Justiția blochează demolările prin implozie a unor construcții, necesare dezvoltării proiectului imobiliar de 1 miliard de euro din zona Obor a Capitalei

Exclusivitate

Protagoniștii
Mall-ul Veranda Obor, situat lângă Piața și Halele Obor din Capitală, a fost construit în 2016, acționarii societății Veranda Obor S.A., cea care deține centrul comercial, fiind Evergent Investments (fostul SIF Moldova), cu 37%, familia Pogonaru, cu circa 28%, Erste Bank, cu peste 15%, Pavăl Holding (compania fraților Adrian și Dragoș Pavăl, proprietarii Dedeman), cu 3,6%, și alți acționari minoritari, potrivit publicației Profit.ro. În ianuarie anul acesta, publicația menționată a anunțat că mall-ul Veranda Obor a fost scos la vânzare.

Proiectul imobiliar SkyLight Residence a fost inițiat de familia Topolinski (tatăl Michael şi cei trei copii ai săi – Michael, Tyler şi Ashton), pe un teren situat în zona Obor, pe locul fostei fabrici de pompe Aversa. La finalizare, dezvoltatorul estimează că proiectul va avea o suprafaţă totală construită de 486.000 mp, 2.200 apartamente, un campus IT şi aproape 28.000 mp de spaţii verzi şi parcuri, investitia totală fiind estimată la circa 1 miliard de euro.

Proiect de demolare prin implozie
Prin Autorizaţia de desfiinţare nr. 187/31.05.2022 emisă de Primăria Sectorului 2 Bucureşti, ca urmare a cererii adresate de Skylight Residence în calitate de mandatar al Aversa SA. şi Autorizaţia de desfiinţare nr. 123/13.03.2024 emisă de Primăria Sectorului 2, ca urmare a cererii adresate de Skylight în calitate de mandatar al Aversa SA. (prin lichidator Evoinsol SPRL), a fost autorizată executarea lucrărilor de desfiinţare a construcţiilor cu destinaţie industrială (construcţiile C5, C10 şi C11), edificate pe terenul fostei fabrici Aversa, din sectorul 2, aflate acum în proprietatea Skylight. Construcţia C5, aşa cum rezultă din extrasul de carte funciară, din autorizaţia de desfiinţare din 2024 şi din planul de situaţie, este o fostă hală industrială având o suprafaţă construită la sol de 2.309 mp şi o suprafaţă construită desfăşurată de 11.488 mp, având regim de construire P+4Eparţial+6Eparţial; construcţia C10 are o suprafaţă construită la sol de 397 mp şi o suprafaţă construită desfăşurată de 962 mp, având regim de construire P+2Eparţial, iar construcţia C11 are o suprafaţă construită la sol de 3.767 mp şi o suprafaţă construită desfăşurată de 4.685 mp, având regim de construire P+1Eparţial+2Eparţial.

În cursul lunii septembrie 2024, SkyLight Residence a început o serie de lucrări pentru pregătirea demolării construcţiilor de pe terenul său, respectiv construcţiile C5, C10 şi C11. Prin conversaţii purtate între reprezentanţii celor două societăţi, reprezentantul Skylight ar fi indicat că urmează să demoleze construcţia C5 (care are 6 etaje şi ar fi situată la 5 metri de terenul aparținând Veranda Obor SA), prin implozie. Ulterior, în data de 12 noiembrie 2024 a avut loc o întâlnire între reprezentanţii părţilor, la care a participat şi reprezentantul constructorului, în cadrul căreia a fost confirmată în mod clar, din nou, intenţia demolării construcţiei C5 prin implozie.

Procesul
Acesta a fost contextul în care a doua zi după întâlnire, la 13 noiembrie 2024, prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului București, reclamanta SC Veranda Obor SA a solicitat emiterea unei ordonanţe preşedinţiale, prin care să fie dispusă obligarea pârâtei SkyLight Residence S.R.L. la oprirea lucrărilor de demolare a construcţiilor C5, C10 şi C11, edificate pe terenul având număr cadastral 243452, prin orice modalitate în care ar avea loc demolarea, inclusiv prin implozie, până la soluţionarea definitivă a cererii de suspendare a efectelor Autorizaţiei de desfiinţare nr. 187/31.05.2022 emise de Primăria Sectorului 2 Bucureşti şi Autorizaţiei de desfiinţare nr. 123/13.03.2024 emise de Primăria Sectorului 2 Bucureşti.

În motivarea acțiunii, consemnată de rejust.ro, reclamanta a arătat că este titulara dreptului de proprietate asupra complexului de clădiri ce reprezintă complexul comercial Mall Veranda. Terenul pe care este edificat imobilul Mall Veranda este lipit pe latura de Est de terenul Skylight, iar la o distanţă de doar aproximativ 5 metri de gardul despărţitor dintre cele două proprietăţi ce aparţine la rândul său de Veranda Obor, pe terenul Skylight, sunt amplasate construcţiile C5, C10 şi C11. În opinia reclamantei, nu doar că demolarea unor astfel de construcţii, de o asemenea amploare, este în sine periculoasă pentru imobilele învecinate şi pentru persoanele care în mod obişnuit se află în apropierea acestor activităţi în absenţa luării unor măsuri corespunzătoare, dar, din mai multe informaţii ce se coroborează între ele, rezultă că demolarea construcţiilor C5, C10 şi C11 urmează a se realiza prin implozie, adică prin determinarea prăbuşirii construcţiilor ca urmare a utilizării de material explozibil. În opinia reclamantei, realizarea unor lucrări de desfiinţare a unor foste hale industriale, ce se află în imediata vecinătate a unui spaţiu comercial de tip mall, nu ar trebui să fie permisă sau realizată prin implozie, căci demolarea de către Skylight ar avea potenţialul să producă pagube ireversibile pentru mall-ul Veranda, precum şi potenţialul de a pune în pericol sau chiar de a afecta viaţa/integritatea vizitatorilor mall-ului sau chiar a trecătorilor aflați pe trotuarul din faţa construcţiei C5, care se află în imediata vecinătate a căii pietonale de pe str. Ziduri Moşi, unde nicio măsură de protecţie nu a fost instituită. În lipsa oricăror documentaţii ştiinţifice/expertizări care să fie realizate de Skylight şi care să ateste lipsa unor astfel de consecinţe negative, o asemenea explozie la nivelul structurii de rezistenţă a construcţiilor învecinate ar putea fi de natură să producă şocuri ce prezintă riscul să afecteze inclusiv structura de rezistenţă a Mall-ului Veranda, a mai susținut reclamanta în motivarea consultată de Justnews.

În replică, pârâta a argumentat că între clădirea aparţinând reclamantei şi clădirea menționată există o distanţă de 40 de metri şi nici paguba iminentă nu este dovedită,  reclamanta invocând doar pure ipoteze. De asemenea, nici urgența nu este dovedită în sprijinul emiterii unei ordonanțe președințiale, întrucât, la acest moment, sunt efectuate doar lucrări de pregătire, și nu de demolare, prin detonare, a respectivelor construcții. De asemenea, nici caracterul vremelnic nu este verificat, întrucât reclamanta nu a făcut dovada existenţei unui litigiu care să judece fondul cauzei, a mai argumentat pârâta.

Deciziile judecătorilor
In decembrie 2024, Tribunalul București a pronunțat următoarea soluție:

  • Solutia pe scurt: Respinge cererea ca inadmisibilă. Cu drept de apel în termen de 5 de zile de la pronunţare, care se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a V-a Civilă. Pronunţată astăzi, 03.12.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Judecătorul a explicat că practica constantă a Înaltei Curți a arătat că, în materia contenciosului administrativ, este inadmisibilă cererea de ordonanţă preşedinţială ce vizează cererile de suspendare a executării actului administrativ, justificat de existenţa unei reglementări cu caracter derogatoriu în această materie (dispoziţiile art. 14 şi art. 15 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004), ceea ce obligă la urmarea procedurii reglementate prin act normativ şi nu a celei de drept comun, prevăzută în Codul de procedură civilă. În opinia instanței, acest conflict între legea specială şi legea generală conturează un motiv subsidiar de inadmisibilitate a prezentului demers procedural, subsecvent celui derivat din neîntrunirea cumulativă a celor patru condiţii prevăzute la art. 997 alin.1 C.proc.civilă.

Reclamanta a atacat soluția la instanța superioară, Curtea de Apel București, care, de data asta, i-a dat dreptate:

  • Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă sentinţa apelată, în sensul că: Admite în parte cererea. Dispune obligarea pârâtei la oprirea lucrărilor de demolare prin implozie a constructiilor C5, C10 si C11, edificate pe terenul având nr.cadastral (…), situate în (…), până la solutionarea definitivă a dosarului nr. 45467/3/2024 al Tribunalului Bucuresti- SEctia a IV-a Civilă. Definitivă. Pronuntată prin punerea solutiei la dispozitia părtilor de către grefa instantei, azi, 07.02.2025.
spot_img

Articole recente

Executivul a stabilit ca Parlamentul să decidă cu privire la oportunitatea adoptării unei inițiative legislative, legate de drepturile de asigurări sociale ale avocaților

Executivul PSD-PNL, condus de Marcel Ciolacu, a stabilit, în ședința de săptămâna trecută, că Parlamentul va decide cu privire...

Mai multe articole din aceeași categorie