Condamnări grele într-un dosar DIICOT / Firmă de leasing țepuită, după ce a livrat celebrei grupări Stan-Ruse 9 mașini de lux Mercedes

Exclusivitate

Curtea de Apel București a pronunțat luni, 25 ianuarie, sentința definitivă într-un dosar DIICOT privind înșelarea unei firme de leasing, în care erau implicați membri ai grupării infracționale conduse de Mihai Stan și Daniel Ruse, cei doi artizani din “dosarul bancherilor”, una dintre cele mai mari țepe date sistemului bancar românesc. Astfel au fost condamnate, după ce au fost găsite vinovate de comiterea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, complicitate la înșelăciune și uz de fals în formă continuată, următoarele persoane:

  • Mihai Stan –  5 ani şi 9 luni de închisoare
  • Mihai Toma – 4 ani și 4 luni de închisoare
  • Stanciu Iulian – 2 ani şi 5 luni închisoare.
  • Parici Marius – 1 an şi 10 luni închisoare.
  • Ruse Daniel – 1 an şi 8 luni închisoare.

Totodată, inculpații au fost obligați să plătească părţii civile MERCEDES BENZ LEASING IFN SA sumele de 1.731.585,69 lei și 160.975,06 lei,  reprezentând contravaloarea prejudiciilor create prin contractele de leasing financiar neîndeplinite.

Țepele

Capul grupării a fost Mihai Stan, care, după cum au susținut procurorii, a inițiat și constituit în anii 2010-2011  grupul infracțional organizat ce avea ca obiectiv esențial, prin utilizarea a trei societăți comerciale,  inducerea în eroare a reprezentanților societăților MERCEDES BENZ LEASING IFN S.A ( societatea de leasing care a finanțat achizițiile) și S.C. AUTO KLASS CENTER S..R.L .,(reprezentantul Mercedes Benz în România), astfel încât să fie încheiate contracte de leasing pentru 9 autoturisme de lux Mercedes, pe care ulterior le-au înstrăinat, ratele aferente contractelor de leasing nefiind achitate decât într-o mică măsură. În acel scop, persoanele incriminate au utilizat documente falsificate care atestau solvabilitate și situații financiare nereale ale firmelor-paravan prin care se angajau să achiziționeze bunurile. Au fost livrate astfel către firmele-paravan SUV-uri Mercedes ML 300, precum și autoturisme Mercedes modelele CLS 350, S350 și C200. La scurt timp după ce au fost predate, mașinile au fost înstrăinate. O parte dintre ele au fost descoperite abia după câțiva ani (au fost identificate în Slovacia, Germania, Polonia și chiar în Albania), dar doar 3 din cele 9 mașini de lux au putut fi recuperate.

Dosarul Bancherilor

Învinuiţii din „Dosarul bancherilor” au fost acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, fonduri pentru finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării. Fraudele orchestrate de gruparea Stan-Ruse însumau 22 milioane de euro.   Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea lui Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.  Un alt lider al grupării, Mihai Stan, a încercat să obţină în mod fraudulos și fonduri europene, prin intermediul a trei societăţi, Ancuta SRL, Alram Servinvest şi Eurotrading SRL, în baza unor documente şi declaraţii falsificate. Procurorii au susținut că activitatea infracţională a fost sprijinită de către Aurel Şaramet, fost director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi de Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE ( Direcția de Informații Externe). Primele condamnări în acest dosar au fost pronunțate în 2018.

foto:autoscoud24.com

spot_img

Articole recente

Cum a eșuat Asociația Presei Sportive din România în încercarea de a obține “pensii speciale” pentru membrii săi

Contextul În 2016, un proiect de lege, propus de fostul senator UNPR Haralambie Vochițoiu, adoptat de Parlament iar ulterior promulgat...

Mai multe articole din aceeași categorie