Contracte de 400.000 de lei pentru firma ginerelui primarului din Ploscuțeni, Vrancea / Legea ANI nu sancționează atribuirea de contracte decât rudelor de cel mult gradul I

Exclusivitate

Numai în ultimii doi ani, o firmă care a aparținut ginerelui primarului Ștefan Solomon din localitatea vrînceană Ploscuțeni a câștigat mai multe contracte publice cu primăria. Pentru a evita un conflict de interese, firma a fost transferată de ginere către o altă rudă și contractele au început să curgă gârlă, la adăpostul unei legi deficitare a Agenției Naționale de Integritate (ANI).

TUJ Construct a fost înființată în 2007 de Cristian Tujan, ginerele primarului Ștefan Solomon. Potrivit datelor din Monitorul Oficial, în 2012, Tujan cedează firma către Sorin Lupu, cumnatul său. Tatăl lui Cristi Tujan si socrul lui Lupu Sorin este consilier local, poziţie din care a votat hotărâri prin care sume importante din bugetul local ajungeau către „firma de familie” – TUJ Construct SRL.

Deși conflictul de interese este evident la prima vedere, legea de funcționare a Agenției Naționale de Integritate (ANI), votată de Parlament, reduce încălcarea normei doar la rudele de gradul 1.

„Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”.

Altfel spus, alte rude pot face afaceri pe bani publici dacă firmele, care câștigă licitațiile, nu sunt deținute de frați sau surori ale aleșilor locali.

Contracte de la tatăl primar către fosta firmă a ginerelui

Potrivit SEAP, în acest an, TUJ Construct a primit un contract în valoare de 50.000 de lei de la primăria Ploscuțeni pentru „igienizare islaz”. Anunțul pentru efectuarea lucrării a fost postat la ora 9.30, pe 16 martie, jumătate de oră mai târziu fiind adjudecat de firma amintită.

Anul trecut firma a mai câștigat prin aceeași modalitate lucrări de amenajare a cimitirului din satul Argea, activitate pentru care primăria a plătit 40.000 de lei. Deszăpezirea pe 2019 a costat 30.000 de lei iar refacerea drumului spre cimitir alți 13.000 de lei. Decomaltarea drumurilor comunale a fost făcută tot de firma TUJ Construct contra a 64.000 de lei. Tot în 2019, igienizarea unui islaz și serviciile de vidanjare i-au costat pe locuitorii din Ploscuțeni 55.000 de lei, lucrările fiind executate de aceeași firmă. În 2018, firma care a aparținut ginerelui primarului a câștigat alte cinci contracte publice, prin încredințare directă, lucrările fiind de pietruire drumuri, deszăpezire și igienizare islaz. Valoarea lor se ridică la 160.000 de lei.

Am încercat să luăm legătura cu primarul Solomon pentru a ne explica cum se face că fosta firmă a ginerelui câștigă majoritatea contractelor publice din comuna pe care o conduce, însă acesta ne-a respins apelurile.

foto: facebook

spot_img

Articole recente

Cum s-a redus, la apel, de 4 ori cuantumul daunelor morale acordate unui funcționar al CJ Ialomița, achitat într-un dosar DNA

În februarie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunțau că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale...

Mai multe articole din aceeași categorie