Conferința națională „Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Impactul legii asupra profesiilor liberale”

Exclusivitate

Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice și Grupul editorial Universul Juridic organizează joi, 1 februarie 2024, începând cu ora 10:00, în Aula Magna – Academia de Studii Economice din București, Conferința națională „Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Impactul legii asupra profesiilor liberale”, ediția a VI-a.

Identificarea rapidă și precisă a beneficiarului real, monitorizarea consistentă a tranzacțiilor suspecte, prin stabilirea segmentelor de tranzacții neuzuale, cu un viitor incert și necunoscut, cu îngrijorări generate de spațiul geografic ales de ordonatori sau de jurisdicții cu risc ridicat de corupție, guvernare instabilă sau cunoscută ca raiul banilor murdari, sau de persoane expuse politic sau public, aflate în backstage-ul acestora, a circuitului financiar ce le deservește, folosirea frauduloasă a monedelor virtuale pentru a obține bani murdari, sunt tot atâtea provocări pentru sistemul de prevenire și combatere a spălării banilor sau AML programs. Este cert însă că sistemul AML/CFT nu cunoaște perfecțiunea, fiind suficiente motive pentru care uneori eșuează, și anume: programele AML sunt focusate mai mult pe technical compliance decât pe efectivitate, lipsa unor reguli standardizate comune aplicabile unităților de informații financiare, instituțiilor financiare și autorităților de aplicare a legii, sistemul de gestionare a riscului nu este încă standardizat automat, riscurile fiind cuantificate manual și lent, lipsa de feedback reciproc între actorii sistemului AML sau un val de riscuri generat de ușile închise ale piețelor regionale” (editorial Revista Spălarea Banilor – Prevention: Privacy & Transparency nr. 1).

Cunoașterea și aplicarea aprofundată a Legii nr. 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, legea specială în materie, a recomandărilor Grupului de Acțiune Financiară Internațională, a ghidurilor emise de FATF, de Unitatea de Informații Financiare a României, și ale altor FIU-uri, precum și ale autorităților de supraveghere prudențială, reprezintă preocupări constante ale conferinței, ediția viitoare fiind concentrată pe efectele Raportului de evaluare întocmit de Comitetul Moneyval în privința  măsurilor luate de România asupra  prevenirii și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, 2023 (Fifth Round Mutual Evaluation Report).

Coordonatorul științific este av. drd. Elena Hach, director al revistei „Spălarea Banilor – Prevention: Privacy & Transparency ”. Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă, aprobată de Consiliul UNBR.

spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie