Cum s-a redus, la apel, de 4 ori cuantumul daunelor morale acordate unui funcționar al CJ Ialomița, achitat într-un dosar DNA

Exclusivitate

În februarie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunțau că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea următorilor doi inculpaţi:

  • Ciupercă Vasile Silvian, președinte al Consiliului Județean Ialomița, pentru săvârșirea următoarelor infracțiunilor de luare de mită, de folosirea influenței și autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată
  • Vâlcan Cezar Gheorghe, director al Serviciului Achiziții și Patrimoniu din cadrul Consiliului Județean Ialomița, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție.

Procesul penal

Acesta din urmă era acuzat de DNA că, în perioada aprilie-mai 2014, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de președinte al Comisiei de licitație, cu știință, și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu care îi reveneau, în sensul atribuirii în mod nelegal a contractului de concesiune societății SC GREEN HARVEST SRL (ofertant clasat pe locul 2), producând astfel o prejudiciu bugetului C.J. Ialomița de aproximativ 6.939.216,2 lei (pe toată durata contractului de 35 de ani), echivalent euro 1.577.000 euro.

Cei doi, alături de alte 12 persoane, au fost trimise în judecată în iunie 2015 printr-un rechizitoriu al  procurorilor DNA. În mai 2017, Tribunalul București a dispus achitarea lui Vâlcan Cezar Gheorghe pentru infracţiunea pentru care a fost trimis în judecată, iar, după ce DNA a formulat apel, în august 2021 Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală a menţinut sentinţa Tribunalului Bucureşti cu privire la achitare, astfel că aceasta a rămas definitivă.

Procedurile penale au durat astfel din februarie 2015 până în august 2021, timp în care Vâlcan Cezar Gheorghe a fost nevoit să suporte, pe nedrept, acţiunile/măsurile autorităţilor statului prin care i-au fost aduse grave atingeri drepturilor fundamentale.

Pretențiile și prima soluție

În consecință, în ianuarie 2022, prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Ialomița, Vâlcan Cezar Gheorghe, în calitate de reclamant, a solicitat, în contradictoriu cu pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, să se dispună obligarea pârâtului la plata de despăgubiri totale în valoare de 5.028.300 lei, din care despăgubiri materiale în valoare de 28.300 lei (la care se adaugă dobânda legală), precum şi despăgubiri morale în sumă de 5.000.000 lei și să se constate totodată caracterul nelegal al măsurilor privative/restrictive de libertate, precum şi atingerile grave aduse drepturilor fundamentale prin iniţierea acţiunii în răspundere penală împotriva sa.

În iunie 2022, instanța de fond a pronunțat prima sentință în acest dosar:

  • Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Ialomiţa, la data de 20.01.2022, sub număr unic de dosar 83/98/2022, formulată de reclamantul VÂLCAN CEZAR GHEORGHE (date), în contradictoriu cu pârâtul STATUL ROMÂN, prin MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE (date). Obligă pe pârât la plata către reclamant a sumei de 500.000 lei cu titlu de daune morale şi a sumei de 28.300 de lei cu titlu de daune materiale, precum şi la plata dobânzii legale penalizatoare, calculată asupra acestor sume, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la plata integrală a sumelor. Respinge celelalte pretenţii ale reclamantului, ca neîntemeiate. Ia act că reclamantul nu solicită cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Ialomiţa – Secţia civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 17.06.2022.

În motivarea sentinței, consemnată de rejust.ro, judecătorul a explicat că din analiza coroborată a probelor administrate, pornind de la constatarea caracterului nedrept (iar nu nelegal) al arestării preventive dispuse în cadrul unui proces penal finalizat printr-o soluţie de achitare, cu aplicarea tuturor criteriilor de cuantificare şi având în vedere soluţionarea în echitate a cauzei, care nu trebuie să constituie pentru reclamant un prilej de îmbogăţire fără just temei și că suma de 5.000.000 lei, pretinsă cu titlu de despăgubiri morale prin acţiunea introductivă de instanţă, este excesivă şi că nu se impune a fi acordată în întregime.

Soluția Curții de Apel București

Cele două părți au formulat apel, dosarul ajungând astfel pe rolul  Curții de Apel București. Recent, judecătorii de la Secţia a IV-a civilă a CAB au pronunțat următoarea hotărâre, care mai poate fi atacată doar la instanța supremă:

  • Solutia pe scurt: Admite apelurile. Schimbă în parte sentinta apelată în sensul că: Obligă pe pârât la plata către reclamant a sumei de 120.000 lei cu titlu de daune morale şi a sumei de 28.300 de lei cu titlu de daune morale, precum şi la plata actualizarii cu rata inflatiei şi a dobânzii legale penalizatoare, calculate asupra acestor sume, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la plata integrală a sumelor. Mentine în rest dispozitiile sentintei apelate. Cu recurs în 30 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucuresti Sectia a IV-a Civilă sub sanctiunea nulitatii. Pronuntată prin punerea solutiei la dispozitia părtilor prin mijlocirea grefei instantei, azi 23.02.2024.
spot_img

Articole recente

După ce s-a bătut cu punctul în piept invocând practici înșelătoare, ANPC nu s-a mai deranjat să-și motiveze recursul în litigiul cu o bancă

O decizie controversată În  mai 2023, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), prin vocea fanfaronului său șef Horia Constantinescu, anunța...

Mai multe articole din aceeași categorie