Marin Dincă este un crescător de animale din județul Teleorman. Animalele sunt ținute într-un loc împrejmuit situat la marginea satului, în aproprierea locuinței sale. Tot acolo, fermierul deține mai mulți câini, inclusiv unii de talie mare, fără însă ca aceștia să fie înregistrați la medicul veterinar din cadrul circumscripției sanitar veterinare a localității.
Atacul și urmarea
În după-amiaza zilei de 7 mai 2018, o localnică, M.P., în timp ce se deplasa pe drumul public (ulița satului) spre islazul comunal, din curtea locului împrejmuit unde consăteanul său își ținea animalele, a sărit un câine de talie mare, care, fără a fi provocat, a mușcat-o pe femeie de mâna stângă, abdomen, coapse, (așa cum rezulta din certificatul medico legal), cauzând-i leziuni ce au necesitat 35-40 zile îngrijiri medicale. Ea a fost transportată cu echipaj SMURD la Spitalul municipal Turnu Măgurele, și ulterior la Spitalul Universitar de Urgență București, unde i-au fost acordate îngriji medicale adecvate.
Instanța de judecată, Judecătoria Turnu Măgurele, a constatat că fapta inculpatului Marin Dincă, care nu a luat toate măsurile de prevedere a atacului canin, astfel încât unul dintre câinii pe care îi deține la stâna sa de animale să nu iasă pe domeniul public și să o atace de persoana vătămată M.P., cauzându- i acesteia leziuni ce au necesitat 35-40 zile îngrijiri medicale, întrunește elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă ale infracțiunii de “neluare de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane”, prevăzută și pedepsită de art.12 alin.1 și 2 din OUG nr. 55/2002 rep rap. raportat la art. 193 alin. 2 Cod Penal și art. 6 alin. 4 teza II raportat la art. 2 alin. 1 lit. a din OUG nr. 55/2002 rep.
Pedeapsa
Dincă Marin a primit o pedeapsă de 6 luni închisoare, însă judecătorii au dispus amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. Instanța a mai admis în parte acţiunea civilă formulată de partea vătămată şi l-a obligat pe inculpatul Dincă Marin să-i plătească acesteia suma de 2.000 lei reprezentând despăgubiri materiale şi suma de 15.000 lei reprezentând daune morale. Instanța a mai admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, obligându-l pe inculpatul Dincă Marin să-i plătească părţii civile suma de 14.991,08 lei, reprezentând cheltuieli cu spitalizarea persoanei vătămate, precum şi dobânda legală aferentă acestei sume, calculată de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la efectuarea plăţii. Judecătorii au admis și acţiunea civilă formulată de partea civilă Serviciul Judeţean de Ambulanţă Teleorman, obligîndu-l pe inculpatul Dincă Marin să-i plătească părţii civile suma de 675,8 lei, reprezentând cheltuieli transport sanitar cu persoana vătămate, precum şi dobânda legală aferentă. În plus, inculpatul a mai fost obligat și la plata către partea vătămată a sumei de 2.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată, precum și la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Apelul s-a judecat în urmă cu cîteva zile la Curtea de Apel București. Judecătorii au respins, ca nefondate, apelurile împotriva sentinţei penale nr. 141/05.10.2020 a Judecătoriei Turnu Măgurele și i-a obligat pe fiecare dintre apelanţi la plata a câte 400 de lei reprezentând cheltuielile judiciare efectuate cu ocazia soluţionării apelului. Hotărârea este definitivă.
În concluzie, nota de plată care îi revine proprietarului câinelui agresiv este una extrem de piperată: o condamnare penală, plus circa 40.000 de lei de plătit către persoana vătămată, spital, ambulanță, avocați, stat.
foto: pixy.org