Cum s-a înșelat Inspecția Judiciară afirmând că, în 2021, a crescut numărul cauzelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti

Exclusivitate

Prin ordinul 16/2022, conducerea Inspecției Judiciare a solicitat Direcţiei de inspecţie pentru judecători efectuarea unui control privind monitorizarea cauzelor cu o vechime de 10 ani, aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în anul 2021. Verificările au vizat dosarele pentru care durata totală a procedurii judiciare depăşeşte 10 ani şi care s-au aflat pe rolul instanţelor judecătoreşti în anul 2021, indiferent de stadiul procedurii, inclusiv dosarele ale căror soluţii nu erau definitive la data de 31.12.2021, cum sunt cauzele în care motivarea hotărârii judecătoreşti se află în curs, cele aflate în termenul legal de exercitare a căilor de atac sau care urmau a fi înaintate instanţei de control judiciar ori altor instanţe.

Nu au făcut obiectul controlului dosarele de insolvenţă, dosarele în care judecata este suspendată, dosarele care au ca obiect îndreptarea erorilor materiale, lămurirea hotărârilor, înlăturarea dispoziţiilor contradictorii ori a omisiunilor vădite, precum şi dosarele având ca obiect căi extraordinare de atac ce se înregistrează sub număr nou.

Așa că, în urma verificărilor, Inspecția Judiciară – Direcţia de inspecţie pentru judecători – a emis Raportul nr. 22-339 privind rezultatul verificărilor privind monitorizarea cauzelor cu o vechime de 10 ani, aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în anul 2021, pe care apoi îl înaintează Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care adoptă astfel Hotărârea 2030 din 12 august 2022.

La Inspecția Judiciară, numărul 450 este mai mare decât 588 sau 505

În Hotărâre se afirmă negru pe alb că „în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că, în anul 2021 a existat o creştere a numărului de cauze mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti”.

Se aprecizează apoi că Secţia pentru judecători a reținut că numărul acestor dosare rămâne scăzut şi reprezintă, în continuare un procent nesemnificativ (0,022%) din întreaga activitate de judecată desfăşurată pe parcursului anului 2021. Într-un alt document, Hotărârea 1670/23 iunie 2022, se arăta că totalul cauzelor soluţionate de instanţe la nivel național, în anul 2021, a fost de 2.046.348 de dosare (potrivit Statis).   0,22% din 2.046.348 de dosare reprezintă astfel în jur de 450 de dosare.

Într-un articol din noiembrie 2021, Justnews a scris că, la sfârşitul anului 2020, numărul total al dosarelor mai vechi de 10 ani era de 588 de dosare, la nivelul tuturor instanţelor judecătoreşti, mai mare decât cel înregistrat la finele anului 2019, când existau 505 dosare. Numărul total al dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor în anul 2020 reprezetnta un procent de doar 0,021% din totalul de 2.700.740 de cauze aflate pe rol la nivel naţional în anul 2020.

Cauzele întârzierilor

În 2021, întârzierile au fost determinate în majoritate covârşitoare de motive obiective cum sunt: administrarea unui probatoriu complex, conduita procesuală a părţilor şi apărătorilor care nu se prezintă la termenele de judecată şi nu-şi îndeplinesc obligaţiile stabilite de instanţă în vederea administrării probelor, neprezentarea martorilor citaţi, întocmirea rapoartelor de expertiză dispuse în cauză. În document s-a mai afirmat că, pentru anul trecut, analiza dilatării procedurii este circumstanţiată de situaţia pandemiei COVID-19, în concret de cazuri diverse de amânare a judecării cauzei pentru ivirea unor situaţii de izolare, carantină, suspiciune de îmbolnăvire.

De asemenea, s-a constatat că, în situaţii punctuale şi izolate, au fost identificate și motive subiective, grevate, în special, pe lipsa de fermitate în adoptarea măsurilor procesuale, administrarea probelor în etape, situaţie în care, prin raportare la ponderea acestora privind prelungirea duratei de soluţionare a cauzei, s-a apreciat asupra necesităţii sesizării din oficiu a Inspecţiei Judiciare.

spot_img

Articole recente

A început concursul de recrutare pentru ocuparea a 15 posturi de specialist IT în cadrul parchetelor

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat, la data de 17...

Mai multe articole din aceeași categorie