Compania de aviație a lui Ion Țiriac nu a obținut, nici în rejudecare, anularea Deciziei de expropriere a unor terenuri din Otopeni

Exclusivitate

Ion Țiriac Air SRL (Țiriac Air) este un operator român de zboruri VIP charter cu baza pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, înființat și  controlat de omul de afaceri Ion Țiriac. Compania, înființată în anul 1997, operează curse cu aeronave din dotare proprie și deține și un terminal privat pe aeroportul Henri Coandă.

În august 1999 a fost adoptată Ordonanța Guvernului nr.64 pentru aprobarea Programului strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internațional Henri Coandă. Anexa 1 indice 1 a O.G. nr. 64/1999 a stabilit PROGRAMUL STRATEGIC DE DEZVOLTARE a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internațional Henri Coandă – București pentru perioada 2007-2028. Amplasamentul obiectivului de investiţii de interes naţional şi utilitate publică „Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Henri Coandă -Bucureşti” era în suprafaţă de 5.804.865 mp. Potrivit prevederilor O.G. nr. 64/1999 şi a studiului de fezabilitate realizat, suprafaţa de expropriere a fost stabilită prin PUZ AIHCB nr. 4109/17/5F/13.05.2014. Apoi, prin Hotărârea Guvernului nr. 799/2019, publicată în M.O. din 07.11.2019, a fost aprobată declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional menționat. A fost astfel adoptată Decizia de expropriere nr. 198 din data de 31.03.2020 pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Bucureşti”, aflate pe raza oraşului Otopeni şi comunei Tunari din județul Ilfov, astfel cum erau prevăzute în Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 799/2019. Ion Țiriac Air SRL era vizată, în Decizia de expropriere, cu două terenuri intravilane, primul cu o suprafață de 277.357 metri pătrați și celălalt cu o suprafață de 206.095 metri pătrați, iar o altă companie deținută de miliardar, SC Airport Retail Park Otopeni, avea un teren de 66.618 mp și unul de 70.274 mp, potrivit jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor.

În august 2020, Ion Țiriac Air SRL  și SC Airport Retali Park Otopeni s-au adresat instanței de contencios administrativ de la Curtea de Apel București, în contradictoriu cu Statul Român, Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanțelor și Compania Națională de Aeroporturi București SA, solicitând, în cererea consemnată de rejust.ro, următoarele:

  • Anularea Deciziei de expropriere nr. 198 din data de 31.03.2020 pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Bucureşti”, aflate pe raza Oraşului Otopeni şi Comunei Tunari, astfel cum sunt prevăzute în Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 799/2019 („Decizia de expropriere”);
  • Obligarea pârâților la suportarea tuturor cheltuielilor de judecată ocazionate cu soluţionarea prezentei cauze, în temeiul art. 453, alin. (1) C.Pr.Civ.

După ce instanța de fond a respins acţiunea ca neîntemeiată în mai 2022, iar instanța de recurs – ICCJ – a decis să retrimită cauza din nou Curții de Apel București, în rejudecare, la data de 4 iunie 2024, instanța de fond a pronunțat următoarea soluție:

  • Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiată excepţia de nelegalitate. Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată. Obligă reclamanţii, în solidar, la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 15.301,84 lei către pârâta Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti S.A. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 04.06.2024.

În două litigii separate, derulate la Tribunalul Ilfov, Ion Țiriac Air SRL  se judecă cu autoritățile în legătură cu cuantumul despăgubirilor stabilite. Mai multe informații, aici și aici.

spot_img

Articole recente

Curtea de Apel București acceptă un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DNA, ce fusese respins de instanța de fond

În februarie anul acesta, procurori de la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției au înaintat Tribunalului Bucureşti acordul de recunoaştere...

Mai multe articole din aceeași categorie