Curtea de Apel București a pronunțat recent decizia penală definitivă în dosarul de corupție în care erau judecați președintele și secretarul general al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe „AGROSTAR”, Ștefan Niculae și Dorobanțu Tudor.
- 328/A/În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.pr.pen., admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție cu privire la sentința penală nr. 25/15.01.2020 pronunțată de Tribunalul București Secția I Penală. Desființează, în parte, sentința penală apelată și, rejudecând, în fond: În baza art. 25 alin. 3 C.pr.pen. desființează următoarele înscrisuri: – contractul de închiriere auto nr. 04 AIFS din data de 01.06.2010 încheiat între inculpata Apan Lucia și Agrostar – Federația Na?ională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe, precum și actul adițional nr. 1/15.04.2011;
- procesul-verbal de recepție nr. 06 AIFPS/01.06.2010;
- mențiunile referitoare la decontarea sumei de 3.870 lei aferente contractului de închiriere nr. 04 AIFS din data de 01.06.2010 cuprinse în cererile de rambursare de la nr. 6/21.07.2020 la nr. 14/30.11.2011 formulate de Agrostar – Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe și înregistrate la D.G. – A.M.P.O.S.D.R.U.
- Menține restul dispozițiilor sentinței penale apelate.
- În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.pr.pen., respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpații Ștefan Niculae și Dorobanțu Tudor cu privire la sentința penală indicată.
- În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen., obligă pe inculpații Stefan Niculae și Dorobanțu Tudor la plata sumei de 1.000 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 12.03.2021.
Condamnări cu suspendare
La Tribunalul București, șeful „AGROSTAR”, Ștefan Niculae, a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență și la o pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. Judecătorii au contopit pedepsele și au aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare, dar au dispus suspendarea executării pedepsei, sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Bucureşti, pe un termen de încercare de 5 ani.
Dorobanțu Tudor a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, dar instanța a suspendat condiţionat executarea pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani.
Cea de-a treia persoană trimisă în judecată, Apan Lucia, a fost achitată.
Instanța de fond a mai stabilit să oblige, în solidar, pe Ștefan Niculae și Dorobanțu Tudor să plătească Ministerului Fondurilor Europene suma de 63.855 lei, reprezentând daune materiale și a confiscat de la inculpatul Stefan Niculae suma de 20.000 euro.
Au obținut ilegal fonduri UE de 64.000 lei
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se menționa că, în perioada 11-13 martie 2013, inculpatul Ștefan Niculae a pretins și primit, prin intermediari, de la inculpatul Dorobanțu Tudor suma de 20.000 euro, lăsând să se creadă că are influență asupra unor ofițeri din cadrul Serviciului Român de Informații, context în care a promis că îi va determina pe aceștia să îndeplinească un act contrar îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să oprească o pretinsă activitate de monitorizare a Federației Agrostar cu privire la legalitatea implementării unor proiecte finanțate cu fonduri europene.
În contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile denumit „Dinamizare rurală prin angajare sustenabilă”, în prima jumătate a anului 2010, inculpatul Ștefan Niculae, cu intenție, l-a determinat pe inculpatul Dorobanțu Tudor să prezinte documente false și inexacte la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale. O parte din documentele respective au fost semnate și de inculpata Apan Lucia. Prin aceste demersuri, au fost obținute fonduri nerambursabile în valoare de 63.855 lei, au mai susținut procurorii anti-corupție.