Un român, expert în domeniul IT, a reușit, prin propriile puteri, să câștige două concursuri de selecție la nivel european și să lucreze pentru două agenții europene. La ultimul loc de muncă el a fost implicat în proiecte ale Comisiei Europene cu buget de peste 7 miliarde de EURO.
Plătit regește
De administrarea sistemelor informatice ale Comisiei Europene se ocupa, printre alții, și acest expert IT din România. În calitatea sa de funcționar public cu statut special, el era plătit, din taxele contribuabilului european, cu un salariu lunar net de 7.650,02 euro. În momentul în care el s-a angajat în instituțiile europene, i s-a cerut un simplu cazier judiciar. În acest document, pe care l-a prezentat la angajare, nu figura nicio problemă de ordin penal în dreptul numelui acestui informatician.
Intervine SIE
La un moment dat însă, la începutul anului 2020 este înștiințat de către angajatorul său că raporturile sale de muncă vor înceta, în urma unui aviz ORNISS negativ, dat de către Serviciul de Informații Externe (SIE). Motivarea nu a furnizat-o nici SIE, nici ORNISS, ci departamentul de securitate al Comisiei Europene și anume că a fost încălcat art. 160, lit. b din HG 585/2002, respectiv b) are antecedente penale sau a fost sancționat contravențional pentru fapte care indică tendințe infracționale
Acest expert IT român, cu mulți ani în urmă, a suferit o condamnare cu executare de 3 luni. La un anumit interval de timp, el a fost reabilitat de drept. Nu a mințit, nu a ascuns acest lucru la angajare, nu i s-a cerut decât cazierul judiciar. SIE însă, atunci când a dat avizul negativ, a explicat că, în paragraful respectiv din HG 585/2002, nu se face distincție între infracțiunile pentru care, ulterior, a intervenit sau nu reabilitarea, ci doar că “se are în vedere strict comiterea faptei cu vinovăție de către de către persoana verificată”.
Un român lăsat de izbeliște, iar Comisia de control a SIE dă din umeri
Întrucât Comisia Europeană nu a vrut să mai aștepte ani de zile răspunsul de la instanțele judecătorești din România, contractul de muncă al acestui expert IT român a fost reziliat, în urma avizului negativ ORNISS, dat de către SIE. În aceste condiții, el a fost nevoit să încerce să-și găsească dreptatea în țara natală România, unde a dat în judecată ORNISS și SIE și a cerut anularea actelor emise de acestea. Tot în România, l-a mai dat în judecată și pe ofițerul SIE cu care a avut interviul pentru obținerea certificatului de securitate ORNISS. În septembrie 2020, s-a adresat Comisiei parlamentare de control a SIE cu o petiție pentru a modifica art. 160, lit. b din HG 585/2002 în care să se adauge “, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”. Din punctul de vedere al expertului IT român, această prevedere este constituțională și este inclusă în Decizia nr. 464/2019 a CCR pentru revizuirea Constituției României. Mai mult, în opinia expertului IT, HG 585/2002 este o hotărâre de guvern care este supusă unei legi organice, cum este în acest caz, și anume instituția de reabilitare din Codul Penal. În prima fază, Comisia parlamentară de control a SIE a răspuns la petiția expertului IT român că această modificare a art. 160, lit. b din HG 585/2002 încalcă o normă a NATO, ceea ce – susține expertul IT – nu ar fi adevărat, deoarece este Constituția României este suverană în acest caz. Răspunsul final al Comisiei parlamentare de control a SIE a fost că „nu se poate modifica o hotărâre de guvern, numai Guvernul ar putea face acest lucru”. Informaticianul român consideră că nici această versiune nu poate fi susținută, având în vedere faptul că vicepreședintele Comisiei parlamentare de control a SIE ar fi înaintat un proiect legislativ de modificare a unei hotărâri de guvern. Expertului IT român nu i-a mai rămas decât să se adreseze instanțelor românești de judecată, care să lămurească această situație.