Cine este chirurgul Eduard Bernaz
„Eduard Bernaz este chirurg vascular și endovascular, flebolog, doctor în științe medicale, conferențiar universitar și unul dintre specialiștii reprezentativi ai chirurgiei vasculare în Moldova. Chirurgul Eduard Bernaz participă activ la dezvoltarea chirurgiei endovasculare periferice în Republica Moldova și promovează tactici inovatoare de tratament pentru piciorul diabetic. Cu o experiență de peste 22 de ani ( N.A. 27 de ani în 2023) de activitate practică, vine în ajutorul pacienților care suferă de afecțiuni ale sistemului venos, arterial, limfatic și ale piciorului diabetic, specializându-se în tratamentul endovascular al unei game largi de patologii neurologice, oncologice, ginecologice și urologice. A publicat peste 70 de materiale științifice și este membru al societăților internaționale și naționale de chirurgie vasculară și endovasculară. Participând la conferințe și cursuri în Germania, Spania, Italia, România, Olanda, Rusia, Cehia, Franța, Ungaria, prin schimb de experiență și de informații cu colegi notorii din domeniu, își dezvoltă în permanență tehnicile chirurgicale. Pentru rezultate excepționale și contribuția sa în domeniul medicinii din Moldova, în anul 2016 i-a fost conferit Ordinul „Gloria Muncii” – aceasta este prezentarea pe care i-o făcea medicului Eduard Bernaz în anul 2018 Medpark International Hospital, singurul spital din Moldova acreditat internațional JCI – „acreditarea JCI reflectă recunoașterea la cel mai înalt nivel privind desfășurarea actului medical într-un mediu sigur pentru pacient”).
Cere autorităților recunoaşterea calificării de medic specialist chirurg vascular
În septembrie 2020, Eduard Bernaz cheamă în judecată pârâţii Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor din România, solicitând anularea adresei nr. 1751/27.02.2020 emisă de Colegiul Medicilor şi recunoaşterea calificării sale profesionale de medic specialist chirurg vascular, deţinută în Republica Moldova, în vederea exercitării profesiei de medic chirurg vascular pe teritoriul României şi, în subsidiar, obligarea Ministerului Sănătăţii la soluţionarea contestaţiei formulate împotriva adresei nr. 1751/27.02.2020 emise de Colegiul Medicilor din România, înregistrată la Ministerul Sănătăţii sub nr. 4538/28.02.2020, precum şi obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată.
Nu a făcut 5 ani de rezidențiat în specialitate
Colegiului Medicilor din România a avizat negativ demersul reclamantului de recunoaştere a specializării sale în chirurgie vasculară, fiindcă o structură din Ministerul Sănătății – Comisia Mixtă de recunoaştere a titlurilor de medic specialist – a apreciat că Eduard Bernaz nu îndeplineşte condiţiile de recunoaştere a calificării, deoarece pregătirea sa, în specialitatea chirurgie vasculară, este mai redusă. Comisia medicală a opinat că această diferenţă de pregătire teoretică şi practică a reclamantului faţă de pregătirea în aceeaşi specialitate parcursă nu poate fi substituită de proba de aptitudini promovată de solicitant şi nici de experienţa sa profesională. Totodată, recunoaşterea unor titluri eliberate în urma parcurgerii unor forme de specializare mai scurte ca durată decât cele din România ar duce la o discriminare faţă de medicii români, care ar ajunge astfel în dezavantaj, deoarece legislaţia din România prevede, pentru specialităţile chirurgicale, durata de rezidenţiat de cel puţin 5 ani. În cazul de faţă, a argumentat Comisia Mixtă, cei doi ani de pregătire în chirurgie vasculară nu pot fi asimilaţi cu durata de 5 ani de pregătire în această specialitate. De asemenea, nici doctoratul şi nici gradele universitare deţinute în Republica Moldova nu pot fi asimilate pregătirii de specialitate, pentru a oferi conformitate acesteia, iar promovarea probei de aptitudini, probă impusă de Comisia Mixtă (promovată de altfel de solicitant), nu poate substitui o pregătire neconformă. Cu privire la programele de educaţie medicală continuă la care reclamantul a participat timp de mai mulți ani, acestea denotă interesul reclamantului pentru chirurgia generală, fapt confirmat şi de categoria de calificare superioară de medic chirurg confirmată de autorităţile medicale.
În consecință, s-a stabilit că reclamantul nu îndeplinește cerința prevăzută de normele în vigoare în ce privește durata și curriculumul de pregătire teoretică și practică în specialitate. Drept urmare, după cum a consemnat rejust.ro, în aprilie 2021, instanța de fond – Curtea de Apel Iași – decide să respingă ca neîntemeiată acțiunea formulată de reclamantul Bernaz Eduard, in contradictoriu cu pârâții Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România si Comisia Națională de soluționare a contestațiilor privind recunoașterea diplomelor, certificatelor si titlurilor de medic specialist, eliberate de un stat terț, altul decât Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si Statele Unite ale Americii.
Instanța supremă îi dă dreptate medicului
Considerându-se nedreptățit, medicul Eduard Bernaz a atacat soluția cu recurs, iar procesul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Miercuri, 9 februarie 2023, cea mai înaltă instanță de judecată din România cere reluarea procedurii de recunoaștere a calificării profesionale a chirurgului de peste Prut, ultra-specializat în tratarea piciorului diabetic:
- Detalii soluţie: Admite recursul formulat de reclamantul Bernaz Eduard împotriva Sentinţei nr. 69 din 14 aprilie 2021 a Curţii de Apel Iaşi – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa atacată. Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul Bernaz Eduard în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România şi Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor prin Ministerul Sănătăţii. Anulează adresa nr. 1751/27.02.2020 emisă de Colegiul Medicilor din România,înregistrată la Ministerul Sănătăţii sub nr. 4538/28.02. 2020. Obliga pârâtul Colegiul Medicilor din Romania la reluarea procedurii de avizare a cererii reclamantului de recunoastere a calificării de medic specialist chirurg vascular în Romania, prin verificarea tuturor condiţiilor prevăzute de art. 7 alin. 4 din HG nr. 764/ 2017. Mentine în rest dispoziţiile instanţei. Obligă pârâtul Colegiul Medicilor din Romania la plata cheltuielilor de judecată către reclamantul Bernaz Eduard, în cuantum de 2.500 lei, cu aplicarea art. 451 alin. ( 2) Cod procedură civilă. Definitivă. Pronunţată astăzi, 9 februarie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.