Cum au redus judecătorii de 5 ori cuantumul daunelor morale pe care le va primi un fost sportiv, căruia i-a fost amputat piciorul într-un accident rutier

Exclusivitate

Tragedia
La data de 22.01.2014, dintr-un ansamblu auto înmatriculat în Republica Moldova, format din autocamion și remorcă, condus de XXX, la o curbă la dreapta de pe DN2, s-a desprins remorca, care a intrat în coliziune cu un autoturism marca BMW, în care se aflau pe lângă șofer, alte două persoane, una pe locul din dreapta față, iar cealaltă, pe bancheta din spate. Evenimentul rutier s-a soldat cu decesul şoferului autoturismului, dar și cu vătămarea corporală gravă a celorlalte două persoane. În urma impactului violent, cele două victime au fost transportate de urgenţă la Spitalul Municipal Urziceni, uneia dintre ele – un tânăr de 20 de ani – fiindu-i amputat piciorul stâng (amputație de necesitate), rămânând astfel cu infirmitate permanentă. Ansamblul auto era asigurat la Compania Internaţională de Asigurări „Asito” din Republica Moldova, iar reprezentantul acestei companii de asigurări pe teritoriul României este AFES International S.R.L. Prin raportul de expertiză tehnică efectuat în cauză s-a stabilit că accidentul s-a produs din cauza faptului că șoferul tirului a circulat cu o remorcă al cărei sistem de cuplare era deteriorat, stare ce a determinat desprinderea remorcii în pantă și la momentul intrării în curba periculoasă la dreapta. Totodată s-a stabilit că la cuplarea remorcii de autocamion, conducătorul auto trebuia să introducă ochiul de cuplare al proțapului remorcii în cuplă, să introducă bolțul în ochiul de cuplare utilizând maneta de acționare a bolțului și apoi să asigure cupla la decuplare.

Pretențiile și procesul
Prin cererea înregistrată la data de 10.08.2020 pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a VI-a Civilă, tânărul care și-a pierdut piciorul, în calitate de reclamant, în contradictoriu cu pârâta AFES International SRL, in calitate de reprezentant al asigurătorului ASITO, a solicitat instanței să dispună obligarea pârâtei la plata următoarelor sume, cu titlu de daune morale și materiale:

  • 2.000.000 de euro, în echivalent lei la data plaţii, cu titlu de daune morale suferite în urma evenimentului rutier din data de 22.01.2014;
  • 70.000 de lei cu titlu de daune materiale, reprezentând cheltuieli ocazionate de tratamentele medicamentoase, transport, proteze etc.
  • daunelor interese sub forma dobânzii legale, de la data producerii prejudiciului si până la momentul plaţii.

În motivarea acțiunii, consemnată de rejust.ro, reclamantul a arătat că, în urma evenimentului rutier din 2014 a suferit vătămări extreme de grave, fiind necesare cel puțin 92-95 zile de îngrijiri medicale. El a mai spus că efectele pe care evenimentul rutier le-a avut asupra sa l-au afectat atât fizic, întrucât a suferit dureri crunte, care încă mai persistă si la 6 ani de la producerea accidentului, cât și la nivel psihic, emoţional și social. O lungă perioada de timp, reclamantul nu s-a putut deplasa, a stat imobilizat la pat, nu a putut merge la şcoală ( era student la Educație Fizică), nu s-a mai putut întâlni cu prietenii săi, așa cum obişnuia până la momentul accidentului si nici nu a mai putut avea o viața socială normală, dat fiind handicapul pe care îl are – lipsa piciorului stâng. Prin urmare, întreaga sa existență a fost bulversată, toate planurile de viitor pe care le avea năruindu-se odată cu accidentul rutier petrecut în 2014. Reclamantul, în vârsta de 20 ani la momentul producerii accidentului, era sportiv de performanță, practicând kaiac-canoe la un club bucureștean, participând la numeroase concursuri naționale unde a fost și premiat, așa cum arătau diplomele obținute de către acesta.

Prima soluție
La sfârșitul anului trecut, Tribunalul București a admis în parte cererea reclamantului:

  • Solutia pe scurt: Admite în parte cererea. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 500.000 euro (echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii) cu titlu de daune morale. Respinge ca rămas fără obiect capătul de cerere având ca obiect acordarea daunelor materiale în valoare de 11.556,30 lei. Respinge restul pretenţiilor ca nefondate. Cu drept de a formula apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Apelul se va depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă. Pronunţată azi, 14.12.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei.

Judecătorul a concluzionat că, în urma traumatismului psihic şi fizic produs prin fapta ilicită, reclamantului i-au fost alterate condiţiile de viaţă, sechelele post-traumatice si infirmitatea permanentă afectând în mod negativ participarea sa la viaţa socială, școlară şi de familie. Deopotrivă, reclamantul a întâmpinat suferințe, atât fizice, ca urmare a leziunilor multiple produse şi supunerii sale la procedurile medicale de refacere a integrității corporale si a sănătății, cât si psihice, constând în afecțiunile resimțite de reclamant ca urmare a complicaţiei post-traumatice (amputarea unei părţi din membrul inferior), ce a condus la pierderii mobilității, precum si a necesității de a efectua zilnic tratament de specialitate în clinici de profil. Aceste suferințe s-au repercutat, neîndoielnic, asupra dreptului reclamantului la integritate corporală și la sănătate, asupra dreptului de a desfășura activități familiale si de agrement potrivit aptitudinilor fizice, cognitive si afective corespunzătoare vârstei sale si preocupărilor pe care le conferă unei persoane tinere starea de deplină sănătate și disponibilitate. Reclamantul se impune a fi recompensat pentru suferințele fizice îndurate (pretium dolores), precum și de durerea morală ce a putut fi resimțită la momentul perceperii infirmității sale (prejudiciul estetic), vizibilă și pentru cei din jur, precum și pentru faptul de a fi devenit din aceasta cauza inapt să desfășoare anumite activităţi ce presupun un efort intens, cum ar fi cele sportive, practicate si îndrăgite îndeosebi la vârsta sa (prejudiciul de agrement). Având în vedere toate consecințele pe care le-a avut accidentul asupra reclamantului, Tribunalul a apreciat că suma totală de 600.000 euro (echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii) reprezintă o justă şi echitabilă despăgubire morală. Cum în speță s-a dispus deja obligarea pârâtei la plata daunelor morale în cuantum de 100.000 euro, printr-o sentință civilă pronunțată la 24.02.2022, instanța a dispus obligarea pârâtei la plata diferenței de 500.000 euro (echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii).

Soluția definitivă
Soluția Tribunalului București a nemulțumit ambele părți. Așa că, în primăvara acestui an, reclamantul și pârâta au atacat sentința cu apel, litigiul ajungând astfel pe rolul Curții de Apel București. Luna trecută, judecătorii CAB au pronunțat noua soluție, defavorabilă de această dată reclamantului:

  • Solutia pe scurt: Admite apelul formulat de apelanta-pârâtă. Respinge apelul formulat de apelantul-reclamant ca nefondat. Schimbă, în parte, sentinţa apelată, în sensul că : Reduce cuantumul daunelor morale acordate reclamantului la suma de 100.000 euro. Menţine, în rest, sentinţa apelată. Definitivă. Pronunţată azi, 17.10.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei.
spot_img

Articole recente

Cum s-a terminat procesul în care CSA Steaua București a contestat amenda primită pentru scandările suporterilor săi, la un meci din aprilie 2018

La data de 14 aprilie 2018, a avut loc partida de fotbal dintre echipele CSA Steaua şi Academia Rapid,...

Mai multe articole din aceeași categorie