CSM blochează pensionarea unui judecător, fost deputat social-democrat, la 1 an și 4 luni după ce a revenit în funcție

Exclusivitate

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în ședința din 29 octombrie, respingerea cererii de eliberare din funcţie, prin pensionare, a domnului VICTOR ŞTEFAN ACHIMESCU, judecător la Tribunalul Ilfov. Decizia de respingere a cererii de pensionare a fost luată cu 6 voturi „pentru”, 3 dintre membrii Secției pentru judecători votând împotrivă.

Fostul deputat PDSR și actualul judecător Ștefan Victor Achimescu a cerut să se pensioneze din magistratură la un an și 4 luni după ce a revenit în funcție. La cei 63 de ani ai săi, fostul politician și avocat ar fi încasat o pensie specială de aproximativ 16.000 de lei pe lună.

Potrivit site-lui Europa Liberă, Victor Ștefan Achimescu a făcut cerere de revenire în magistratură fără concurs în luna mai 2019, cerere aprobată de Secția pentru judecători a Consilului Superior al Magistraturii (CSM) cu scorul de 5 la 4, „gruparea” Savonea fiind cea care a votat pentru a transforma un fost avocat și politician în judecător. La momentul respectiv, el a dat asigurări că nu revine în funcție doar pentru a încasa pensie specială, arătând că aceasta este vocația sa, urmând să profeseze până la 65 de ani. Ulterior însă s-a răzgândit și a cerut să se pensioneze mai rapid. Ca parlamentar ales din partea PDSR (actualul PSD) în legislatura 1996-2000, Victor Ștefan Achimescu a luat cuvântul de 3 ori în patru ani. CV-ul său de pe Camera Deputaților arată doar că a absolvit Facultatea de Drept din București și că este avocat în baroul Olt.

Fostul parlamentar a făcut cerere de revenire în magistratură în baza modificărilor Legilor Justiţiei aduse de Comisia Iordache în parlament. Începând din octombrie 2018, foştii judecători şi procurori care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică, avocații, notarii, consilierii juridici, politiştii, grefierii sau executorii judecătoresti cu studii superioare juridice pot reveni în magistratură, dacă au o vechime de specialitate de cel puţin 10 ani. „Concursul” de admitere constă într-un interviu susţinut în faţa judecătorilor din CSM.

Cazul Achimescu este identic cu o altă cerere de revenire în funcția de judecător susținută de avocata Claudia Gherbovan Silinescu.  După 23 de ani de avocatură, ea a cerut să redevină judecător, funcție în care a stat fix 7 luni, după care s-a pensionat cu o pensie specială de aproximativ 3.300 de euro pe lună.

 

spot_img

Articole recente

Tribunalul Dolj, așteptat să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului unei judecătoare de la Gorj, care, băut fiind, a omorât cu mașina...

Tribunalul Dolj este așteptat vineri, 29 septembrie 2023, să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului judecătoarei Elena...

Mai multe articole din aceeași categorie