Justnews.ro

Peste 3.000 de mediatori au fost sancționați cu suspendarea din „Tabloul mediatorilor”, în urma unei decizii luate de Consiliul de Mediere –  autoritatea competentă din România privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesia de mediator, ca profesie reglementată.  Consiliul de Mediere a publicat Hotărârea nr. 126/25.08.2020 privind sancționarea disciplinară a mediatorilor care figurează cu debit restant în evidentele contabile ale Consiliului de Mediere pe data de 18 septembrie și a pus-o în aplicare în aceeași zi, modificând în mod corespunzător evidența „Tabloul mediatorilor” de pe site-ul cmediere.ro. Mediatorii au fost sancționați astfel  pentru neplata taxei anuale datorate de aceștia pe anii trecuți. Justnews a stat de vorbă cu doi dintre mediatori pentru a afla cum văd ei această situație și dacă exista vreo altă soluție.

Gianina Nicoleta Clop – mediator:

Mediatorii au fost sancționați cu suspendarea pe 6 luni pentru debite restante din mai mulți ani anteriori. A fost o sancționare inedită, un fel de „toți pentru unul, unul pentru toți”. De ce spun lucrul acesta? Pentru că o sancțiune nu se putea aplica tuturor debitorilor la fel, aceștia neavând aceeași situație a debitelor restante. Logic, sancțiunile ar fi trebuit să difere. Mai mult ar fi trebuit să fie individuale, pentru fiecare mediator sancționat câte o hotărâre. Or, Consiliul de Mediere a dat o singură hotărâre pentru 3.200 de mediatori. Este nelegală din mai multe motive și am analizat aceast situație pe blogul meu. A fost adoptată pentru fapte prescrise, de un organism constituit contra legii, nu cuprinde o descriere a faptelor comise și a  apărărilor făcute, nu cuprinde numele celor sancționați, nu a fost comunicată hotărârea în mod legal către cei vizați. Sunt revoltată de modul de adoptare a acestei hotărâri și de conținutul său. În plus, Consiliul de Mediere s-a grăbit cu modificările la evidenţa de pe site mai înainte de a deveni definitivă, adică după expirarea termenului de contestație a ei. Nu-mi dau seama de ce a procedat în acest fel Consiliul de Mediere, dar mai ales nu înțeleg de ce nu a ieșit nimeni public să explice cele întâmplate, în afară de doi membri din Comisia de disciplină care se dezic de această hotărâre.

Având în vedere situația inadmisibilă și ilegalitatea acestei hotărâri avem doar două variante posibile: fie hotărârea se revocă de către cei care au adoptat-o (deși e o discuție dacă, legal, mai e posibil așa ceva), fie hotărârea se atacă  în Contencios administrativ și va fi anulată de către instanță, mai mult ca sigur. Soluția cea mai rapidă ar fi ca forul de conducere, Consiliul de Mediere, să-și asume cele întâmplate și să revoce această hotărâre pe cât de absurdă, pe atât de ilegală. Evident, vor putea fi sancționați mediatorii numai pentru taxele restante pentru anul 2019 (căci abaterea cu privire la neplata taxelor de mediere a intrat în vigoare în anul 2019), iar pentru recuperarea taxelor pentru ultimii trei ani Consiliul de Mediere ar trebui să deschidă procese civile contra datornicilor.

 Zeno Daniel Suștac – mediator:

Tocmai s-au împlinit 11 ani de când fac parte fără discontinuitate din Consiliul de Mediere. Pe majoritatea celor aproape 3.200 de colegi năprasnic suspendați prin Hotărârea 126/25.08.2020 i-am autorizat în calitate de membru al Consiliului de Mediere și de membru al Comisiei Permanente. Evident, nu mi-am dorit suspendarea lor din profesie, ci continuarea activității pe termen lung. Există și colegi care și-au neglijat total obligațiile față de profesie timp de mai mulți ani. Mă refer la cei care nu și-au achitat niciodată taxele profesionale. Aceștia trebuie să aibă un tratament diferit din partea Consiliului față de colegii merituoși care mereu au susținut profesia, inclusiv pecuniar. În anul 2019, legea medierii a stabilit că neplata taxelor profesionale constituie abatere disciplinară, iar Consiliul este cel care are menirea de a duce la realizare acest lucru. Evident, în mod transparent, cu respectarea tuturor procedurilor și pașilor de urmat, fără ca niciun mediator să fie sancționat nemeritat sau nelegal. Am fost mereu adeptul sancționării disciplinare doar în ultimă instanță, după un dialog profesional Consiliul de Mediere-Mediator susținut, axat pe generarea de soluții. Nu consider că sancționarea în bloc a peste 3.000 de colegi în perioada stării de alertă – când profesional există perturbări notabile în activitatea oricărui profesionist – este soluția salvatoare pentru profesie. În calitate de membru al Consiliului de Mediere nu am votat o astfel de variantă și consider că menținerea cât mai multor colegi în profesie nu poate fi decât un câștig. Pe de altă parte, o profesie cu doar 1.200 de membri nu este o profesie solidă! La fel cum oferirea unor concesii – ca posibilă variantă de viitor – pentru cei din „anumite” profesii în scopul atragerii în profesie nu este o soluție. Reiterez faptul ca profesia de mediator este una nejuridică, independentă și de sine stătătoare. Concesiile sunt specifice negocierii comerciale nu ajustării standardelor profesionale! Vă dau un exemplu ipotetic. Un furnizor de formare al domeniului X care are de promovat un serviciu, găsește un interlocutor dintr-o anumită sferă profesională, îi face o ofertă de cursuri însă acesta îi solicită anumite condiții speciale: membrii săi să nu urmeze un curs obișnuit de X  ore ci doar unul de X-16 ore solicitând competente similare, în caz contrar nefiind interesat să achiziționeze serviciile furnizorului de formare. Solicitarea/accesarea serviciului este condiționată în această situație ipotetică de modificarea cu dedicație a condițiilor generale de formare. Nu este cazul în Consiliul de mediere, standardul de formare a mediatorului adoptat cu mai bine de un deceniu în urmă fiind clar în acest sens. Miza principală trebuie să fie menținerea pe Tabloul Mediatorilor a cât mai multor colegi, nu înlocuirea acestora cu profesioniști ai altor domenii!

În urma acestei decizii de sancționare, asociația VeDem Just a decis să declanșeze procedura de anulare în Contencios a Hotărârii 126/25.08.2020 a Consiliului de Mediere pe care o consideră nelegală. VeDem Just a identificat mai multe vicii de formă și de fond care ar constitui motive de nelegalitate a acestei hotărâri: a fost dată de comisiile de disciplină în loc de Plenul Consiliului, faptele nu sunt descrise, numele persoanelor sancționate nu sunt menționate, lipsește procedura prealabilă disciplinară, privește fapte comise în urmă cu mai mult de un an când a intrat în vigoare legea ce permite sancționarea pentru neplata taxelor.

Alte articole