Italianul Rugiero Maurizio Antonio a preluat societatea comercială S.C. RC International Estate Development S.R.L., care derula în București afacerea imobiliară „Complexul multifuncțional Le Fontane”, un imobil cu 13 etaje, cu destinație mixtă – comercială și rezidențială (apartamente de lux, birouri și spații comerciale), amplasat în zona centrală a Capitalei, la aproximativ 500 m de Piața Alba Iulia.
În toamna anului 2014, italianul a fost contactat de un broker imobiliar, care i-a prezentat o solicitare a Tribunalului București de identificare a unor spații pentru desfășurarea activității a două secții, în acest sens urmând a se organiza o licitație publică. Italianul i-a spus brokerului că pentru clădirea în cauză nu există un proces verbal de recepție a lucrărilor, dar că ar fi dispus să dea o sumă însemnată de bani pentru rezolvarea acestei probleme. La scurt timp, brokerul s-a dus în audiență la o angajată a Poliției Locale a Sectorului 3, de la Serviciul Disciplina în Construcții, pentru a afla ce trebuie făcut pentru obținerea regularizării taxei de autorizație. Apoi, brokerul și investitorul italian au fost în audiență și la șeful Poliției Locale Sector 3, pentru a obține toate datele și pașii pe care trebuiau să-i urmeze. Celor doi li s-a explicat ceea ce au de făcut în continuare pentru a remedia neregulile legate de construirea și finalizarea clădirii din strada Traian Popovici, nr 79-91. Celor doi li s-a mai explicat că cererea fusese anterior respinsă deoarece imobilul nu fusese finalizat și trebuia făcută o nouă cerere care trebuia însă depusă numai dacă lucrările erau finalizate. Cu ocazia unei alte vizite, în luna ianuarie 2015, brokerul i-a scris pe bilețel angajatei Primăriei cifra de 10.000 și simbolul euro. Angajata Primăriei a refuzat atunci în mod explicit oferta de mită. După acest incident, funcționara l-a încunoștințat pe șeful său și împreună au hotărât să denunțe faptele la Direcția Națională Anticorupție. DNA-ul a intrat pe fir și a început să monitorizeze întîlnirile italianului cu funcționarii Primăriei (au fost monitorizate audio-video 8 întâlniri).
Italianul se grăbea
Într-una dintre întâlnirile monitorizate de DNA, italianul s-a plîns că el a cumpărat clădirea care avea probleme și a povestit că cei care au început construcția ar fi oferit o mită de 250.000 de euro pentru a obține autorizația de construire, bani care ar fi ajuns la arhitectul șef. La un moment dat în cadrul discuțiilor, martora (angajata Poliției Locale) îl provoacă pe italian și îi spune că dacă îi va propune arhitectului șef o cale de soluționare a problemei să nu îi propună doar suma de 10.000 de euro, așa cum i-a propus ei. Într-o altă întîlnire, italianul a mărturisit că nu a „putut face nimic” la întâlnirea cu arhitectul șef, deoarece nu era „singur” în birou. Anchetatorii au notat că, în pofida faptului că, în discuțiile purtate la datele de 28.04.2015 și 26.05.2015, italianul nu îi spune explicit martorei că vrea să-l mituiască pe arhitectul șef al Sectorului 3, din modul de exprimare rezulta acest lucru ( italianul folosea un mod aluziv de exprimare și repeta de mai multe ori că, dacă va obține ce își dorește, va fi „elegant și foarte elegant cu toți”).
De ce se grăbea
Judecătorii au constatat că imobilul prezenta numeroase nereguli de construcție (mezaninul fusese construit fără autorizație), și era nefinalizat la acel moment. Însă, eliberarea procesului verbal de recepție a lucrărilor ar fi permis succesiv, întocmirea procesului verbal de recepție finală și apoi realizarea demersurilor pentru cadastru – intabulare, iar imobilul ar fi căpătat o cu totul altă valoare. Omul de afaceri italian ar fi avut de câștigat o sumă considerabilă în urma închirierii unei părți din imobil către Tribunalul București. În plus, interesul și mai mare al acestuia era că imobilul ar fi intrat cu totul în circuitul civil, putea fi închiriat sau vîndut și altor persoane fizice sau juridice și ar fi adus venituri foarte mari, fiind vorba de o clădire cu 13 etaje, cu destinație mixtă, comercială și rezidențială.
Achitat de Tribunal, condamnat de Curtea de Apel
În martie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Rugiero Maurizio Antonio, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la dare de mită.
În data de 24.09.2018, Tribunalul București a pronunțat prima sentință în această cauză: achită pe inculpatul RUGIERO MAURIZIO ANTONIO, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la dare de mită prev. şi ped. de art.47 N.C.pen. rap. la art.290 N.C.pen.
În data de 1.07.2020, Curtea de Apel București a pronunțat sentința definitivă în acest dosar: În baza art. 421 pct.2 lit. a CPP admite apelul declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DNA – Structura Centrală împotriva sentinţei penale nr. 1917/24.09.2018, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, pe care o desfiinţează în totalitate, şi, rejudecând: În baza art. 47 C. pen. rap. la art. 290 C. pen., condamnă pe inculpatul Rugiero Maurizio Antonio la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la dare de mită. …În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei principale sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.
Omul de afaceri italian a depus și un recurs în casație la Înalta Curte de Justiție și Casație, care a fost soluționat marți, 3 noiembrie 2020: respinge, ca inadmisibilă în principiu, cererea de recurs în casaţie formulată de inculpatul Rugiero Maurizio Antonio împotriva deciziei penale nr. 598/A din 29 iunie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II a Penală, în dosarul nr. 7867/3/2017. Obligă recurentul-inculpat la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă.
foto: lefontane.ro