Cum a scăpat de extrădarea în Belarus un comerciant cu dublă cetăţenie, cehă şi belarusă, căutat prin Interpol pentru dare de mită

Exclusivitate

La data de 22.11.2023, a fost depistat la Punctul de Control Trecere a Frontierei Otopeni, pe sensul de intrare în România, numitul Chmykh Aliaksandr, născut în Gomel, Belarus, posesor al unui paşaport emis de Republica Cehă, având dublă cetăţenie, cehă şi belarusă, dat în urmărire internaţională de autorităţile judiciare din Republica Belarus, în baza difuziunii de urmărire internaţională formulată de Interpol Minsk. Potrivit mesajului de urmărire internaţională, Chmykh Aliaksandr este căutat de autorităţile judiciare din Belarus pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prevăzută de art. 431 p. 2 din Codul penal belarus şi sancţionată cu pedeapsa închisorii de 7 ani. Astfel, Chmykh Aliaksandr, în calitate de reprezentant al firmei cehe „Inter Production Group s.r.o.”, i-ar fi dat mită (circa 6000 USD) în Minsk lui K. P.N., în legătură cu postul oficial al acestuia, de şef al unei companii belaruse, pentru ca plăţile să fie efectuate, fără probleme şi la timp, pentru bunurile ce fuseseră livrate în baza unui contract, încheiat în martie 2018.

După reținerea sa, în prezenţa avocaţilor aleşi şi a interpretului, Chmykh Aliaksandr a fost audiat de un complet de la Curtea de Apel București, ocazie cu care nu a ridicat obiecţiuni cu privire la identitate şi a arătat, printre altele, că nu este de acord cu arestarea provizorie în vederea extrădării, că este cetăţean belarus, dar are şi cetăţenie cehă, că nu are reşedinţa în România şi că ajunge în țară de regulă de două ori pe an şi stă maxim trei zile, pentru derularea unor relaţii comerciale. El a declarat judecătorilor de la Curtea de Apel București că nu este de acord să fie extrădat în Belarus şi că urmează să formuleze o cerere de azil şi pe teritoriul României. La scurt timp după reținerea sa, Curtea de Apel București a apreciat că nu se impune arestarea provizorie a persoanei extrădabile, care ar fi o măsură excesivă în contextul dat faţă de exigenţele legislației naționale și europene incidente în materie.  Ținând cont de împrejurarea că Chmykh Aliaksandr este cetățean al altei ţări (însă membră a Uniunii Europene), că membrii familiei sale locuiesc și trăiesc în mod efectiv în altă ţară, pentru a asigura buna desfășurare a procedurii de executare a cererii de extrădare, instanța a considerat că era necesară, dar și suficientă, luarea măsurii controlului judiciar.

În fața judecătorului, Chmykh Aliaksandr a declarat că este persecutat politic de regimul Lukaşenko și detaliat de ce a plecat din Belarus şi cu ce s-a confruntat ulterior: toate proprietăţile lui au fost confiscate, casa distrusă, tot ce a construit în țara natală până în anul 2008 a fost trecut în proprietatea statului, fără nicio despăgubire sau garanţie a drepturilor de proprietate. Curtea a mai remarcat faptul că între România și Belarus nu este încheiată o convenţie bilaterală privind extrădarea, că Belarus nu este parte la Convenţia Europeană de Extrădare încheiată la 13 decembrie 1957 și că extrădarea operează între aceste state doar în baza normelor de curtoazie internaţională, dar că există reciprocitate în ceea ce priveşte arestarea provizorie în baza difuziunii de urmărire internaţională efectuată prin INTERPOL.

Săptămâna trecută, Curtea de Apel București a pronunțat o hotărâre favorabilă comerciantului cu dublă cetăţenie, cehă şi belarusă:

  • Solutia pe scurt: SP.7/F/În baza art. 52 alin. 7 din Legea nr. 302/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respinge cererea de extrădare formulată de autorităţile din Republica Belarus privind pe persoana extrădabilă Chmykh Aliaksandr, (*****), având dublă cetăţenie cehă şi belarusă. Revocă măsura controlului judiciar luată faţă de persoana extrădabilă Chmykh Aliaksandr prin încheierea din data de 23.11.2023 şi modificată prin încheierea din data de 29.11.2023. Constată că persoana extrădabilă a fost reţinută pentru 24 de ore prin ordonanţa nr. 107 emisă la data de 22.11.2023 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, cu începere de la 22.11.2023, ora 21.29. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate în cauză rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 5 zile de la pronunţare. Pronunţată prin punerea minutei la dispoziţia persoanei extrădabile şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 11.01.2024.
spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie