Justnews.ro

Prima încercare

În 2020, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Marian Sorin Lia, a depus o primă cerere de transfer de la parchetele civile la cele militare. Marian Sorin Lia, care figura în Registrul Național al ONG-urilor ca fiind fondator al Asociației „Inițiativa Pentru Justiție” ( ONG care îi mai are ca președinți, pe lângă Marian Sorin Lia, pe Bogdan Ciprian Pîrlog și Marcu Ionuț), cerea să fie transferat la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București (unde ar fi fost coleg cu colegul său de la asociația „Inițiativa Pentru Justiție”, locotenent-colonel Bogdan Ciprian Pîrlog.)

Potrivit Regulamentului comun privind numirea ca judecător sau procuror militar, transferul de la instanţele sau parchetele civile la instanţele ori parchetele militare, precum şi acordarea gradelor militare şi înaintarea în grad a judecătorilor şi procurorilor militari, „Direcţia instanţelor militare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, respectiv Secţia parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie întocmesc un raport prin care propun ministrului apărării naţionale, după caz, acordarea avizului favorabil sau negativ privind îndeplinirea condiţiilor legale pentru dobândirea calităţii de ofiţer în activitate.”

Ministrul apărării naţionale de la acea vreme acordă aviz favorabil privind îndeplinirea, de către procurorul Lia Sorin Marian, a condiţiilor legale pentru dobândirea calităţii de ofiţer în activitate, astfel cum rezultă din adresa nr. 1566/VI/1/2020 a Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia parchetelor militare. De asemenea, punctul de vedere al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a fost unul favorabil, chiar dacă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia era vacant unul dintre cele 4 posturi prevăzute în schemă, iar vacantarea unui post determina un grad de ocupare de doar 50%, cu consecinţe negative asupra gestionării activităţii, mai ales în condiţiile în care solicitantul exercita, prin delegare, funcţia de prim-procuror al unităţii de parchet.

În schimb, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia parchetelor militare formulează un aviz nefavorabil transferului procurorului Lia Sorin-Marian.  În aceste condiții, Secţia pentru procurori a apreciat că nu era oportună admiterea cererii de transfer la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, formulate de procurorul Lia Sorin Marian. Decizia de respingere a solicitării, prin Hotărârea 423/25.05.2021, a fost luată de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cu 3 voturi da și 4 nu.

A doua încercare

La sfârșitul lui 2021, prin cererea înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii sub nr. 1/24263/09.12.2021, LIA SORIN MARIAN, prim-procuror, cu delegare, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia, solicită din nou transferul la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. În motivarea cererii, Lia Sorin Marian a invocat motive de ordin profesional, respectiv că are peste 10 ani vechime în magistratură şi grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De această dată, însuși ministrul apărării naţionale acordă aviz negativ cu privire la îndeplinirea, de către procurorul Lia Sorin Marian, a condiţiilor legale pentru dobândirea calităţii de ofiţer în activitate, astfel cum rezultă din adresa nr. 260/VI/1/25.10.2022 a Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia parchetelor militare.

În aceste condiții, ținând cont de avizul negativ al ministrului apărării naţionale, Secţia pentru procurori nu a făcut decât să constate că procurorul Lia Sorin Marian nu îndeplinea condiţiile prevăzute de lege în vederea ocupării funcţiei de procuror militar, motiv pentru care a respins cererea de transfer la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. Hotărârea 1523/22.11.2022 a fost luată de această dată cu unanimitatea voturilor valabil exprimate ale membrilor prezenţi ai Secției pentru procurori a CSM (5 voturi – nu şi 1 vot – nul).

Ministrul apărării naționale era, în perioada emiterii avizului negativ ( 25.11.2021-25.10.2022), reprezentantul PSD,  Vasile Sebastian Dâncu.

Alte articole