Curtea de Apel București a decis miercuri, 24 februarie 2021, să oblige pârâta Libra Internet Bank SA să plătească reclamantei C.I. suma de 30.000 lei, cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul adus demnităţii, onoarei şi reputaţiei. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Anterior, Tribunalul București obligase societatea bancară să plătească C.I. suma de 15.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciile morale aduse vieţii private, de familie şi sănătăţii. Reclamanta ceruse instanței să oblige Libra Internet Bank SA să plătească suma de 100.000 lei.
Credit acordat cu acte false
În noiembrie 2004, tânăra C.I. și-a pierdut cartea de identitate în Parcul IOR din București. Imediat după aceea, a solicitat eliberarea unei noi cărți de identitate, lucru care s-a și întîmplat în decembrie 2004. Anul următor, a primit somație de plată din partea Libra Bank SA, în care i se cerea, în mod ultimativ, să plătească o anumită sumă de bani reprezentând rata lunară aferentă unui contract de credit încheiat în mai 2005. Evident, tânăra a avut un șoc, în condițiile în care nu încheiase niciodată un contract de credit cu acea societate bancară. Potrivit rolii.ro, tânăra s-a deplasat la sediu pentru a verifica ce s-a întâmplat, unde i-a fost prezentat un dosar de credit întocmit pe numele său. Astfel, în acel dosar exista o copie xerox a vechii sale cărți de identitate (pierdută în Parcul IOR), însă în fotografie era o altă persoană, figura ca fiind angajată la o societate comercială din Județul Ilfov, cu un venit foarte mare, iar semnătura de pe contractul de credit nu îi aparținea. Deci întregul dosar de credit fusese întocmit în baza unor acte false.
Reprezentanții băncii au făcut-o„nesimțită și hoață”
Tânăra femeie a cerut explicații de la reprezentanții băncii despre modalitatea în care a fost încheiat acel contract de credit. Aceștia însă au refuzat eliberarea unei copii de pe contractul de credit sau a oricăror copii de pe actele din dosarul de creditare. Mai mult, atitudinea lor a fost una de dispreț, au început să râdă și nu au vrut sub nicio formă să ia în serios cele expuse de tânăra femeie, adresându-i apelative de genul „nesimțită și hoață”. La insistențele ei că va suna la Poliție, aceștia au acceptat eliberarea unei copii xerox de pe cartea de identitate falsificată. Cu această copie, femeia s-a deplasat la Poliția Sectorului 1 București unde a depus o plângere penală, relatând cele întâmplate. În cursul acelui an (2005) a fost chemată la Poliția Capitalei unde a mai dat o declarație și a fost asigurată de către organele judiciare că au luat legătura cu banca, că există o anchetă în derulare și că situația se va rezolva și nu va mai primi nicio somație. După ce a înaintat aceste plângeri nu a mai primit la domiciliu nicio somație sau înștiințare din partea băncii, astfel că a crezut că organele judiciare au luat legătura cu aceasta și că situația a fost lămurită.
Înainte de nuntă, înștiințare de poprire
În luna martie 2011, cu aproximativ o lună înainte de nunta programată, a primit la adresa de domiciliu o înștiințare de poprire. Din notificare rezulta că împotriva ei a fost începută executarea silită de către Corpul executorilor bancari, din dispoziția Libra Bank S.A., pentru neexecutarea obligației de plată aferentă contractului de credit respectiv. A mai aflat astfel că pe contul, în care își ținea economiile sale și ale viitorului soț pentru organizarea nunții, fusese pusă o poprire la cererea Libra Bank SA. Toți banii pentru nuntă erau astfel popriți. Tânăra femeie a mers din nou la sediul Libra Bank pentru a lămuri din nou situația. Acolo, a aflat de la un specialist risc control al băncii că acel dosar de credit încă există, că împrumutul nu a fost stins niciodată și că trebuie să plătească întreaga sumă plus penalitățile strânse din anul 2005 până în 2011, și că doar așa va putea fi ridicată poprirea. Totodată, femeii i s-a explicat că indiferent de demersurile făcute de în anii anteriori acestea nu au fost luate în considerare de către Libra Bank iar ei o consideră în totalitate răspunzătoare de situație.
Dosarul, început de DNA
În încercarea de a clarifica situația, tânăra femeie a mers la Poliția Capitalei unde a făcut o sesizare și a fost îndrumată către Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) unde i-a fost eliberat un document potrivit căruia urmare a plângerii sale a fost constituit un dosar penal, care a fost înaintat Direcției Naționale Anticorupție. Cu acest document, tânăra a mers din nou la sediul central Libra Bank, unde a înregistrat documentul la registratură. A luat din nou legătura cu un reprezentant al băncii, care a asigurat-o că din acel moment creditul este considerat stins și că nu mai are nicio formalitate de îndeplinit și că poprirea va fi ridicată. Nu i s-a prezentat niciun fel de scuze, ci, la insistențele sale, i s-a oferit în dar o copie a dosarului de creditare. A primit ulterior un proces-verbal privind închiderea dosarului de executare silită ca urmare a achitării datoriei, desi ea nu achitase nicio datorie.
Probleme de sănătate
În 2015, în urma repetatelor hărțuieli și stresului la care a fost supusă, starea sa de sănătate s-a degradat, fiind diagnosticată cu o boală care necesită tratament pe toată durata vieții. În același an, ea a încercat să obțină un credit de nevoi personale. La toate instituțiile bancare la care a mers, a fost întrebată dacă a mai contractat vreun credit în trecut, răspunsul său fiind NU (nu mai încheiase niciodată un contract de credit în trecut). În fiecare dintre situații, urmare a răspunsului său, reprezentanții băncilor au acuzat-o că încearcă să îi păcălească și i-au transmis că nu poate contracta un credit pentru că figurează la Biroul de Credit ca rău-platnică, cu un credit de 15.800 lei din 2005 neachitat.
În toamna lui 2015, tânăra a solicitat Biroului de Credit eliberarea unui raport din care să reiasă situația sa. A primit un răspuns din care rezultă că Libra Bank SA, deși cunoștea faptul că nu persoana în cauză a încheiat acel credit, a transmis Biroului de Credit date potrivit cărora i-a acordat un credit în anul 2005, credit pe care nu l-a achitat. Biroul de Credit a menționat că Libra Bank SA este cea care a furnizat informațiile și doar la solicitarea acestei instituții informațiile despre persoana în cauză pot fi retractate, aceasta neavând practic nicio posibilitate de a solicita efectuarea acestor modificări.
Dosar penal clasat
În încercarea de a clarifica din nou situația, tânăra femeie a solicitat Direcția Națională Anticorupție, comunicarea oricăror informații privind stadiul plângerii formulate și a dosarului penal. Urmare a solicitării sale, i s-a comunicat că dosarul penal a fost declinat, în mod succesiv, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, ajungând în final la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, unde, prin 2014, a fost dispusă clasarea cauzei, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
P.S. Din anul 2015, tânăra este judecător la o instanță din București. Dacă unui magistrat i s-au întîmplat astfel de lucruri, ce i se poate întâmpla unui simplu muritor?
foto: librabank.ro