Curtea de Apel București a respins luni, 13 iulie, solicitarea companiei olandeze Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziția a patru corvete militare multifuncționale.
Solutia pe scurt: Admite recursul formulat împotriva încheierilor de şedinţă din 08.08.2019 şi 13.08.2019. Casează încheierile de şedinţă din 08.08.2019 şi 13.08.2019 şi în rejudecare constată că reclamanta datora o cauţiune în cuantum de 220.000 lei. Respinge, în rest, recursul, ca nefondat. Respinge excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 51 alin. 5 din Legea nr. 101/2016, ca inadmisibilă. Cu recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte soluţia dată excepţiei de neconstituţionalitate. Definitivă, în rest. Pronunţată în şedinţă publică azi 13.07.2020.
Document: Hotarâre 13.07.2020
Completul de judecată a fost format din judecătorii Carmen Mihaela Voinescu, Cristina Petrovici și Ionuț Cristian Andreescu. La precedentele termene, instanța a decis să respingă excepţia de nelegalitate a Hotărârii de Guvern nr. 48/2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”, ca inadmisibilă ( termenul din 3.06.2020) și să respingă, tot ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 20 alin. 3 din O.U.G. nr. 114/2011 ( termenul din 24.06.2020). În acest ultim caz, era contestat dreptul Guvernului de a stabili circumstanțele și procedurile specifice pentru atribuirea contractelor de achiziție publică în situațiile prevăzute de art.346 din TFUE (Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).
Un proces cu miză de 1,6 miliarde de euro
Italienii de la Fincantieri, olandezii de la Damen şi francezii de la Naval Group au concurat pentru construcţia a patru corvete multifuncţionale şi modernizarea celor două fregate românești, Regele Ferdinand şi Regina Maria, un contract cu o valoare estimată de circa 1,6 miliarde de euro. Asocierea Naval Group, Franţa – Şantierul Naval Constanţa, a depus o ofertă de 1,2 mld. euro, Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, Olanda, o ofertă de 1,25 miliarde de euro, şi Fincantieri SpA, Italia, o ofertă de 1,34 miliarde de euro. În iulie 2019, Ministerul Apărării a anunţat oficial că asocierea Naval Group – Şantierul Naval Constanţa (SNC) a fost desemnată câştigătoarea licitației. Compania Damen s-a adresat imediat CNSC și instanței. Tribunalul București a respins contestația olandezilor în toamna anului trecut:
Solutia pe scurt: Respinge excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018. Admite excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018. Respinge excepţia de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018, ca inadmisibilă. Respinge excepţia tardivităţii capetelor de cerere nr. 2 – 2.4 şi nr. 3 din acţiune. Respinge excepţia de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018, ca neîntemeiată. Respinge acţiunea ca neîntemeiată.
Ce solicitau olandezii instanței
- Suspendarea procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corveta multifuncțională”
- Anularea Deciziei Romtehnica privind rezultatul procedurii, Constatarea neconformității ofertei Asocierii Naval Group-Santierul Naval Constanța și excluderea din procedură a acestui candidat, Constatarea neconformității ofertei Ficantieri și excluderea din procedură a acestui candidat, Obligarea Autorității Contractante la reevaluarea candidaturilor și a ofertelor depuse
- Anularea tuturor actelor procedurii întocmite în derularea „ Procedurii specifice ” desfășurată în baza anunțului de participare nr. A3/1528/26.02.2018
- Obligarea Autorității Contractante la suportarea cheltuielilor de judecată generate de soluționarea dosarului
Olandezii au fost reprezentați la Tribunalul București de către Mușat & Asociații S.P.A.R.L
Oferta câștigătoare
Francezii de la Naval Group, apărați până acum în acest proces de S.C.P. Leroy și Asociații, s-au angajat că vor construi patru noi corvete multifuncţionale Gowind, că vor moderniza fregatele T22R, că vor crea un centru de mentenanţă şi un centru de formare. Gowind este o corvetă cu o platformă exclusiv militară, echipată cu un set de sisteme de ultimă generaţie testate în luptă, anti-submarin, anti-suprafaţă şi antiaeriene, conform standardelor NATO. Astfel, corvetele Gowind vor fi înarmate cu rachete MBDA: VL-Mica și Exocet Block 3, potrivit Defenseromania.ro.
Riscuri viitoare privind afacerea corvetelor
Ziarul BURSA afirmă, într-un articol apărut pe 2 martie 2020 , că afacerea pe care Naval Group a câştigat-o în România – și anume construirea corvetelor – presupune riscuri nemăsurate pentru concernul francez. Bursa îl citează în acest sens pe Herve Guillou, preşedintele-director general al companiei franceze Naval Group, care ar fi nominalizat, printre ţările cu riscuri nemăsurate, alături de România, Australia, Egipt şi Belgia. Adică exact ţările în care Naval Group, după câştigarea procedurii de achiziţie, în timpul executării lucrărilor și derulării contractului, a mărit considerabil preţul ofertat iniţial şi care a fost preţul cel mai mic al licitației. Jurnaliștii de la Bursa trag concluzia că Naval Group se prezintă la licitații cu un preţ, cel mai mic, după care, din cauza riscurilor nemăsurate în prealabil, măreşte apoi preţul achiziţiei cu cât doreşte, punând autorităţile statelor respective în faţa faptului împlinit, în condițiile în care forţele navale din aceste țări au nevoie stringentă de navele sau submarinele respective.
foto: Navalnews.com