Justnews.ro

Curtea de Apel București a pronunțat, la sfârșitul anului trecut, soluția definitivă într-un mare dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 37.225.298 lei ( aproximativ 8,3 milioane de euro) în care au fost judecate și într-un final condamnate mai multe persoane, inclusiv foști angajați ai Agenției Naționale a Vămilor din Călărași.

Faptele

În anul 2014, un comunicat DIICOT informa că procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Biroul Teritorial (B.T.) Călărași au documentat activitatea infracțională a unei grupări specializate în evaziune fiscală care a creat bugetului consolidat al statului un prejudiciu de 37.225.298 de lei (aproximativ 8.300.000 de Euro). Astfel, Chirvăsitu Dumitru, Guliu George, Jugănaru Andrei-Florin și Teodosiu Florin-Silviu au constituit un grup infracţional organizat ce avea drept scop sustragerea de la plata accizelor aferente a unor importante cantităţi de motorină comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.   Pentru a face posibilă această situaţie şi a asigura funcţionalitatea  acestui sistem bine pus la punct, ei au creat un circuit financiar fictiv, format în special din societăți comerciale cu comportament de firme-fantomă, controlate prin intermediul unor persoane interpuse. În această categorie s-au regăsit Ionuţă Mircea-Grigore, Nuţulescu Cristian-Gabriel, Ionescu Lucian-Florin, Mihăilescu Tudor, Bîţu Gabriel şi contabila Vrânceanu (fostă Cozma) Mariana.

Fraudarea bugetului consolidat al statului nu ar fi fost însă posibilă fără existenţa unui palier de protecţie format chiar din reprezentanţi ai autorităţilor statului cu atribuţii pe linia supravegherii, controlului şi monitorizării activităţii desfăşurate de inculpaţi. Acest palier a fost reprezentat de însuşi directorul regionalei Călărași a Agenției Naționale Vamale, Voicu Ion, alături de alți angajați ai regionalei vamale, respectiv Andrei Anton, Andronescu Adrian (agenţi vamali) şi Nicolescu Dan (controlor vamal, decedat).

Mecanismul creat de membrii grupării a fost unul simplu: membrii principali, dar şi cei care doar au sprijinit gruparea, utilizau o societate nou înfiinţată (S.C. Atlantis  Premium SRL Jegălia) pentru a achiziţiona motorină în regim suspensiv de la plata accizelor datorate statului, sub pretextul prelucrării acesteia în produse inferioare sau subproduse ( nesupuse taxelor).   În realitate, societatea Atlantis Premium SRL nu a desfăşurat nici o activitate productivă, prelucrativă, ci întreaga cantitate de motorină euro 5 (11.958,96 de tone) achiziţionată în regim suspensiv de la OMV Petrom Brazi Prahova a fost transportată direct către companii specializate în distribuţia carburanţilor şi vândută ca atare.

Pentru a crea o aparenţă de legalitate, însă, în circuitul documentelor au fost inserate date conform cărora motorina ar fi fost dusă în antrepozitul de la Călăraşi, unde urma a fi prelucrată şi livrată apoi sub formă de subproduse către firme cu comportament de societăţi fantomă (nu plăteau taxe şi impozite, nu depuneau bilanţuri contabile, aveau sedii sociale fictive, aveau asociaţi şi administratori interpuşi, unii fără niciun fel de pregătire profesională), tocmai pentru a nu se putea stabili destinaţia finală şi reală a carburantului achiziţionat în condiţii speciale şi avantajoase. În realitate, motorina euro5 ajungea la stații de distribuție a carburantului, având documente de proveniență fictive, iar sumele obținute erau transferate în conturile bancare ale societăților fantomă, de unde apoi erau retrase în numerar și împărțite între membrii grupării.

Condamnările

Curtea de Apel București a pronunțat următoarele decizii penale:

 • Vameșul Andrei Anton a primit 3 condamnări a câte 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracţional organizat.
 • Vameșul Andronescu Adrian a primit 2 condamnări a câte 4 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracţional organizat și o condamnare de 2 ani de închisoare pentru abuz în serviciu.
 • Ionuţă Mircea-Grigore a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru  infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală, dar pedeapsa a fost suspendată pentru un termen de încercare de 5 ani.
 • Guliu George a primit 5 ani și 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și complicitate la evaziune fiscală
 • Bîţu Gabriel a fost condamnat la 2 pedepse de câte 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracţional organizat
 • Mihăilescu Tudor a primit 2 condamnări de câte 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracţional organizat
 • Contabila Vrânceanu (fostă Cozma) Mariana a primit 2 condamnări a câte 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracţional organizat

Pe latura penală, alți 3 membri ai grupării au rămas cu condamnările pronunțate anterior de Tribunalul Călărași:

 • Chirvăsitu Dumitru  7 ani de închisoare
 • Jugănaru Andrei Florin 7 ani de închisoare
 • Teodosiu Florin-Silviu 7 ani de închisoare

Într-un proces separat au fost judecați alți 4 membri ai gupării care și-au recunoscut faptele. Este vorba de fostul director al regionalei judeţene a Agenției Naționale Vamale, Voicu Ion ( care a primit 4 ani de închisoare), de Mara Tănase (condamnare de 4 ani și 6 luni de închisoare),  Ionescu Lucian-Florin(a primit 3 ani de închisoare, cu suspendare)  și Nuţulescu Cristian-Gabriel ( o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare , cu suspendare)

Arși la buzunar

Curtea de Apel București a stabilit totodată în sarcina persoanelor implicate în acest amplu dosar de evaziune mai multe obligații de natură fiscală:

 • Obligă în solidar pe inculpaţii Ionuţă Mircea-Grigore, Chirvăsitu Dumitru, Jugănaru Andrei Florin, Teodosiu Florin Silviu, Vrînceanu (fostă Cozma) Mariana, Guliu George, Andronescu Adrian şi Andrei Anton la plata sumei de 6.102.858 lei la care se adaugă obligaţiile accesorii până la achitarea integrală a debitului către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu titlu de despăgubiri civile (TVA aferent operaţiunilor comerciale fictive derulate între S.C. Atlantis Premium S.R.L., S.C. Accesing Perfect S.R.L. şi S.C. Divers Zootehnic S.R.L.).
 • Obligă în solidar pe inculpaţii Bîţu Gabriel, Mihăilescu Tudor, Chirvăsitu Dumitru, Jugănaru Andrei Florin, Teodosiu Florin Silviu, Vrînceanu (fostă Cozma) Mariana, Guliu George, Andronescu Adrian şi Andrei Anton la plata sumei de 31.122.440 lei la care se adaugă obligaţiile accesorii până la achitarea integrală a debitului cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (accize şi TVA aferente achiziţiilor de motorină efectuate de S.C. Atlantis Premium S.R.L.).
 • Constată solidaritatea dintre obligaţia de plată a despăgubirilor civile stabilită în sarcina inculpaţilor Mara Tănase şi Voicu Ion prin sentinţa anterior menţionată sent.pen. nr. 169/29.10.2015 a Tribunalului Călăraşi  şi obligaţiile de plată a despăgubirilor civile stabilite în sarcina inculpaţilor din cauza judecată la CAB.

foto: wikimedia.org

Alte articole