Justnews.ro

Miercuri, 20 ianuarie, la Curtea de Apel București s-a desfășurat o nouă etapă din războiul din justiție dintre actorul Cuzin Toma, alias Firicel din Las Fierbinți, și Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți(CREDIDAM). Completul însărcinat cu judecarea apelului din dosarul 18666/3/2016 a cerut celor două părți să depună la dosar mai multe înscrisuri, înregistrări ale sedinţelor de judecată a cauzei din faţa Tribunalului București, declaraţii de repertoriu ale reclamantului  Cuzin Toma, extrase din play-listele comunicate de utilizatorii din baza de date a CREDIDAM în legătură cu prestaţiile artistice ale reclamantului. Instanța a mai decis să amâne discutarea admisibilităţii şi utilităţii probei cu expertiză contabilă, după depunerea înscrisurilor solicitate.

Firicel vrea să afle Formula de Calcul

Potrivit publicației Adevărul, războiul lui Firicel cu CREDIDAM a izbucnit  după ce actorul a  încercat să afle formula de calcul din prin care se stabilesc sumele datorate artiştilor pentru care CREDIDAM deţine drepturi de autor. În 2017, Cuzin Toma, alias Firicel, a transmis live pe Facebook din noul sediu al CREDIDAM, unde s-a dus să afle care este formula de calcul respectivă, însă contabila a refuzat să-i explice şi l-a sfătuit să consulte singur legea, ameninţându-l chiar că îl dă în judecată pentru că „i-a stricat ziua de muncă şi i-a tulburat activitatea“. În noiembrie anul trecut, Cuzin Toma a publicat un mesaj pe Facebook, în care a atacat din nou CREDIDAM: „70 de filme. Cinema. 50 de piese de teatru Teatru radiofonic 1 spectacol. Spoturi publicitare…nu mai stiu cate. Trei seriale tv. Si de 9 ani serialul Las fierbinti. Am participat la nenumarate festivaluri nationale si internationale de film si de teatru. Am luat cu filmul Aferim! Premiu la Berlin, Premiu la Cannes cu filmul Comoara. Si alte premii. Si toate astea doar din 2002. Fac apel pe aceasta cale către instanța Curtii de Apel Bucuresti, să nu favorizeze hoția. Să nu se lase intimidată de către CREDIDAM și hotii care conduc aceasta asociatie care ar trebui sa protejeze drepturile artiștilor, nu să le fure. Să se facă publică Formula De Calcul” – afirma în postarea sa cunoscutul actor.

A obținut 2 milioane de lei, în primă instanță

În 20 noiembrie 2019, judecătorii de la Tribunalul București i-au dat dreptate actorului, stabilind ca acesta să primească peste 2 milioane de lei:

  • Solutia pe scurt: Respinge excepţia prescripţiei extinctive ca neîntemeiată. Admite cererea. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 2.025.000 lei reprezentând remuneraţie, la care se va calcula dobândă legală. Obligă pârâta să plătească reclamantului cu titlu de cheltuieli de judecată suma de 3.500 lei reprezentând onorariu avocat. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, urmând ca cererea de apel să fie depusă la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 20.11.2019

CREDIDAM a reacționat atunci imediat și a dat publictății un comunicat în care afirma: “Referitor la informațiile recente apărute în spațiul public cu privire la procesul civil aflat pe rolul Tribunalului București, Secția a-III-a Civilă având ca părți CREDIDAM și actorul Toma Cuzin, informăm opinia publică cu privire la faptul că sentința pronunțată nu este definitivă. Precizăm că, în lipsa unui raport de expertiză contabilă întocmit în cauză și cu încălcarea flagrantă a dreptului la apărare, instanța de judecată a pronunțat Sentința Civilă nr. 2600/20.11.2019 prin care CREDIDAM a fost obligat în mod nelegal și neîntemeiat să plătească reclamantului Toma Cuzin suma de 2.025.000 lei reprezentând remunerație la care se va calcula dobânda legală, precum și cheltuieli de judecată în cuantum de 3.500 lei. Avocații CREDIDAM lucrează intens la pregătirea apelului care va fi formulat împotriva Sentinței Civile nr. 2600/20.11.2019 și care se va judeca în fața Curții de Apel București.”

foto: protv/youtube.com

Alte articole