, pârâtul a relatat şi despre faptul că în perioada 3-4.12.2018 a avut loc întâlnirea conducerii Băncii respective în Cuba, la care a mers şi reclamantul, zborul având o escală prin Moscova.  În acest context, tribunalul a apreciat că judecata de valoare a pârâtului (care a plecat chiar de la comportamentul reclamantului) a constituit un discurs politic. Mai mult, tribunalul reţine că pârâtul nici nu ar avea cum să facă dovada verităţii celor afirmate, din moment ce reprezintă o opinie personală care nu ar putea fi demonstrată, reclamantul fiind acuzat că ar fi un „spion”, împrejurare ce presupune prin ipoteză o activitate ascunsă, care nu poate fi dovedită, fiind doar presupusă.

De asemenea, nici declaraţia pârâtului din cadrul unei conferinţe organizate de PNL Tulcea, în sensul că „aţi salvat România de un spion rus şi vă felicit pentru asta”, nu este de natură să depăşească limitele libertăţii de exprimare. Este adevărat că pârâtul a recurs la o anumită doză de exagerare, însă CEDO a reţinut că libertatea de exprimare protejează inclusiv ideile care ofensează sau şochează. În concluzie, tribunalul a constatat că nu există o faptă ilicită a pârâtului, postările acestuia reprezentând declaraţii politice care au fost făcute în limitele libertăţii de exprimare, fiind păstrat un just echilibru de proporţionalitate între drepturile aflate în conflict.

Într-un alt proces a câștigat Teodorovici

De notat însă că, într-un alt proces, judecătorii i-au dat câștig de cauză fostului ministru social-democrat. În octombrie anul trecut, Eugen Teodorovici anunța că a câştigat procesul pe care i l-a intentat Cîțu, după ce fostul ministru PSD de finanţe l-a acuzat pe Cîţu că a fost dat afară din sistemul bancar din cauza unui presupus atac speculativ asupra leului în 2008. „Am câștigat procesul în fond și la apel, iar instanța a decis în 2020 că Florin Cîțu trebuie să îmi plătească 3.500 de lei cheltuieli de judecată”, a spus Teodorovici, citat de Libertatea.

Alte articole