Cine a scos din arest preventiv doi polițisti de frontieră bihoreni, care ar fi luat mită

Exclusivitate

Doi polițiști de frontieră care au luat mită au fost scoși din arest în urma unei decizii a Curții de Apel Oradea

Curtea de Apel Oradea a eliberat din arest preventiv doi polițiști de frontieră care au luat mită de la patru români care s-au declarat șoferi de TIR pentru a nu intra în carantină. Europa Liberă scrie că este singurul dosar de luare de mită în legătură cu pandemia de coronavirus.  Cei doi polițiști fuseseră arestați preventiv anterior de către magistrații Tribunalului Bihor, dar ei au fost puși apoi sub control judiciar de către Curtea de Apel Oradea.

De ce au fost scoși din arest

Magistrații de la Curtea de Apel Oradea au argumentat că oamenii legii sunt bine integrați în societate, nu au comis o faptă cu violență și sunt la primul contact cu legea penală.  În opinia judecătorilor, cei doi polițiști nu se fac vinovați de zădărnicirea combaterii bolilor fiindcă românii care au venit din Germania, declarată zonă roșie la data respectivă, nu erau plasați în carantină la momentul controlului. Acest lucru urma să se întâmple în apropierea zonei de control, unde erau amplasate corturile DSP-ului. Patru dintre cei șapte români care se întorceau din Germania au recunoscut că au dat mită câte 50 de euro celor doi polițiști. Banii au fost împăturiți în declarațiile pe propria răspundere și completate la intrarea în țară.

Cine este Laura Șoane

Judecătorii care au luat hotărârea de eliberare din arest preventiv a celor doi polițiști sunt Rareș Șerban și Laura Șoane.  Potrivit publicației Info-just.ro, judecătoarea Laura Șoane este fiica fostului șef al postului de Poliție Băile Felix, actualmente pensionar, Dumitru Oancea. Și-a început cariera de magistrat la Tribunalul Bihor, de unde a fost promovată, la începutul anului 2007, la Curtea de Apel Oradea.

Soțul, implicat în trafic de persoane

Soțul judecătoarei, Pavel Șoane, se ocupă  de administrarea unui hotel (Pensiunea Topaz) aflat în proprietatea familiei, situat în Băile Felix, la numărul 73/A.  Pe lângă activitățile economice la vedere, Pavel Șoane se ocupa în trecut și de unele mai puțin ortodoxe. Asa a fost surprins în februarie 2003, că ar fi fost implicat în *exportul* unor imigranți turci spre Occident, via Vama Borș.  Zece cetățeni turci au fost descoperiți ascunși într-un camion aparținând unei firme de transport din Brașov.  Politia a documentat activitatea infracțională a retelei de trafic de persoane in care erau implicați turcul Erdogan Ortekin și romanii Pavel Șoane și Dorin Varadi. Autoritățile locale estimau la acea vreme că pentru un singur om trecut ilegal peste graniță se cîștiga între 1500-3000 de dolari. Cazul a zguduit la acea vreme justiția bihoreană, dată fiind asocierea dintre judecătoarea Laura Șoane și presupusul infractor Pavel Șoane.

Pavel Șoane a fost găsit vinovat

“Călăuza” Pavel Șoane a primit atunci mandat de arestare, dar a încercat să se sustragă justiției, însă, în cele din urmă, s-a predat poliției. A urmat procesul, care a fost strămutat de la Oradea la Piatra Neamț, dată fiind calitatea de magistrat a soției inculpatului Pavel Șoane. Dosarul 192/103/2004 a ajuns până la Înalta Curte de Casatie și Justitie. În 26.01.2009, instanța supremă a dat sentința finală în acest dosar: respingea ca nefondat recursul formulat de inculpați și menținea decizia dată de magistrații din Neamț, cu un an înainte, pe 8.01.2008. Instanta i-a condamnat atunci pe capii rețelei la câte doi ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei.

spot_img

Articole recente

Ce daune pretinde o firmă Primăriei Capitalei, pentru că nu e lăsată să construiască într-o zonă protejată din Herăstrău

Societatea comercială Brookfield Properties SRL este proprietara a 4 loturi de teren situate în Parcul Herăstrău, în apropiere de...

Mai multe articole din aceeași categorie