Ministerul Justiției a postat miercuri, 25 mai 2022, un comunicat privind întâlnirea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, cu Roberto Senderowitsch, practice manager la Banca Mondială, însoțit de o delegație de înalți reprezentanți ai acestei instituții. În comunicat se afirmă că a fost analizată evoluția proiectului „Cartierul pentru Justiție”, un proiect de investiții de anvergură și complexitate, considerat primul proiect postdecembrist de regenerare urbană, care are ca finalitate crearea condițiilor optime de infrastructură pentru desfășurarea activității a 23 de instituții: 1) Ministerul Justiției; 2) Curtea de Apel București; 3) Tribunalul București; 4) – 9) Judecătoriile Sectoarelor 1 – 6 – în total 6 judecătorii; 10) Consiliul Superior al Magistraturii; 11) Școala Națională de Grefieri; 12) Institutul Național al Magistraturii; 13) Inspecția Judiciară; 14) Ministerul Public; 15) DNA; 16) Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București; 17 – 23) Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Parchetele de pe lângă cele 6 judecătorii de Sector; la acestea, se adaugă și alte 4 instituții specifice organizării profesiei avocaților, respectiv: Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), Baroul București (BB), Casa de Asigurări a Avocaților (CAA) și Institutul Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților (INPPA).
În ianuarie anul acesta, tot Ministerul Justiției anunța că discută cu Banca Mondială despre acordarea “unui nou împrumut de o valoare considerabilă, apreciată, la acest moment al negocierii, la peste 400 milioane de Euro”.
Ministerul Justiției consideră că proiectul „Cartierului pentru Justiție“ – un obiectiv major de investiții, care va crea condițiile optime pentru accesul cetățenilor la actul de justiție – se va încheia în 5 – 7 ani. Ministerul Justiției a acceptat în principiu ca partea din proiectul „Cartierul Justiției” ce revine profesiei de avocat să fie de 9.000 m.p. suprateran și 3000 m.p. subteran.
Masterplanul “Cartierului pentru Justiție” (conceptul general urbanistic-arhitectural) a fost realizat de firma Gensler – companie globală de design și arhitectură de talie internațională și numărul 1 mondial al anului 2019 – în colaborare cu experți din cadrul Băncii Mondiale și din Ministerul Justiției. Masterplanul “Cartierului pentru Justiție” a fost finalizat în septembrie 2020.
În aprilie 2021 a fost finalizată procedura de achiziție a serviciilor de proiectare până la faza studiu de fezabilitate prin încheierea contractului dintre Ministerul Justiției și Consorțiul internațional Viguier France; Tractebel Engineering SA Romania; Tractebel Engineering SA Belgium; Tractebel Engineering SA France’.