Cum a fost plimbat un judecător de la Tribunalul Prahova la Ministerul Justiției și înapoi, în mai puțin de o lună

Exclusivitate

În data de 23.12.2020, Ministerul Justiţiei(MJ) a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) o solicitare privind detaşarea în cadrul ministerului a judecătorului cu grad de curte de apel ALEXANDRU VASILE, de la Tribunalul Prahova, pentru o perioadă de 3 ani, începând cu data 03.01.2021.

A mai lucrat la MJ

În motivarea solicitării se aduceau ca argumente în favoarea detașării experienţa şi pregătirea profesională a judecătorului Alexandru Vasile (a mai fost detaşat în perioada 01.08.2013 – 15.07.2017 la MJ), complexitatea activităţii şi creşterea constantă a volumului de activitate la nivelul MJ, faptul că judecătorul ar ocupa funcţia de personal de specialitate juridică asimilat, potrivit legii, judecătorilor şi procurorilor, în cadrul Direcţiei avizare acte normative, atribuţiile postului constînd în esenţă în analizarea şi avizarea, din punct de vedere al legalităţii, a proiectelor de acte normative din sfera dreptului public. Judecătorul Alexandru Vasile şi-a exprimat acordul în scris pentru detaşarea sa la Ministerul Justiţiei – Direcţia avizare acte normative.

Tribunalul Prahova se opune

In urma solicitării avizului motivat al preşedintelui Curţii de Apel Ploieşti, precum şi a punctului de vedere motivat al preşedintelui Tribunalului Prahova, ambele instanţe au comunicat că nu avizează favorabil solicitarea de detaşare, arătând, în esenţă, că la nivelul Tribunalului Prahova, schema de judecători este incompletă, iar dinamica masivă de personal a fost constantă în ultimii ani şi este de natură să afecteze indicatorii de eficienţă ai instanţei. Conform datelor deţinute de Direcţia resurse umane şi organizare, la Tribunalul Prahova, din schema de 54 de posturi de judecător, sunt ocupate 40 de posturi şi 14 posturi sunt vacante, la care se adaugă 4 posturi temporar vacante, dintre care un post este ocupat în condiţiile art. 134 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

7 judecători din 11 cred că detașarea este necesară și oportună

Secţia pentru judecători a CSM a reţinut situaţia deosebită a Tribunalului Prahova, sub aspectul dificultăţilor de ocupare a posturilor de judecător şi fluctuaţiei de personal, însă a apreciat că nu poate ignora motivele invocate de Ministerul Justiţiei la formularea solicitării de detaşare a judecătorului Alexandru Vasile, respectiv importanţa activităţilor Direcţiei avizare acte normative şi experienţa sa semnificativă, specifică în acest domeniu, astfel încât apreciază ca necesară şi oportună detaşarea magistratului menţionat la MJ. Așa că, prin vot direct şi secret, cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi ( 7 voturi „admitere” şi 4 voturi „respingere”), Secția pentru judecători a CSM a hotărât detașarea în cadrul Ministerului Justiţiei a lui ALEXANDRU VASILE, judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Prahova, pe o perioadă de 3 ani, începând cu data de 18.01.2021.

Tribunalul cere revocarea hotărârii de detașare

A doua zi după adoptarea Hotărârii 39/14.01.2021, prin cererea înregistrată sub nr. 24.444/15.01.2021, Tribunalul Prahova solicită revocarea Hotărârii nr. 39 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, prin care s-a dispus detaşarea la Ministerul Justiţiei a judecătorului Alexandru Vasile. În motivarea cererii s-a susţinut că în considerentele Hotărârii nr. 39/14.01.2021 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nu se motivează respingerea punctului de vedere nefavorabil exprimat de conducerea Tribunalul Prahova şi nu au fost reţinute argumentele expuse referitoare la schema de personal incompletă şi fluctuaţia de personal de la această instanţă. S-a mai arătat că hotărârea sus menţionată nu era motivată sub aspectul duratei pentru care s-a dispus detaşarea, că nu au fost luate în considerare dificultăţile generate de o plecare intempestivă din instanţă a judecătorului şi necesitatea înlocuirii sale în completurile în care este titular, cu consecinţa îngreunării activităţii Secţiei a Il-a civilă de contencios administrativ şi fiscal.

Conducerea Tribunalului Prahova a mai argumentat că, la nivelul instanței, dinamica masivă de personal ce a existat şi există şi în prezent este de natură să afecteze indicatorii de eficienţă ai activităţii, indiferent de eforturile susţinute ale magistraţilor care preiau completuri sau a echipei manageriale a instanţei. Mai mult, schema Secţiei a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Prahova cuprinde 24 posturi de judecător, dintre acestea fiind ocupate efectiv doar 14 la momentul analizării cererii de detaşare.

Secția pentru CSM își pune cenușă în cap

Analizând oportunitatea măsurii detaşării în contextul noilor documente comunicate, Secţia pentru judecători observă că nu s-a menţinut justul echilibru între interesele Tribunalului Prahova – buna funcţionare a instanţei şi interesele Ministerului Justiţiei – buna funcţionare a Direcţiei avizare acte administrative. Secţia reţine că detaşarea judecătorului Alexandru Vasile, având în vedere volumul stocului dosarelor aflate pe completurile la care acesta este titular, ar acutiza efectele negative ale lipsei de personal prin desfiinţarea completurilor în care el a fost repartizat. Desfiinţarea acestor completuri va conduce la repartizarea cauzelor către alte completuri de judecată, operaţiune cu consecinţe negative asupra actului de justiţie prin suprasolicitarea celorlalţi judecători, care vor primi un număr şi mai mare de dosare, dar şi prin acordarea unor termene mai lungi, afectându-se celeritatea soluţionării cauzelor şi, în mod direct justiţiabilii, care sunt principalii beneficiari ai serviciilor publice din domeniul justiţiei.

8 judecători din 11 consideră că încetarea detașării este oportună

Constatând că lezarea a interesului instanţei nu poate justifica o măsură dispusă pentru îmbunătăţirea activităţii altei instituţii, în raport de considerentele de mai sus, faţă de dispoziţiile art. 7 alin.(l) din Legea nr.554/2004, coroborat cu art.9 din Legea nr.304/2004, Secţia pentru judecători admite plângerea prealabilă formulată de Tribunalul Prahova împotriva Hotărârii nr. 39/14.01.2021 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii şi dispune revocarea acesteia.  În consecință, prin vot direct şi secret, cu majoritatea voturilor valabil exprimate (8 admitere, 3 respingere), Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea hotărârii 39/14.01.2021, încetarea detaşării dispuse prin aceasta urmând să opereze începând cu data de 12.02.2021.

spot_img

Articole recente

De ce nu i-au dat dreptate judecătorii fostului șef al Poliției române și al DGA, în procesul acestuia cu Agenția de Integritate

În septembrie 2023, Agenția Națională de Integritate anunța, într-un comunicat, că a  constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 1.157.736...

Mai multe articole din aceeași categorie