Justnews.ro

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat joi, 28 mai, aviz negativ proiectului de lege depus la Camera Deputaţilor de USR și de deputatul neafiliat Ana Birchall privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Votul a fost foarte strâns: 10 membri au votat pentru menținere, 8 împotrivă, iar unul a dat un vot nul.  CSM trebuia să dea avizul pe acest proiect legislativ, deoarece are legătură cu domeniul justiţiei şi cariera magistraţilor.

Anterior votului de azi, într-o postare pe facebook, fostul ministru PSD al Justiției, Ana Birchall, își  exprimase speranța ca plenul CSM să avizeze favorabil această initiațivă legislativă.  În opinia Anei Birchall, Secția Specială (SIIJ), așa cum a fost „moșită” de Iordache și gașca celor care se pare că au participat la întâlnirile „centrelor de reflecție”, nu-și are rostul în sistemul de justiție românesc, fiind doar o șmecherie menită să-i ajute pe cei ce încalcă legea. Ana Birchall a argumentat  că raportul de activitate al SIIJ pe anul 2019 vorbește de la sine în ce privește performanța acestei unități de parchet: din 417 cauze, 415 au fost clasate.

Și actualul ministru al Justiției, liberalul Cătălin Predoiu, care de altfel a votat împotriva menținerii Secției Speciale, s-a pronunțat mai multe rânduri în favoarea desființării SIIJ. Cătălin Predoiu, care este membru de drept al CSM în virtutea funcției de ministru al Justiției, a amintit recent că ministerul pe care îl conduce a prezentat public, la începutul lunii februarie, un proiect de lege ce prevede ca soluții legislative principale desființarea SIIJ, revenirea la competențele legale ale parchetelor existente anterior înființării secției, precum și garanții procesuale solide pentru protejarea independenței magistraților față de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri.

Alte articole