Condamnare definitivă pentru corupție în cazul unui profesor universitar de la Politehnică

Exclusivitate

Dincă Cristian-Florian este profesor universitar la Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnice din București și fost director al Departamentului de Producere și Utilizarea Energie (DPUE) și membru în Colectivul Surse Regenerabile de Energie si Mediu.

În aprilie anul trecut, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Dincă Cristian-Florian pentru comiterea a 2 (două) infracțiuni de luare de mită, în formă continuată (34 acte materiale). În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, că, în perioada august 2020 – februarie 2023, inculpatul Dincă Cristian-Florian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la două persoane suma totală de 161.370 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, ca responsabil de proiect în cadrul proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile: “Asociat-474 PED/2020”, „Hybrid Solvent”, „In-No-Plastic”, „Dezvoltarea de solvent”, „Cap soft”, derulate în cadrul Universității Politehnice din București. Banii respectivi reprezentau aproximativ jumătate din indemnizația pe care cele două persoane ar fi primit-o în contextul menționat mai sus, în calitate de angajate în cadrul proiectelor respective. La data de 2 martie 2023, potrivit înțelegerii anterioare, inculpatul Dincă Cristian Florian ar fi primit de la una dintre cele două persoane suma de 6.000 de lei, reprezentând tranșa aferenta salariului primit de aceasta în luna februarie 2023, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, care, în iunie 2023, la al doilea termen de judecată, l-a condamnat pe profesorul de la Politehnică la o pedeapsă de 2 (doi) ani şi 4 (patru) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „luare de mită în formă continuată” (31 acte materiale din perioada august 2020 – februarie 2023) și la o altă pedeapsă de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „luare de mită în formă continuată” (3 acte materiale din perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021). Instanța a contopit cele două pedepse, a aplicat pedeapsa cea mai grea de 2 (ani) ani şi 4 (patru) luni închisoare la care a adăugat un spor obligatoriu de 8 (opt) luni închisoare, ajungându-se astfel la pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani închisoare. Instanța a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 4 (patru) ani, care începe să curgă de la data rămânerii definitive a hotărârii. De asemenea, judecătorul a dispus interzicerii exercitării drepturilor (…) de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv de a profesa în calitate de profesor universitar atât în sistemul de stat cât şi în sistemul privat, pe o durată de 4 (patru) ani.

Sentința a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel București. Judecătorii au decis miercuri, 7 februarie 2024, să înlăture dispoziţia privind aplicarea pedepsei complementare a interzicerii exercitării dreptului prev. de art. 66 alin. 1 lit. g) Cod penal, respectiv a dreptului de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv de a profesa în calitate de profesor universitar atât în sistemul de stat cât şi în sistemul privat, pe o durată de 4 (patru) ani. Instanța de apel a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate, care rămâne astfel definitivă.

spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie