Cum a încasat o femeie din Giurgiu o condamnare de 6 luni pentru că a adus din Turcia 179 seturi de lenjerie intimă contrafăcute și de ce a ajuns în pușcărie

Exclusivitate

O femeie din Giurgiu ( L.A.) a fost prinsă, în data de 19.11.2017, că avea în bagajele cu care s-a prezentat la controlul vamal 179 seturi de lenjerie intimă inscripționate cu însemnele unei firme de renume (Calvin Klein). Produsele, care au fost achiziționate din Turcia cu 3 dolari setul, erau contrafăcute și urmau să fie comercializate într-un stand din complexul comercial Dragonul Roșu. Procurorul însărcinat cu ancheta a constatat că fapta comisă de femeie întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, faptă prevăzută și pedepsită de art. 90 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 84/1998.

Procesul s-a judecat la Judecătoria Giurgiu. În fața judecătorului, inculpata nu a avut un comportament sincer, negând comiterea faptei. Prin urmare, instanța a dispus, pe lângă confiscarea celor 179 de seturi de chiloți și distrugerea lor pe cheltuiala inculpatei, condamnarea acesteia la o pedeapsă de 6 luni de închisoare. Numai că judecătorul a constatat că inculpata fusese condamnată în trecut la o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de 4 ani, prin sentința penală nr. 133/17.07.2013 pronunțată de Tribunalul Olt, definitivă prin decizia penală nr. 760/05.06.2014 a Curții de Apel Craiova. În aceste condiții, instanța a fost obligată să revoce suspendarea condiționată a pedepsei de 2 ani și să dispună executarea pedepsei, care se cumulează cu pedeapsa de 6 luni închisoare stabilită pentru noua infracțiune, în final inculpata urmând să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani și 6 luni închisoare. Sentința a rămas definitivă, Curtea de Apel București respingând, luna trecută, ca nefondat apelul declarat de femeia din Giurgiu.

În sectorul îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii, pierderile de vânzări ca urmare a contrafacerii sunt estimate în România la peste 200 milioane euro anual, respectiv aproximativ 15,6% din vânzări, potrivit unui raport din 2019 ale EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală), citat de Hotnews.ro. Unu din trei români declară că ar cumpăra produse de contrabandă sau contrafăcute, arată datele unui studiu IRES, realizat la comanda asociației ACTIV. Aceeaşi cercetare arăta că produsele de contrabandă şi contrafăcute se vând îndeosebi în pieţe, peste 60% dintre românii chestionaţi menţionând că au observat astfel de tranzacţii ilegale.

spot_img

Articole recente

A început concursul de recrutare pentru ocuparea a 15 posturi de specialist IT în cadrul parchetelor

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat, la data de 17...

Mai multe articole din aceeași categorie