CNCD, obligat de justiție să ia o decizie legată de declarațiile făcute de arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, la adresa femeilor

Exclusivitate

Arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie (Macedon), a afirmat, în emisiunea ”Dialog duhovnicesc” difuzată în 5 mai 2021 la Radio Dobrogea, că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul. “Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ”În dureri vei naşte fii”. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a afirmat arhiepiscopul Tomisului.

În urma acestor afirmații, considerându-se discriminată de aceste afirmaţii, avocata clujeană Trană Ioana Suzana a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării care, prin Hotărârea nr. 480/09.06.2021, a decis că, faţă de obiectul plângerii, nu sunt incidente prevederile OG nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a explicat că, în astfel de cazuri, cum este cel supus analizei, în temeiul libertăţii religioase şi a principiului autonomiei cultelor recunoscute de Statul Român, revine acestora din urmă să aprecieze şi să-şi aplice propriile regulamente atunci când un ierarh, în exprimarea libertăţii de conştiinţă şi religioasă, poate aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în speţă, dreptului la demnitatea femeilor. În opinia CNCD, personalul cultelor poate fi sancţionat disciplinar pentru încălcarea principiilor doctrinare sau morale cultului, potrivit propriilor statute, coduri canonice sau reglementări.

În petiţia formulată, reclamanta a apreciat că afirmațiile făcute de arhiepiscopul Tomisului nu reprezintă dogma unui cult, ci propria interpretare, inspirată de unele texte din Vechiul Testament şi de un scurt comentariu patristic la aceste texte, astfel cum de altfel se susţine în cuprinsul punctului de vedere al Patriarhiei Române, care nu împărtăşeşte interpretarea Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie.

Acesta a fost contexul în care, în vara anului 2021, Trană Ioana Suzana a chemat în judecată la Curtea de Apel Cluj pe pârâții Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării și Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, solicitând anularea Hotărârii nr. 480 din 9 iunie 2021 a Colegiului Director al CNCD, cu consecința constatării existenței unei fapte discriminatorii și în consecință sancționarea pârâtului  Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie pentru săvârșirea unei fapte de discriminare şi obligarea acestuia să publice, în mass-media, un rezumat al sentinței judecătorești.

La sfârșitul anului 2021, instanța de fond i-a dat în parte dreptate reclamantei:

  • Solutia pe scurt: Admite în parte cererea formulată de reclamanta IST în contradictoriu cu CNCD şi PT AT. Obligă CNCD să soluţioneze în fond petiţia formulată de reclamanta IST. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune, sub sancțiunea anulării, la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată la data de 20.12.2021, prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.

Soluția a fost atacată de șeful Arhiepiscopiei Tomisului cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție care, zilele trecute, l-a respins ca inadmisibil:

  • Detalii soluţie: Admite excepţia inadmisibilităţii, invocată din oficiu. Respinge recursul declarat de recurenta Arhiepiscopia Tomisului prin IPS Petrescu Teodosie împotriva sentinţei civile nr. 337 din 20 decembrie 2021 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, ca inadmisibil. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 Cod procedură civilă, astăzi, 01 februarie 2024.
spot_img

Articole recente

Pe ce motiv a scăpat un polițist de la Rutieră de acuzația că ar fi luat mită două perechi de adidași și un pantalon...

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 13.05.2021, agentul de poliție XXX a fost trimis...

Mai multe articole din aceeași categorie