CSM vrea să-și modifice propriul Regulament de organizare și funcționare / Modificările vizează competența Plenului și Secțiilor în ce privește soluționarea cererilor de apărare a independenței magistraților
- Marian Păvălașc
- noiembrie 23, 2020
Consiliul Superior al Magistraturii a declanșat consultarea publică privind Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare (ROF) a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului C.S.M. nr. 1073/2018, procedură în cadrul căreia, în condițiile prevederilor art. 7 alin. 6 din lege, organizațiile societății civile, asociațiile profesionale, persoanele interesate pot propune amendamente și sugestii pentru a fi avute în vedere în cadrul procesului decizional, sau pot solicita organizarea unor dezbateri publice.
Decizia a fost luată cu majoritate de voturi în cadrul unei ședințe a Comisiei nr.2 Comună resurse umane și organizare, desfășurată în data de 16 noiembrie 2020. Principalele modificări vizează introducerea a 3 noi aliniate, aliniatele 11-13, la articolul 40 din ROF:
…(11) Dacă, în raport de aceleaşi fapte, se formulează atât cerere sau sesizare din oficiu pentru apărarea independenţei judecătorilor ori apărarea independenţei procurorilor, cât şi cerere sau sesizare din oficiu pentru apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său, acestea sunt analizate mai întâi în comisia de specialitate a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care apreciază asupra calificării cererii sau sesizării din oficiu şi competenţei de soluţionare a acesteia. In cazul în care comisia nu poate adopta o soluţie cu unanimitate, cererile sunt înaintate Plenului Consiliului pentru a decide cu privire la calificare şi competenţa de soluţionare.
(12)în funcţie de soluţia comisiei de specialitate sau, după caz. a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, procedura continuă în conformitate cu prevederile alin. (1) – (10) sau, după caz, cu cele ale art. 26.
(13)în cazul în care din cuprinsul raportului prevăzut la alin. (4) rezultă că cererea sau sesizarea din oficiu vizează, în raport de aceleaşi fapte, atât apărarea independenţei judecătorilor ori apărarea independenţei procurorilor, cât şi apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său. acesta este prezentat Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care decide asupra calificării şi competenţei de soluţionare a cererii sau sesizării. în cazul în care Plenul reţine cererea sau sesizarea spre competentă soluţionare şi constată că nu există minime indicii privind existenţa unor fapte de natură a afecta independenţa autorităţii judecătoreşti, cursul procedurii ia sfârşit.*
Procedura de transparență se va derula într-un interval de 30 de zile, după următorul calendar:
- 20.11.2020: Publicarea anunțului prevăzut la art. 7 alin. (2) din Legea nr.52/2003 însoțit de expunerea de motive și textul complet al proiectului de Hotărâre.
- 18.12.2020: Termenul limită, la închiderea programului, până la care pot fi trimise în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de hotărâre.
- 22.12.2020: Elaborarea raportului de centralizare a propunerilor și recomandărilor primite
- 7.01.2021: Data estimată a ședinței de adoptare a proiectului de hotărâre în cadrul comisiei de specialitate conform prevederilor art. 531 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii



