Cum s-au umflat organigramele MAI în 2019

Exclusivitate

Împuternicirea este metoda prin care Poliția Romană este condusă de persoane care rămân subordonate regimului politic care îi numește în funcții de conducere fără concurs. Numirile prin împuternicire sunt întâlnite tot mai des la vârful conducerii Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR)

Astfel de situații sunt întâlnite de la șefi de Birouri și Servicii până la Direcții şi chiar Chestori. Fidelitatea este recompensată prin crearea de noi Direcții, avansarea în grad și umflarea bugetului instituției.

Un astfel de caz este cel al comisarului-șef Otilia Claudia Negru care este împuternicită la Direcția Afaceri Europene, Misiuni și Relații Internaționale. După instalarea ca director, aceasta a scos la concurs 20 de posturi de conducere prin transformarea artificială a Serviciului în Direcție, ne-au mai precizat surse din IGRP.

Noii șefi vor costa bugetul public jumătate de milion de euro în plus în fiecare an. Până la acest moment nu am reușit să obținem un punct de vedere de la comisarul șef Otilia Negru. Reprezetanți ai Ministerului de Interne și ai Polițeii Române ne-au transmis că vor oferi date despre această situație săptămâna următoare.

La ora actuală, aproape jumătate din conducerea Poliţiei Romane este numită prin „împuternicire“, ne-au transmis surse din IGPR și din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Mecanismul prin care protejaţii din Ministerul de Interne şi din Poliţie blochează funcţii importante a fost devoalat de Europa Liberă care a numărat nu mai puţin de un chestor și alți 12 polițiști de rang împuterniciţi la conducerea a zece din cele 24 de direcții ale Poliției.

Aceştia ocupă funcţiile fără concurs, doar prin numire de către secretarii de stat numiţi politic sau de către conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Romane. Legal, poliţistul poate fi împuternicit pe o perioadă de maximum șase luni, care poate fi prelungită cu alte șase luni în care sunt obligatorii organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului. Ceea ce trebuia să fie o excepţie a devenit însă o regulă general aplicată.

Mecanismul

Împuterniciții ajung să ocupe funcţiile respective mai bine de doi ani, calificându-se astfel la locul muncii pentru a ocupa legal funcţia atunci când în cele din urmă se organizează concurs. După primele șase luni de la împuternicire urmează o prelungire de încă jumătate de an, timp în care ar trebui să se organizeze concurs pentru ocuparea respectivului post. Aici intervine însă regula vechimii de minimum trei ani pe care „împuternicitul“ nu a apucat să o îndeplinească. Mandatul este astfel prelungit prin artificii procedurale cum ar fi schimbarea de rang sau chiar a denumirii unor structuri.

Direcția de rang 2 devine, peste noapte, Direcție de rang 1. Legal, acest lucru ar presupune modificări ale numărului de persoane care lucrează în aceste direcții, dar și altă structură organizatorică, ce ar trebui să justifice modificarea. Lucru care nu se întâmplă când este transformată într-o structură de rang superior. Astfel, cel/cea care a fost împuternicit/ă un an la Direcția de rang 2, primește o nouă împuternicire, care este prelungită din nou până la un an pe funcția aceleiași direcții, acum de rang superior, deși structura și-a schimbat doar rangul în organigrama instituției. După al doilea an de conducere, urmează rotația cadrelor cu funcții de conducere, prin împuterniciri încrucișate, de la o structură la alta sau chiar în cadrul aceleiași structuri, pe poziții diferite.

Studiu de caz: Serviciul Afaceri Europene

Direcția Afaceri Europene, Misiuni și Relații Internaționale este condusă din luna august 2019 prin împuternicire de către comisar șef Otilia Claudia Negru. Cu un traseu profesional spectaculos, comisar șef Otilia Negru a reuşit performanţa ca în două luni să sară două poziţii ierarhice.

Speranță a afacerilor europene are rădăcini sănătoase în Slatina, judeţul Olt, şi legături strânse cu cu Elena Ciocan, la acea vreme Director adjunct al Direcţiei Generale de Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ne-au transmis surse din IGPR.

La finele lui 2018, comisar șef Negru Otilia s-a transferat, împreună cu alte două colege, de la Ministerul Afacerilor Interne – Direcția Generală de Afaceri Europene și Relații Internaționale la Serviciul Afaceri Europene și Relații Europene din cadrul IGPR, în subordinea comisarului George Trandafir.

Acesta conducea serviciul, culmea ironiei sau coincidență, printr-o împuternicire care se apropia de expirarea termenului. Aparent, o mutare în jos în cariera profesională, trecerea de la un eșalon superior de conducere la unul inferior. Însă, pe baza relaţiilor sale cu Elena Ciocan, ajunsă între timp la Direcția Generală de Afaceri Europene și Relații Internaționale, Negru îl convinge pe Trandafir că este momentul oportun de redenumire a Serviciului în Direcţie. Mai ales că aceasta venea la pachet cu o înaintare în grad, funcție, bani și organigramă. Dacă şeful Serviciul Afaceri Europene avea grad de comisar şef, Direcţia Afaceri Europene și Relații Europene este condusă de un director cu grad şi salariu de Chestor.

Astfel, în iulie 2019, imediat după terminarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene,  Serviciul Afaceri Europene și Relații Internaționale (care funcționa ca Serviciu de la înființarea sa în 2007) se transformă în Direcţie iar, la scurt timp după aceasta, comisar șef Otilia  Negru este împuternicită Director al noii Direcții Afaceri Europene și Relații Internaționale, iar comisarul George Trandafir rămâne în afara jocurilor de culise, încetându-i împuternicirea înainte de împlinirea termenului de șase luni.

Funcțiile din subordinea sa și salariile de merit sunt împărțite imediat de către comisar șef Negru Otilia colegelor cu care organizase desantul de la MAI la IGPR.  De atunci, până în ziua de azi nu a fost organizat niciun concurs pentru ocuparea legală a niciuneia dintre funcțiile de conducere ale Direcției Afaceri Europene și Relații Internaționale din cadrul IGPR.

O altă preocupare după instalarea ca director, comisar șef Otilia Negru a trecut la gestionarea „afacerilor europene” prin scoaterea la concurs a circa 20 poziții noi, a căror necesitate era justificată de transformarea artificială a Serviciului în Direcție, ne-au mai precizat surse din IGRP.

Prin această mișcare bugetul IGPR a fost umflat cu aproximativ 500.000 euro pe an. Doar suspendarea concursurilor de angajare de către ministrul de interne a blocat planurile doamnei comisar șef Negru Otilia– pentru moment. Iar dacă nou născuta Direcție va reveni la statutul de Serviciu (așa cum a funcționat mai bine de 12 ani), va fi amânat și visul de chestor al doamnei în cauză.

spot_img

Articole recente

Procesul de 140 milioane de dolari pentru recuperarea „creanței Libia” de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, amânat din cauza protestului avocaților

Magistrații Curții de Apel București au amânat, la termenul din 22 februarie 2024, judecarea dosarului în care Statul Român încearcă...

Mai multe articole din aceeași categorie