Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România (U.N.B.R.), întrunit în ședința din 11-12 martie 2022, a aprobat Metodologia de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă.
Ce activități sunt punctate
În document se arată că recunoașterea orelor de pregătire profesională continuă se materializează în acordarea de puncte de pregătire profesională continuă, denumite, în continuare, „Punctele Profesionale”. Punctele Profesionale se acordă avocaților pentru:
-participarea avocaților la:
- formele colective de pregătire profesională continuă, considerate a fi relevante pentru atingerea scopului urmărit, indiferent de titulatura acestora (conferințe, simpozioane, congrese, sesiuni științifice, ateliere, cursuri, seminare etc., organizate inclusiv în mediul virtual), denumite, în continuare, în mod generic, „Conferințele”, sau la
- formele interne de pregătire profesională continuă organizate de formele de exercitare a profesiei, destinate avocaților care își desfășoară activitatea în cadrul acestora (denumite, în continuare „Sesiuni Profesionale”),
-realizarea și publicarea de cărți, studii, monografii, capitole în lucrări/volume colective, cursuri, alte materiale didactice, eseuri, comentarii, sinteze, articole, toate pe probleme juridice, în țară sau în străinătate ori în mediul virtual, denumite, în continuare, în mod generic, „Creațiile Intelectuale”
-înscrierea avocaților în programe de studii de masterat sau de doctorat, denumite în continuare, în mod generic, „Programele de Studiu” .
Câte puncte sunt acordate
Pentru formele colective de pregătire profesională sunt acordate următoarele puncte:
- numărul de Puncte Profesionale acordate pentru participarea la o Conferință cu caracter național, care întrunește criteriile prevăzute de prezenta Metodologie, este de cel puțin 5 puncte și de cel mult 15 puncte.
- Numărul de Puncte Profesionale se determină potrivit următoarelor reguli:
- pentru Conferințele a căror durată programată de desfășurare este de până la 4 ore în decursul unei singure zile – 5 puncte
- pentru Conferințele a căror durată programată de desfășurare este mai mare de 4 ore și până la 8 ore în decursul unei singure zile – 8 puncte
- pentru Conferințele a căror durată programată de desfășurare este mai mare de 8 ore și până la 12 ore în decursul a două zile consecutive – 12 puncte
- pentru Conferințele a căror durată programată de desfășurare este mai mare decât durata prevăzută la lit. c) – 15 puncte.
Pentru Conferințe internaționale:
Pentru Conferințele internaționale, care întrunesc criteriile prevăzute de prezenta Metodologie, se acordă un număr suplimentar de 5 puncte, care se adaugă la duratele prevăzute la conferințele naționale.
Este considerată a avea caracter internațional Conferința la care:
- cel puțin o treime a lectorilor (speakerilor) sunt specialiști din străinătate,
- tematica Conferinței vizează aspecte de drept străin sau european, de drept comparat sau ale organizării profesiei de avocat în alte țări,
- au acces, în calitate de participanți, și profesioniști din străinătate, și
- limba Conferinței este o limbă de circulație internațională și/sau este asigurat serviciul de traducere în și din limba română.
Pentru Lector (speaker)
Avocatului care are calitatea de lector (speaker) la o Conferință care întrunește criteriile prevăzute de prezenta Metodologie i se acordă numărul de Puncte Profesionale prevăzut pentru Conferința la care a susținut prelegerea.
Pentru Sesiunile Profesionale se acordă 3 puncte/Sesiune Profesională, indiferent de durata acesteia, cu condiția ca durata să nu fie mai mică de 4 ore.
Pentru formele individuale de pregătire profesională sunt acordate următoarele puncte:
Creații Intelectuale publicate în România sau în spațiul virtual
Numărul de Puncte Profesionale acordate pentru publicarea unei Creații Intelectuale, care întrunește criteriile prevăzute de prezenta Metodologie, la o editură din România este de cel puțin 5 puncte și de cel mult 15 puncte, după cum urmează:
- prelegerea publicată în volumul unei Conferințe la care Autorul a avut calitatea de lector (speaker) – 5 puncte
- eseuri, comentarii – 8 puncte
- sinteze, articole, capitole în lucrări/volume colective, alte materiale didactice decât cursurile – 10 puncte
- cărți, studii, monografii, cursuri – 15 puncte
Pentru coordonarea de lucrări/volume colective publicate se acordă 10 puncte.
Pentru Creațiile Intelectuale publicate în spațiul virtual se acordă cel puțin 5 și cel mult 12 Puncte Profesionale, după cum urmează:
- eseuri, comentarii – 5 puncte
- pentru articole, alte materiale didactice decât cursurile – 8 puncte
- pentru studii, sinteze, cursuri – 12 puncte.
Creații Intelectuale publicate în străinătate
Pentru Creațiile Intelectuale publicate la edituri din străinătate se acordă un număr suplimentar de 5 puncte.
Mai multe informații despre Metodologia de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă aici.